Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ubili radost učenja'

Svjetski profesori pisali OECD-u: U izradu PISA testova uključiti i roditelje...

Ilustracija
Foto: Frank Hoermann/DPA/PIXSELL
1/3
05.12.2019.
u 11:00

Andreas Schleicher, direktor OECD-ova programa PISA, primio je pismo stručnjaka, profesora, ravnatelja, direktora brojnih svjetskih učilišta, sveučilišta i institucija koje se bave obrazovnom politikom

Da je standardizirano PISA istraživanje ubilo radost učenja, uvelo države u međunarodno natjecanje za postizanje viših rezultata, a Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja provodi najveće svjetsko obrazovno istraživanje, preuzela moć oblikovanja obrazovne politike širom svijeta, bez ikakvih rasprava o potrebi i ograničenjima ciljeva OECD-a, upozorili su u pismu šefu organizacije Andreasu Schleicheru brojni svjetski profesori, ravnatelji, obrazovni stručnjaci brojnih uspješnih sveučilišta i institucija koja se bave obrazovanjem. U svome su pismu dali nekoliko uputa kako poboljšati sustav koji rangira znanje 15-godišnjaka diljem zemlje što itekako utječe na obrazovne politike, ali i na naglu natjecateljsku crtu među zemljama koje žele ostvariti što bolji rezultat.

– Duboko smo zabrinuti da bi mjerenje velike raznolikosti obrazovnih tradicija i kultura s pomoću jedinstvenog, uskog, pristranog mjerila moglo na kraju učiniti nepopravljivu štetu našim školama i našim učenicima – istaknuli su stručnjaci u svome pismu.

Kako su kazali, zatražili su od OECD-e da se u izradu ispita uključe roditelji, odgajatelji, administratori, čelnici zajednice, studenti, kao i znanstvenici iz disciplina poput antropologije, sociologije, povijesti, filozofije, lingvistike, kao i umjetnosti i humanističkih znanosti odnosno sve skupine na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Savjetuju da se ponudi alternativna lista kako bi se umanjili senzacionalni načini izvještavanja o rezultatima procjena, da se uključe nacionalne i međunarodne organizacije u oblikovanje metoda i standarda ocjenjivanja čija misija nadilazi ekonomski aspekt javnog obrazovanja, te ih pozvali i da objave troškove administracije vezano uz PISA testove kako bi porezni obveznici u zemljama članicama mogli razmotriti korištenje milijuna dolara na ove testove i odrediti žele li nastaviti sudjelovanje u njima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije