Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza na istoku

Svjetske sile izvršit će pritisak na Saudijsku Arabiju i Iran da se prestanu miješati u politiku Libanona

libanon, vojnici
Foto: Reuters/PIXSELL
08.12.2017.
u 12:43

Libanon je potonuo u krizu 4. studenoga kada je Saad al-Hariri podnio ostavku na dužnost premijera dok je bio u Saudijskoj Arabiji,

Svjetske sile pokušat će poduprijeti stabilnost Libanona u petak vršenjem pritiska na Saudijsku Arabiju i Iran da se prestanu miješati u libanonsku politiku i pozivanjem Hezbolaha da obuzda svoje regionalne aktivnosti.

Libanon je potonuo u krizu 4. studenoga kada je Saad al-Hariri podnio ostavku na dužnost premijera dok je bio u Saudijskoj Arabiji, izjavivši da strahuje od atentata i kritizirajući Iran i njegovog libanonskog saveznika Hezbolah.

Nakon međunarodnog pritiska i pregovora između libanonskih političkih frakcija, on je povukao svoju ostavku u utorak i njegova koalicijska vlada, u koju je uključen Hezbolah, potvrdila je državnu politiku ostajanja po strani od sukoba u arapskim državama.

Međunarodna skupina za potporu Libanonu (GIS), tijelo koje uključuje pet članica Vijeća sigurnosti UN-a - Veliku Britaniju, Kinu, Francusku, Rusiju i SAD - sastaje se u Parizu u petak kako bi pokušala poduprijeti Haririja da bi se izbjegla nova eskalacija.

"Važno je da sve libanonske strane i regionalni akteri poštuju načelo nemiješanja kako bi Libanon bio zaštićen od regionalnih kriza", rekao je francuski predsjednik Emmanule Macron na otvaranju sastanka, kojemu također nazoče Hariri i američki državni tajnik Rex Tillerson.

Komentara 6

Avatar superhik74
superhik74
16:41 08.12.2017.

Ali nece izvrsiti nikakav pritisak na cioniste iz Izraela koji se ne samo mjesaju u politiku Libanonona nego okupiraju dio njihove teritorije I svaki dan krse zracni prostor te suverene drzave te iz Libanonskog zracnog prostora pruzaju zracnu podrsku ISIL-u I Al Qaidi. Osim toga nece izvrsiti nikakav pritisak na Saudijsku vehabiju da prestane s genocidom u Jemenu I da prestane okupirati Bahrein te da se prestane mjesati u unutarnju politiku Katara.

LI
liliZG
12:54 08.12.2017.

rugala se sova sjenici.....

IB
ibiza
18:23 08.12.2017.

samo naprijed ,oni su ISIL isto pdrzavali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije