Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE PRIJETNJE

Hezbollah optužio Izrael da gura regiju u rat

Foto: Reuters
1/4
01.10.2017.
u 16:35

Napetosti su porasle ove godine između Izraela i Hezbollaha koji su zadnji put ratovali 2006., a Izrael je rekao da će svom snagom odgovoriti ako izbije novi sukob s pokretom koji ima podršku šijitskog Irana

Libanonski šijitski pokret Hezbollah optužio je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da gura cijelu regiju u rat i ustvrdio u govoru na Dan ašure da Izrael, ako sukob potakne, nigdje neće biti siguran.

Napetosti su porasle ove godine između Izraela i Hezbollaha koji su zadnji put ratovali 2006., a Izrael je rekao da će svom snagom odgovoriti ako izbije novi sukob s tim pokretom koji ima podršku šijitskog Irana.

Izraelska vlada "ne procjenjuje ispravno kamo bi je odveo taj rat ako ga potakne", rekao je Sayyed Hassan Nasrallah, vođa pokreta i ustvrdio da bi se suprotno očekivanjima izraelske vlade, taj rat vodio u Izraelu.

"Ne znaju što ih čega ako uđu u taj idiotski rat", rekao je Nasrallah koji je ranije poručio da bi izraelski rat protiv Sirije ili Libanona privukao tisuće boraca iz zemalja kao što su Iran, Irak, Afganistan, Jemen i Pakistan.

Izrael strahuje jer u regiji raste utjecaj Irana  koji sudjeluje u šest godina dugom ratu u Siriji, putem svojim boraca iz Revolucionarne garde ili skupina koje ih podržavaju, posebno Hezbollaha. 

Na Dan ašure, kada šijiti komemoriju smrt imama Huseina, unuka proroka Muhameda ubijenog 680. u Kerbali, Nasrallah je uputio posebnu poruku židovima koji su emigrirali u Izrael.

"Otiđite i vratite se u države iz kojih ste došli i ne sudjelujte u ratu u koji vas želi odvesti idiotska Netanyahuova vlada", rekao je i dodao da nigdje neće biti sigurni, ni "u području okupirane Palestine".

Netanyahu je u kolovozu optužio Iran da lansere precizno navođenih raketa postavlja na području Sirije i Libanona kako bi u dometu imao Izrael.

Muškarci koji su u nedjelju oplakivali Huseinovu smrt spremni su odazvati se Nasrallahovu pozivu.

"Svo ovo mnoštvo odgovara na Nasrallahov poziv, na Huseinov poziv, spremni smo dati sebe i naše duše i krv i djecu i sve što imamo kao žrtvu ovoj vjeri", rekao je Deeb Hussein al-Annan kojemu je sin poginuo boreći se za Hezbollah u Siriji 2014.

Libanon je podijeljen prema ulozi Hezbollaha u Siriji. Protivnici pokreta kritiziraju ga jer je Libanon time uvukao u rat u Siriji, a Hezbollah tvrdi da je zaustavio ekstremiste kao što je Islamska država (IS). 

Borba protiv IS-a mora se nastaviti "posvuda kako bismo uništili Daesh", rekao je Nasrallah rabeći arapski akronim za tu džihadističku radikalnu sunitsku skupinu. 

Komentara 12

DJ
djakputnik
19:38 01.10.2017.

Pasvakome pametnom je jasno da je Izrael formiran upravo tamo da na Bliskom istoku nikada ne bude mir.

Avatar nekakav
nekakav
08:23 02.10.2017.

ne laje pas zbog sela... tako ni izrael ne viče samo tako. 2006.-e su dobili po tamburi, nakon toga prisiljeni bili mijenjati komplet strategiju ratovanja u budućnosti. nakon toga više tako četo ni ne lupaju po jugu libanona, tj. zanemarivo. izrael mora vratiti okupirane sirijske teritorije, golan, i tu će biti veselo, jer su vremena zlostavljača izraela završila. palestina treba postati već jednom država, već je odavno trebala biti. a pola milijuna židova koji žive u palestini će ili postati građani palestine ili pak će se vratiti otkud su i došli, u rusiju, ukrajinu, poljsku, njemačku. pitanje jeruzalema će biti nabolnije za obje strane, pa bi možda trebao biti un-ov protektorat.

Avatar intimus500
intimus500
12:01 02.10.2017.

javio se šiitski terorist govoriti o terorizmu ... pljuc!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije