Naslovnica Vijesti Svijet

Simbol su suživota – na istom trgu crkva i džamija

Saudijska Arabija izaziva kaos u državi s 28 vjerskih i etničkih skupina, u uvjerljivo najtolerantnijoj zemlji na Bliskom istoku
21. studenoga 2017. u 08:40 8 komentara 2061 prikaza
Libanon
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Nakon što je libanonski premijer Saad Hariri 3. studenoga dao ostavku, koju je uputio iz glavnog grada Saudijske Arabije Rijada, Libanon se našao u još jednoj političkoj krizi, ovoga puta poput one u 1975. godini nakon koje je izbio građanski rat. Libanonci strahuju da Saudijska Arabija pokušava početi građanski rat i to pokretanjem vojne akcije protiv libanonskog Hezbollaha uz potporu Sjedinjenih Američkih Država, a to bi dovelo do građanskog rata jer je libanonsko društvo danas duboko podijeljeno.

Saad al-Hariri UPLITANJE U ARAPSKI SVIJET 'Iranske prijetnje smrću': Libanonski premijer podnio ostavku

Prijetnja Izraelu

Jedni podržavaju Hezbollah i Iran, a drugi Haririja i Saudijsku Arabiju. Saudijska Arabija, koja ulaže velike napore da se na Iran gleda kao na glavni izvor konflikta u regiji, pogotovo nakon što se američki predsjednik Donald Trump jasno pozicionirao protiv Irana te proglasio Hezbollah, što u prijevodu znači Božja stranka, terorističkom organizacijom, Libanon bi se mogao pretvoriti u novo žarište neprijateljstva između Saudijske Arabije i Irana, čime bi se sukob između sunita i šijita proširio na cijelu regiju.

Naime, u Jemenu, na drugom kraju regije, Saudijska Arabija do sada nije imala znatnog uspjeha u vojnim intervencijama protiv pobunjenika Hutija koje podržava Iran, unatoč činjenici da su bili sigurni kako će zavladati Jemenom u roku od šest mjeseci, a rat traje već više od tri godine. Isto tako, Saudijska Arabija, koja je podržavala pobunjenike i džihadiste u borbi protiv vlade Bashara al-Assada u Siriji također je zabilježila velike gubitke i to ne samo na vojnom polju već i političkom i geostrateškom. Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir, koji je dobio zadatak od princa Mohameda bin Salmana da pripremi teren sa saveznicima SAD-om i Izraelom kako bi pokrenuli vojnu operaciju protiv Hezbollaha, kazao je kako Saudijska Arabija sa svojim saveznicima razmatra na koji način razoružati libanonski Hezbollah koji „nije postao samo prijetnja Izraelu već i čitavoj regiji“ te kako se ozbiljno razmišlja o vojnoj intervenciji u Libanonu. Za sada, jedinu podršku Saudijskoj Arabiji daje samo Donald Trump, dok zemlje članice EU od Saudijske Arabije traže da se ne miješa u unutarnje stvari Libanona.

Zbog agresivne politike koju Saudijska Arabija vodi prema Libanonu, predsjednik Francuske Emmanuel Macron pozvao je libanonskog premijera Saada Haririja, koji je s dijelom obitelji prekjučer stigao u Pariz, i pokušao ga je nagovoriti da odustane od ostavke koju je najavio iz Rijada te ga uvjerio da nazove libanonskog predsjednika Michela Aouna kojem je obećao doći u Libanon u srijedu, 22. studenoga, kako bi zajedno proslavili Dan neovisnosti Libanona.

Buja noćni život

Iako je predsjednik Macron tražio od Haririja da mu bude gost s cijelom obitelji kao dokaz da nije u kućnom pritvoru u Saudijskoj Arabiji, Hariri je u Pariz stigao samo sa suprugom i najstarijim sinom, dok su dva mlađa sina ostala u Rijadu, što su analitičari protumačili kao pritisak na Haririja od Saudijske Arabije da ne odustane od ostavke.

Njemački ministar vanjskih poslova pozvao je Saudijsku Arabiju da se ne miješa u unutarnja pitanja Libanona, nakon čega je Rijad odmah povukao svoga veleposlanika iz Berlina, optužujući Njemačku da se o pitanjima na Bliskom istoku “informira iz pogrešnih izvora”.

Libanon se nakon ubojstva bivšeg premijera Rafika Haririja, oca premijera u ostavci Saada Haririja (2005. godine), podijelio na dva bloka – antisirijski Savez 14. ožujka, u koji je ušlo gotovo 75 posto muslimanskih sunita, dio kršćana predvođen falangama, libanonskim snagama i dijelom Druza, te prosirijski Savez 8. ožujka na čelu s Hezbollahom, u koji su ušli šijitski pokret Amal, većina kršćana, dio Druza i sunita, maronitski Slobodni patriotski pokret Michela Aouna koji danas obnaša funkciju predsjednika Libanona, kao i neke armenske te druge stranke. U slučaju izbijanja rata, to bi bio pravi bratoubilački rat jer ratovali bi svi protiv svih unatoč političkom sustavu u Libanonu koji je osmišljen tako da jamči stabilnost kroz jednaku raspodjelu moći svih vjerskih grupa u zemlji. Predsjednik zemlje uvijek je maronitski kršćanin, premijer je sunit, a predsjednik parlamenta šijit. To je predviđeno dogovorom postignutim 1943., kojim je obećana neovisnost Libanona od Francuske. Taj sustav od 1990., nakon završetka 15-godišnjeg krvavog građanskog rata, funkcionira bez problema i to je jedini način na koji Libanon može funkcionirati.

Iako tenzije i podjele vise u zraku, stanovnici glavnog libanonskog grada Bejruta, žive sasvim normalan život. Iako je do dandanas, Bejrut ostao simbol rata i razaranja, još uvijek slovi i kao Pariz Bliskog Istoka, čije je moderno odredište smješteno na obali Mediterana. Bejrut je poznat i pod nazivom “Majka zakona”, jer je upravo ovdje otvorena prva biblioteka pravnih spisa na svijetu te je jedan od najvažnijih gradova Bliskog istoka s poviješću dugom više tisuća godina. Bejrut je grad u kojem na jednom trgu možete vidjeti kršćansku crkvu i islamsku džamiju. Unatoč političkim nesuglasicama, Libanon je poznat kao jedna od najtolerantnijih zemalja svijeta, u kojoj živi 28 različitih vjerskih i etničkih skupina, a zakonom su svi zaštićeni i žive u ravnopravnosti.

Bejrut je danas impresivan grad u kojem stanovnici žive punim životom. Iako je čak sedam puta stravično oštećen u razornim potresima, od kojih se najtragičniji dogodio 555. godine, te je kroz svoju burnu povijest pretrpio mnoga razaranja, a najviše u 15-godišnjem građanskom ratu, Bejrut se jako brzo izgradio i opet postao prava ljepotica i privlačna destinacija za strane turiste, a najviše iz zemalja članica EU. Najatraktivnije četvrti, poput Hamre, stara jezgre grada, u kojoj je mnogo suvenirnica, restorana i pubova, pune su turista i teško je naći koje slobodno mjesto, a pogotovo u večernjim satima. Isto to vrijedi i za Downtown, novi dio grada, koji vrvi trgovačkim centrima te novim stambenim građevinama.

Terapija glazbom

Bejrutska mladež voli svaku večer izlaziti u vrtlog velegrada. U središtu Bejruta nekoliko je ulica u kojima stoji kafić do kafića. Cijena alkohola poprilično je visoka – čašica viskija stoji u prosjeku sedam dolara, a malo pivo četiri dolara. Libanon je arapska zemlja koja se odupire uobičajenim predstavama o Bliskom istoku. Naročito Bejrut, koji je multikulturni prostor i više liči na zapadnu Europu, nego na Orijent. U Libanonu postoje i konzervativna muslimanska mjesta, gdje nećete vidjeti nikoga da pije alkohol. To pak ne vrijedi za glavni grad, gdje večernja i noćna zabava protječu posve slobodno čak i ispred lokala. Libanon je zemlja s legaliziranom prostitucijom, u kojoj se danas nalazi 15 tisuća registriranih prostitutki.

Bejrut je grad koji definitivno živi noću. Puni su i barovi i restorani – od kafića, koji imaju vrlo zanimljiva imena i uređenja, preko restorana koji se pretvaraju u klubove, pa sve do svjetski poznatih klubova kao što je B018 koji je nastao 80-ih godina u vrijeme građanskog rata. Tad su pokrenuli tulume pod nazivom “Terapija glazbom”.

Pogledajte i fotogaleriju: Saudijski princ Mohammad bin Salman

Libanon
1 / 8
Mohammad bin Salman
NOVE PRIJETNJE Hezbollah optužio Izrael da gura regiju u rat Wonder Woman TAKAV JE ZAKON Libanonci zabranili hit film jer je glavna glumica Izraelka PARIZ BLISKOG ISTOKA Bejrut opasan?! Ma dajte, pa plešete u atomskom skloništu s pokretnim krovom!

Zašto liberalni Bejrut i Libanon opet nekome smetaju?  

Advent u Zagrebu
Zagrebački advent
Zašto svi luduju za germknedlama, što je to kitnkez i gdje se krije Artomat?

A1 izdvaja za Vas

 • kelab:

  Libanon je nekoc bio vecinski krscanska zemlja. Sad vise nije. A to sto su na istom trgu crkva i dzamija treba zahvaliti crkvi.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  sirija je bila prije rata više otvorena i slobodnija zemlja od libanona. pisac se mogao potruditi malo više, pa narodu pojasniti da je u tom 15 god. ratu najviše obola dao izrael, koji je neprestano bombardirao zemlju. i mogao je ... prikaži još! reći da je prije desetak godina hezbolah istjerao izraelce iz južnog libanona, izraelska vojska je pretrpila teške poraze, deseci merkava su im bili uništeni, puno vojnika stradalo, i nakon toga izrael jako dobro pazi da ne razljuti ljude uz granicu. ovaj rat u siriji je hezbolah dodatno ojačao, i naravno da će južni susjed pokušati ga malo skršiti ,a gdje ćeš bolje nego oprobanim receptom građanskog rata. samo što nakon njega netko mora pobijediti, hezbolah je tu sigurni pobjednik, i onda nema više ustava iz 43-e i podjele stolaca, već jedna dominantna snaga će vladati cijelom zemljom. to što su sinovi ostali u arabiji je dokaz da hariri nije slobodan, već je očito da ako bude nešto krivo rekao, da će mu sinove pogubiti. na koncu konca, radi se o saudijskoj arabiji, zemlji širokih sloboda, koja je i un-ovom vijeću za ljudska prava. jeste znali da su pred koji tjedan žene tamo dobile pravo voziti automobile?! ali imaju problema kod upisa u autoškolu. jer po njihovom zakonu žena ne smije biti sama sa tuđim muškarcem, mora je pratiti uvijek netko iz obitelji, a koji, zanimljivo, ne žele praviti društvo ženi u autoškoli. instruktor bi trebao sjediti gdje u automobilu? hehe, nema vozačke za žene, imaju mogućnost i pravo, ali... napredak, definitivno.

 • Avatar Made in Germany
  Made in Germany:

  Kurva Babylon i Antichrist idu u rat, da bi covjecanstvo isplivalo na bolju razinu. Sve ovo pise u Bibliji. Nista opisani text nije novo. Sve se ponavlja.