Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bože Vukušić

Svjedoku na suđenju Perkoviću prije mjesec dana u sandučić ubacili CD s dokumentima

Bože Vukušić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
14.01.2015.
u 18:38

Na CD-u je izvješće koje je u Beograd iz Zagreba slao agent jugoslavenske kontraobavještajne službe KOS o tome kako Perkovića treba diskreditirati jer je izdajnik.

Nekoliko zanimljivih stvari pojavilo se danas na münchenskom procesu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Bivši emigrant Bože Vukušić izjavio je kako mu je prije mjesec dana netko u poštanski sandučić ubacio CD s dokumentima o slučaju Labrador iz 1991. godine.

Na CD-u je izvješće koje je u Beograd iz Zagreba slao agent jugoslavenske kontraobavještajne službe KOS o tome kako Perkovića treba diskreditirati jer je izdajnik i to tako što će se u javnost pustiti dokumenti koji pokazuju Perkovićevu povezanost s ubojstvima emigranata. Agent pod kodnim imenom S3 zapravo je Branko Traživuk, koji je kasnije dao intervju beogradskim novinama u kojem je rekao da je ključ garaže u kojoj je ubijen Stjepan Đureković Krunoslav Prates dao Josipu Perkoviću u Bruxellesu, da je i on tada bio s njim u Belgiji, pa se tada prvi put povezalo Perkovića s Đurekovićevim ubojstvom. No, Traživuk je svjedočeći videovezom na suđenju Pratesu to demantirao, rekao da nije nikad išao u inozemstvo s Perkovićem, ističe Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo.

Nijemac Miller mu rekao da je Perković od njega tražio da ubije jednog emigranta

Drugi element koji povezuje Perkovića s ubojstvima emigranata je Vukušićeva tvrdnja da mu je Nijemac Josef Miller, koji je bio agent Udbe, 1992. godine rekao da je Perković od njega tražio da ubije jednog emigranta, što je Miller odbio. Miller je u međuvremenu umro.

- Tada sam sastavio izvještaj za SZUP, no nakon toga se nije dogodilo ništa - rekao je Vukušić. Treći važan element je Vukušićeva tvrdnja da mu je bivši pripadnik Službe državne sigurnosti Ivan Lasić, treći optuženik u ovom slučaju koga štiti BiH državljanstvo, 1992. godine također rekao da je ključ dostavio Perković. - Već u to doba pojavili su se pokušaji opstruiranja ove istrage, koji su dolazili od Josipa Perkovića, a Lasić je pristao na svjedočenje jer je u Mostaru strahovao za svoj život - rekao je Vukušić.

"Na vlast su došli neokomunisti"

Obrana je i danas pokušavala diskreditirati svjedoka. Nobilo ga je ispitivao kako se zaposlio u Ministarstvu unutarnjih poslova RH, ispostavilo se da mu presuda za ubojstvo u Njemačkoj nije bila prepreka te da nije polagao stručni ispit. Na Nobilova pitanja, Vukušić je rekao da je prije svog svjedočenja na suđenju Krunoslavu Pratesu razgovarao s tadašnjim djelatnikom hrvatske SOA-e Milijanom Brkićem.

Na Nobilovo pitanje je li i on na popisu suradnika SOA-e, Vukušić je rekao da on ne zna za to. Govorio je i o tome kako je prestala s radom Komisija za istraživanje žrtava rata i poraća, poznata i kao Vukojevićeva komisija. - Na vlast su došli neokomunisti, nije im odgovaralo istraživanje tih žrtava - rekao je Vukušić. Nobilo ga je pitao je li to bio razlog za prestanak rada ili to što su prikazivali NDH kao uređenu pravnu državu, a Vukušić je ostao pri stavu da je riječ o potezu neokomunista. Vukušić svoj iskaz nastavlja 26. siječnja.

>>Otac domobran bio je ogorčen kad mu je sin Josip otišao raditi za Udbu

>>Sudac Dauster o suđenju Perkoviću: Neću dopustiti pritiske

>>Sanader je iz sjemeništa dolazio kući, a Perković je s obitelji išao na polnoćku

Komentara 22

DU
Deleted user
19:02 14.01.2015.

Jel Silvana Perica samo prenosi sto joj je javio Nobilo ili je ona danas bila na sudjenju??? jer sam primjetio da je cesto potpisivala izvjestaje sa sudjenja iz Zagreba!!!???

DU
Deleted user
18:57 14.01.2015.

Po ovome se vidi da je UDBA i dalje vrlo aktivna i da pokusava preko ovakvih akcija kakva je bila sa ovim navodnim CD-o, stititi svoje ljude - u ovom slucaju Perkovica i Mustaca!

GO
google385
20:27 14.01.2015.

nema druge nego kidnapirati lasica iz bih I prebaciti ga u EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije