Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUBOL

'Svjedoci smo iracionalnog progona djelatnika KBC Zagreb zbog odlaska na skijanje'

KBC Zagreb
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
20.03.2020.
u 07:17

Građani, kao i zdravstveni radnici, očekuju jasne upute i postupnike za oboljele, potencijalno oboljele, zaražene kontakte te  vjerojatno zdrave, navodi se u priopćenju

 Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) oglasila se priopćenjem vezano za epidemiju koronavirusa. Navode kako se u pojedinim ustanovama nastavila neujednačena i zbunjujuća praksa zabrane korištenja godišnjih odmora. Uznemirava ih ignoriranja preporuka obustave tzv. "hladnog programa" u pojedinim ustanovama čime su, kako navode, ugroženi zdravstveni radnici i pacijenti.

HUBOL navodi kako smo svjedoci smo iracionalnog progona nekolicine kolega, djelatnika KBC-a Zagreb, od strane ravnatelja i svekolike javnosti zbog odlaska na skijanje u Austriju, te ističu kako ravnatelj KBC-a Zagreb nije govorio istinu.

Pogledajte zašto je važno ostati kod kuće

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"U doba  globalne zdravstvene krize i stavljanja epidemije pod kontrolu iznimno je važno stvaranje okružja društvene odgovornosti i odgovornih oblika ponašanja, kao i primjerenih reakcija državnih dužnosnika te drugih provoditelja mjera i aktivnosti Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Građani, kao i zdravstveni radnici, očekuju jasne upute i postupnike za oboljele, potencijalno oboljele, zaražene kontakte te  vjerojatno zdrave.

Ministar zdravstva dopisima je proglasio epidemiju, stavljanje medicinskog osoblja u stanje mobilizacije, te zabranu korištenja godišnjih odmora. Ovo su bile možda i prve obvezujuće mjere, dok je većina prethodnih mjera kriznog stožera i ostalih tijela bila tek na razini preporuka. Unatoč navedenome, u pojedinim ustanovama nastavlja se neujednačena i zbunjujuća praksa zabrane korištenja godišnjih odmora u jednima, uz istovremeno usmene naredbe za korištenje starih godišnjih odmora i slobodnih dana u drugima, te drugi brojni zakonski nejasni oblici rada uz neizvjesnost oblika naknada plaća za predmetno razdoblje.

Uz navedeno, iz dojava i upita članova HUBOL- a jasno proizlazi bojazan kako u bolnicama nema dovoljno osobne zaštitne i druge opreme, čime su ugroženi ne samo zdravstveni radnici,  nego i pacijenti , a time čitav zdravstveni sustav prestaje biti funkcionalan i dovodi se u pitanje uspješan nastavak borbe protiv epidemije. Nadalje, primijećena je i velika neujednačenost u pripremama za epidemiju među ustanovama te nepostojanje lokalnih protokola u većini, dok su neke ustanove same,zahvaljujući iznimnom trudu i entuzijazmu pojedinaca, načinile svoje protokole temeljene na preporukama HZJZ-a te lokalno prilagođene ustanovi.

Ono što dodatno uznemirava je ignoriranje preporuke obustave tzv.“hladnog programa“ u pojedinim ustanovama, čime se dodatno povećava mogućnost zaraze medicinskog osoblja, ali i pacijenata. Nadalje, svjedoci smo iracionalnog progona nekolicine kolega,
djelatnika KBC-a Zagreb, od strane ravnatelja i svekolike javnosti zbog odlaska na skijanje u Austriju. Analizirajući iz medija dostupne informacije slobodni smo izdvojiti sljedeće: ravnatelj KBC-a Zagreb nije govorio istinu u svojim istupima vezano uz ovaj slučaj jer je iz priopćenja kolega medijima vidljivo kako su oni prijavili odlazak na skijanje nadređenima, nije govorio istinu kada je rekao da su prekršili naputak, jer se u njemu  jasno navodi isključivo  zabrana odlazaka na kongrese i simpozije, a ne privatnih putovanja, te je u prvim izjavama pogrešno informirao javnost o broju zaraženih liječnika povezujući zarazu s putovanjima.

Naime, tisuće hrvatskih državljana koji su se proteklih mjesec dana našli na putu ili boravku u inozemstvu vratili su se u Hrvatsku, a da je  pri tome veliki broj njih prešao granicu bez jasnih naputaka epidemiološke službe, te su bez epidemiološkog nadzora nastavili
obavljati svoje svakodnevne aktivnosti. Upravo su se inkriminirani liječnici, svojevoljno, iz odgovornosti prema zajednici i sebi, javili
nadležnim službama te postupili prema uputama. Naravno, iz dana u dan postaje jasno kako među liječnicima, ali ostalim zdravstvenim djelatnicima koje mediji začudo ne spominju, ali i velikom broju ostalih građana drugih profesija ima i drugačijih primjera (ne)odgovornosti, međutim nespretnim/zlonamjernim, a neprovjerenim informacijama ravnatelj je  proširio u javnosti osjećaj nepovjerenja prema liječnicima. Čini se da se i sam ministar zdravstva brzopleto priklonio takvom razmišljanju.

VIDEO: Na parkiralištu KB Dubrava HV montira mobilnu bolnicu za oboljele od koronavirusa

 U vrijeme kada nije upitna naša lojalnost poslu koji obavljamo i našim građanima unatoč manjku opreme, lošim organizacijskim uvjetima, neprimjereno niskoj naknadi plaće u samoizolaciji i činjenici da nas je malo, apsolutno nam je potrebna podrška javnosti. Mi ćemo na kraju
iznijeti ovu krizu na svojim leđima, ugrožavajući naše obitelji i svoje zdravlje i živote.

Ne tražite krivce među onima koji nisu kršili važeće naputke i preporuke kako biste opravdali nedostatak sredstava osobne zaštitne opreme i lošu organiziranost i povezanost zdravstvenog sustava. Budimo odgovorni sada.

Svima je jasno da je sada vrijeme kada će zdravlje i živote svih nas od ove ugroze spašavati i spasiti zdravstveni djelatnici. Liječnici su na prvim linijama obrane. I bit će tamo dok ova epidemija ne bude zaustavljena. U to ne treba biti nikakve sumnje!", navodi se u priopćenju

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
13:33 20.03.2020.

Interesna skupina liječnika krenula je u nekritičku zaštitu svojih članova. Odlazak na bjesomučni cjelonoćni party u austrijskom turističkom mjestu koji je završio zarazom usred preustroja zdravstvenog sustava na prihvat oboljelih u epidemiji nije nešto pametno i nije moralno. To se moglo uraditi i u bližim destinacijama, a ono bitno i u nekom motelu. Niti je bio trenutak niti je bilo razumno. To što je to preraslo u skandal sudionici su sami krivi jer pri dolasku nisu potražili pomoć u obliku izolacije ili testiranja na koronavirus. Nisu to uradili jer su bili svjesni koliku glupost su uradili i nadali se da će bahatim nastupom i podrškom HUBOL-a ili liječničkog sindikata i komore to sve pasti u zaborav. Ali zarazili su sebe i druge. I izašlo je sve na vidjelo pokazujući sav sjaj i doseg ekipe. Naravno, postoje cehovske simpatije i čuvanje leđa. Ali zarazu koju su donijeli i prenjeli u svoje bolnice, obitelji i bolesnike, kolege na poslu i sve pred kojima su zatajili da su sumnjivi na koronavirus infekciju, sve to teško će zaboraviti oni koje su zarazili ali i sami sudionici tog party vikenda u Austriji. Bio je to nezaboravan provod! I još nije završio!

AL
Alen2403
08:59 23.03.2020.

Kao I obicno staje se u odbranu neodgovornih, bahatih lijecnika! Zar he bitno dali Dali su otisli ba skijanje 12, ili tjedan dana ranije, u oba termina virus je zahvatio Hrvatsku, a obzirom na zvanje nisu trebali uopce ici, alili nazalost bahatost I ne briga za ljude, za pacijente koke su doveli u opasnost pokazuje sliku o njima!, I Jo's se opravdavaju kako nista nisu krivo ucinili, sramota! Na zalost sankcija nece biti, sve ce se zataskati, a trebalo bi imnoduzeti licencu I strpati u zatvor.

DH
dalibor.hren
07:59 20.03.2020.

Blesimetrima je statusni simbol odlazak na skijanje. Sad ih treba nasanjkati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije