Naslovnica Vijesti Crna kronika

Svilan je kriv: Rad za opće dobro ili osam mjeseci zatvora

To što nema direktnog dokaza nije ništa neobično za ovakve slučajeve jer se sve događa bez svjedoka, navela je sutkinja
22. travnja 2013. u 16:40 0 komentara 14 prikaza
siniša svilan (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Osam mjeseci zatvora koje može zamijeniti društveno korisnim radom. Tako glasi nepravomoćna presuda za Sinišu Svilana koji je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen zbog uzimanja 67.500 tisuća eura mita od Vladimira Šelebaja, direktora producentske tvrtke Core Medije kako bi na program te privatne televizije uvrstio emisije vanjske produkcije.

Malo dokaza

Ako presuda postane pravomoćna, Svilan će osim društveno korisnog rada u državni račun morati uplatiti navedenu svotu, koja preračunata u kunama iznosi 513.675 tisuća, a koju je ilegalno zaradio od listopada 2004. do kraja 2007. Konkretno sudsko vijeće na čelu s Jasnom Smiljanić smatra da je dobivao 250 eura po emisiji “Jedan na jedan”, isto toliko po emisiji “Istrage”, odnosno da je na “Jedan na jedan” ukupno zaradio sedam i pol tisuća eura, a na "Istrazi" 25.500 eura. Za “U sridu” sudsko vijeće smatra da je uzimao nešto više – 375 eura po emisiji, te da si je njome priskrbio 34.500 eura.

– To što nema direktnog dokaza nije ništa neobično za ovakve slučajeve jer se sve događa bez svjedoka – navela je sutkinja u obrazloženju, očito svjesna tankih dokaza.

Iako je obrana isticala nevjerodostojnost Vladimira Šelebaja i Edvina Softića, koji su govorili protiv Svilana, sudsko je vijeće povjerovalo njihovim riječima da je Svilan uzimao novac za protuuslugu. Istina je, rekla je sutkinja, da su Šelebaj i Softić na sudu iskazivali različite iznose, no sudsko je vijeće povjerovalo Šelebajevim iznosima jer se bavio financijama, što je rekao i Softić. Također, sudsko vijeće smatra da je u kuverti koju je Softić jednom prilikom na cesti predao Svilanu bio novac ne samo za honorare novinarkama nego i za Svilana.

Uložit će žalbu

– Tijekom suđenja držali ste se skrušeno, pokazali ste kooperativnost i poštovanje prema sudu što smo uzeli u obzir – objasnila je Jasna Smiljanić dodajući da je Svilan svojim prihvaćanjem dara od Core Medije narušio ugled medija.

Svilan nije htio ni jednom riječju komentirati presudu, to je umjesto njega učinio branitelj Ljubo Pavasović.

– Nezadovoljni smo presudom i uložiti ćemo žalbu u kojoj ćemo iznijeti razloge nezadovoljstva, odnosno netočno utvrđenog činjeničnog stanja. Objektivno, vjerujem da bi na Vrhovnom sudu moglo doći do ukidanja presude – izjavio je Pavasović dodajući da je, ako su ga već proglasili krivim, zadovoljan visinom kazne.

>>Špica iza rešetaka: Bili su VIP, a sada se šeću zatvorskim krugom

>>Siniša Svilan kriv za uzimanje mita, mora vratiti i 67.500 eura!

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.