Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STAZAMA KORUPCIJE

Špica iza rešetaka: Bili su VIP, a sada se šeću zatvorskim krugom

vip
Foto: PIXSELL
1/5
22.04.2013.
u 14:43

Stazama korupcije: Kroz Remetinec prolaze profesori, direktori, nogometaši...

Nekada su bili političko-gospodarsko-medijska elita. Viđali su se na primanjima i ručkovima u Baltazaru, trošili novac koji nije bio njihov i vjerovali da su – nedodirljivi. No, pad najmoćnijeg od njih, Ive Sanadera, bio je kao lančana reakcija. Jer u trenutku kada je on prešao put od najmoćnijeg čovjeka u državi do simbola borbe protiv korupcije, njegovim stopama krenuli su mnogi.

“Hotel” na kraju grada

Kroz zatvor u Remetincu u protekle gotovo četiri godine, ako se kao mjerna jedinica raskola društvene elite uzme srpanj 2009. i naprasni Sanaderov odlazak s vlasti, prošli su bivši premijer, bivši potpredsjednik Vlade, pokoji ministar, mnoštvo direktora javnih poduzeća, nekada nagrađivani poduzetnici, sveučilišni profesori, degradirani nogometaši, novinarske zvijezde... Nekada stupovi društva, sada su postali stanovnici zatvora na kraju grada, posprdno nazvanog hotel Remetinec. Neki su se u njemu zadržali duže, neki kraće, neki su izašli da bi se vratili, a svi su se morali prilagoditi životu na kakav nisu navikli – iza rešetaka, u skučenim ćelijama i po strogo kontroliranim pravilima. Jer šetnju po zagrebačkoj špici zamijenila su im dva sata šetnje dnevno u zatvorskom krugu, socijalni kontakti svedeni su na posjete odvjetnika te pokojeg prijatelja koji ih se nije javno odrekao već u trenutku uhićenja, a centar društvenog života postao im je zagrebački Županijski sud.

Kao posljednja grupa nekada poznatih, a sada osramoćenih stupova društva u hotel Remetinec pristigli su Marija Šola i njezini sinovi Tomislav, Petar i Sandi, osumnjičenici za aferu Karlovačka banka. Skupa s njima, pritvoren je i Luka Miličić iz Dalekovoda te Josip Kovač, suprug novinarke Ivane Šikić, koja ima tu nesreću da joj je prije supruga na istom mjestu završila i najbolja prijateljica Dijana Čuljak, također TV-novinarka.

Glavni likovi afera

I dok D. Čuljak i ekipa iz Karlovačke banke broje dane do posljednjeg ispitanog svjedoka jer bi tada trebali biti pušteni iz Remetinca, takve sreće nije njegov najpoznatiji stanovnik – Sanader. On je, naime, pritvoren jer je nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora, a čeka i ishod još dva sudska postupka. Istodobno, izvan zidina Remetinca početak suđenja čekaju bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i poduzetnik Davor Patafta, profesori s Ekonomije i Medicine iz afera Indeks, nogometni suci Željko Širić i Stjepan Djedović...

Najpoznatiji pritvorenici:

IVO SANADER
Bivši premijer zasigurno je najpoznatiji stanar Remetinca, a moglo bi se reći da ima i “privilegije”, poput boravka u jednokrevetnoj ćeliji. Osuđen je nepravomoćno u aferi Hypo i Ina – MOL na 10 godina zatvora, a u tijeku su suđenja za afere Fimi media i Planinska. Protiv njega se još vodi i nekoliko istraga pa mu je zapravo “zabava” čitanje sudskih spisa te šetnja zatvorskim krugom. Osim odvjetnika, posjećivali su ga svećenici, od kojih mu je jedan brat, te jednom supruga i kćer.

DAMIR POLANČEC

Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade i bivši ministar gospodarstva, trenutačno je na izdržavanju 10-mjesečne zatvorske kazne zbog afere studija, a kaznu služi u Turopolju, odakle ga tri puta tjedno voze na zagrebački Županijski sud. Ondje mu je, naime, u tijeku suđenje za aferu Spice. Uvjetno je osuđen i u slučaju reflektori, a kaznu zbog slučaja studija uskoro bi trebao odslužiti. Zatvorske dane i on krati proučavanjem spisa Spice koji broji više od 40.000 stranica.

DIJANA ČULJAK 

Dijana Čuljak estradni je život zamijenila ćelijom u Remetincu. Osumnjičena je da je pokušala utjecati na svjedoke koji su ispitivani tijekom istrage koja je protiv nje pokrenuta zbog njezine uloge u aferi Core Media. U toj aferi prvoosumnjičeni je njezin bivši suprug Vladimir Šelebaj, koji je također neko vrijeme proveo u pritvoru. Što se pak tiče D. Čuljak, kako se moglo čuti, u pritvoru je posjećuje sestra, a iz njega će izaći kada bude ispitan posljednji predloženi svjedok.

 IVAN MRAVAK

Protiv Ivana Mravka, bivšeg šefa HEP-a, vodi se više postupaka, a u nekima je već osuđen. Kaznu od godinu i pol koja mu je izrečena jer je po nalogu Mladena Barišića 2007. iz HEP-a izvukao 600.000 kuna te ih proslijedio HDZ-u izdržava u kaznionici Lipovici, koja je poluotvorenog tipa te nema strog režim. Povremeno dolazi na zagrebački Županijski sud, u kojem mu traje suđenje zbog fiktivnog zapošljavanja Rade Buljubašića, a čeka i druga suđenja.

VLADIMIR ZAGOREC

Vladimir Zagorec, nekada najodlikovaniji general Hrvatske vojske, služi kaznu od sedam godina zatvora zbog afere dragulji. Većinu kazne odslužio je na ženskom odjelu zatvora u Remetincu zbog sigurnosnih razloga, no prije nekog vremena premješten je u Kaznionicu u Glini, a počeo je koristiti i pogodnosti poput odlazaka na slobodne vikende. Inače, uhićen je u Beču u veljači 2007. i pušten uz jamčevinu od milijun eura da se brani sa slobode.

 Ima još: U iščekivanju početka ili ishoda suđenja:

IVAN ČEHOK
Optužen da je poslovima s Pataftom oštetio Grad Varaždin

DAVOR PATAFTA
Slučaj Varaždin, u tijeku su pripremna ročišta

ŽELJKO ŠIRIĆ
Nogometni sudac čeka datum suđenja za mito

STJEPAN DJEDOVIĆ
Optužen zajedno sa Širićem, ali je postupak razdvojen

BERISLAV RONČEVIĆ
Čeka početak novoga suđenja za aferu Kamioni

IVO BAČIĆ
Rončevićev pomoćnik “ima” Kamione, ali i aferu kuhinja

JADRANKO HUSARIĆ
Bivši šef Hrvatskih voda tereti se za zloporabu položaja

VINKO MLADINEO
Pravomoćna je i optužnica protiv bivšeg šefa Fonda za okoliš

IVICA KIRIN
Optužnica u jednom od repova Fimi medije na doradi je

D. MLIKOTIN TOMIĆ
Profesorica čeka novo suđenje u aferi Indeks 3

SINIŠA SVILAN
Danas će doznati kakva mu je presuda za Core Mediju

PETAR ČOBANKOVIĆ
Kazna zatvora zamijenjena je radom za opće dobro

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije