Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Izdani smo'

Švedska crkva 14-godišnjacima davala 'diplomu za seks'

razred
Davor Puklavec/PIXSELL
14.03.2013.
u 08:43

Protiv ovakve prakse su se pobunili roditelji djece, a vikar Mats-Ola Nylen se branio da tečaj organizira muškarac koji je tvrdio da radi u Švedskoj udruzi za seksualno obrazovanje.

Švedska crkva 14-godišnjacima, nakon što prođu kamp u kojem se pripremaju za krizmu, daje certifikat i bedževe da su \"kvalificirani za seks\", piše Local.

Nakon što prođu tečaj nazvan \"Ljubav i seksualnost\" tinejdžeri iz švedskog grada Rodebyja dobiju sporni certifikat i bedž, svojevrsnu \"diplomu za seks\".

Vikar se osjeća izdano

Protiv ovakve prakse su se pobunili roditelji djece, a vikar Mats-Ola Nylen se branio da tečaj organizira muškarac koji je tvrdio da radi u Švedskoj udruzi za seksualno obrazovanje, no Crkva je kasnije doznala da već godinama ne radi za tu organizaciju.

Sumnja je rasla nakon što su se roditelji žalili zbog certifikata uz argument da tako mlada djeca još nisu spremna za seks. Bili su uznemireni i zato što se na tečaju koristio kolokvijalni izraz \"nekome popušiti\".

- Cijeli kamp se bavi različitim aspektima prijateljstva i odnosa - rekao je Nylen i dodao da se osjeća izdanim zbog od strane muškarca koji je provodio tečaj. - U prošlosti se se mladi ljudi žalili, jer Crkva nije govorila o tim temama - rekao je Nylen. Njemu predavač nije dozvolio da bude na predavanju, jer bi to utjecalo na djecu koja slušaju.

Prema švedskom zakonu nije dozvoljeno ulazak u seksualne odnose prije 15. godine. Švedska crkva je najveća kršćanska crkva u Švedskoj, a propovijeda luteransku vjeru. Sa skoro 7 milijuna vjernika, najveća je Luteranska crkva u svijetu.

>>Nizozemski svećenici seksualno zlostavljali tisuće žena?

 

Komentara 2

DU
Deleted user
08:56 14.03.2013.

Kad krenemo od naslova gdje se daje diploma za seks, pa preko diplome za seks u navodnicima, dolazimo do dijela kako je to svojevrsna diploma za seks, valjda zaključak novinara. Što je ustvari na tom bedžu ostaje enigma. I na kraju piše da se radi o Luteranskoj crkvi. Koliko će sad čitatelja pljunuti na RKC zbog ovog članka neznajući da se uopće ne radi o RKC :-) ? Još jedna preduskrsna skalamerija kakvih će biti ovih dana sve više.

DA
dadalina
10:19 14.03.2013.

čemu služi pakost.....zar ne shvacaju da sve što čine čine i sebi, jer će i sami živjeti u nemirnom svijetu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije