Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMNJA NA SABOTAŽU

Pronađena četvrta pukotina na Sjevernom toku. Danski ministar: Ovo je napad bez presedana

Gas bubbles from the Nord Stream 2 leak reaching surface of the Baltic sea in the area shows disturbance of well over one kilometre  diameter near Bornholm
Foto: DANISH DEFENCE COMMAND/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.09.2022.
u 09:00

"Dva od ova četiri curenja nalaze se u švedskoj ekskluzivnoj gospodarskoj zoni", rekla je glasnogovornica obalne straže Jenny Larsson za novine u srijedu navečer. Druga dva curenja plina odnose se na dansku ekskluzivnu gospodarsku zonu

Švedska obalna straža ovaj tjedan otkrila je četvrto curenje plina na oštećenim plinovodima Sjeverni tok, rekla je glasnogovornica obalne straže za švedski list Svenska Dagbladet.

Europska unija sumnja da je sabotaža uzrok curenja na podmorskom ruskom plinovodu prema Europi i obećala je "snažan" odgovor na bilo kakav namjerni poremećaj njene energetske infrastrukture.

"Dva od ova četiri curenja nalaze se u švedskoj ekskluzivnoj gospodarskoj zoni", rekla je glasnogovornica obalne straže Jenny Larsson za novine u srijedu navečer. Druga dva curenja plina odnose se na dansku ekskluzivnu gospodarsku zonu.

Obalna straža nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentarom u četvrtak.

Premda nijedan od plinovoda nije bio u uporabi u vrijeme podvodnih eksplozija, oba su bila napunjena plinom koji izlazi u Baltičko more od puknuća u ponedjeljak. Do četvrtog curenja došlo je na plinovodu Sjeverni tok 2, u blizini velike rupe pronađene na obližnjem Sjevernom toku 1, poručeno je iz švedske obalne straže.

Danske su vlasti ovog tjedna objavile da su otkrile po jednu rupu u oba plinovoda u njihovim vodama. Danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod izjavio je da su "namjerne" eksplozije uzrokovale curenje plinovoda Sjevernog toka te da je riječ o napadu "bez presedana".

- Do sada nismo vidjeli takvu vrstu napada na ključnu europsku energetsku infrastrukturu - kazao je za Sky News. Naveo je i to da danske vlasti blisko surađuju sa svojim susjedima, NATO-om i EU-om .

Kofod je naglasio kako je nužno provesti istragu prije nego li se ikoga okrivi za eksplozije.

VIDEO: Riječka Fiumara nakon obilne kiše potpuno potopljena, automobili ostali zarobljeni u vodi

 

Ključne riječi

Komentara 44

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
09:05 29.09.2022.

Sreća da nisu Ameri. Oni jedini nemaju koristi od tolike štete u milijardama eura.

DU
Deleted user
09:23 29.09.2022.

Dakle imamo: 1. Izjavu Bidena prije rata koji je otvoreno rekao da ce prekinuti ST2 ako pocne rat 2. Slicnu izjavu Viktorije Nuland iz US ministarstva vanjskih poslova 3. Prisutnost Americkog broda Kernsarge blizu mjesta sabotaze 4. Sumnjivu tisinu Njemacke vlade 5. ST2 nije bio u pogonu jer ga Njemci nisu odobrili, a ST1 isto nije radio. Komu je u interesu da oba plinovoda nikad ne prorade? Komu je u interesu da se ekonomski interesi Rusije i Njemacke permanentno prekinu? 6. Velike demonstracije u Njemackoj gdje su ljudi trazili otvaranje ST2 i to je bio problem za Njemacku vladu. Sad je taj problem "rjesen". 7. Cinjenicu da su Rusi mogli prekinuti tok da su jednostavno zavrnuli pipu. Ne treba nista unistavati, a zasto bi unistavali svoju imovinu? 8. Rusi prije nekoliko dana blokirali grupu diverzanata koja je pokusala prekinuti TurkStream - plinovod koji vodi plin za Tursku, Grcku, Srbiju, Madjarsku. Ukrajinci, ali sto oni ikad rade bez odobrenja US? Pametnom dosta?

DU
Deleted user
09:24 29.09.2022.

Recimo da su to napravili Ameri, jer oni jedini imaju koristi od takvog nečega. I sad bi NATO trebao istraživati samog sebe da li je netko naš sabotirao plinovod. Igraju se s nama igrice, i rade budale od nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije