Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANIFESTACIJA

Svečano otvoreni 42. Dani kajkavske riječi Zlatar

Zlatar (1)
Foto: Sabina Pušec/VLM
1/3
23.09.2011.
u 20:21

Ministar Jasen Mesić najavio da će ministarstvo odobriti sredstva za dokumentaciju za obnovu zlatarske Sokolane.

- Zanavek ćemo znati prepoznati snagu i postojanost našeg jezičnog bogatstva i ljepotu nam dragog kaja, a posebno onoga kaj što ga njeguju naši najmlađi. Zlatar je ovih dana prelijepa slika postojane hrvatske kajkavske baštine, zato uživajmo u bogatstvu zagorskih običaja, starih zanata, bogatstvu riječi, izraza, stvaralaštva i u zvucima dragog kaja – rekao je večeras Ivan Jarnjak u zlatarskoj Sokolani gdje je u ime pokrovitelja manifestacije, Hrvatskog sabora, otvorio 42. Dane kajkavske riječi.

Svečanosti je prosustvovao i ministar kulture Jasen Mesić, koji je ovom prilikom istaknuo:

- Što mora biti temelj kulturne politike jednog ministarstva, jednog ne brojem prevelikog naroda, ali bogatom tradicijom, poviješću, dijalektima? To je sigurno održavanje kajkavštine, zato što je ona osebujni izričaj cijelog načina života koji se ovdje odvijao stoljećioma, koji je proizveo zagorske dvorce, kurije, vinske ceste, koji je nastojao da se ovdje razmišlja, osjeća i govori kaj. Loša bi bila svaka ona politika koja to ne bi mogla prepoznati –, rekao je ministar Mesić, te dodao:

- O sljedećim 43. Danima kajkavske riječi koje će Ministarstvo kulture također podupirati morat ćemo razmišljati gdje ćemo ih održati zato što smo već ove godine odlučili odobriti sredstva za dokumentaciju za obnovu ove sokolske dvorane – rekao je ministar Mesić, što je prepuna Sokolana pozdravila pljeskom.

Ovogodišnja manifestacija koja se odvija pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Ministarstva kulture i Ministarstva turizma trajat će deset dana, a bogata je kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajima.

Komentara 1

OB
-obrisani-
04:23 24.09.2011.

Dajte stavite NESTO sto slavi 20-godisnjicu... Hvala na pitanju, mi dobro znamo sto smo NEKAD slavili i odrzavali...ono kad su nas mucili i tlacili...i drzalii u blazenom mraku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije