Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj ratnog sukoba

Svaka sekunda rata u Iraku koštala je pet tisuća dolara!

Irak - ceremonija završetka rata
AFP/PIXSELL
15.12.2011.
u 21:30

Od početka invazije i rušenja režima Sadama Huseina 2003. godine kroz američke borbene postrojbe u Iraku prošlo je oko milijun i pol američkih vojnika, a cijela je operacija američke porezne obveznike koštala oko trilijun dolara

Nakon gotovo devet godina borbi i više od četiri tisuće poginulih vojnika, rat u Iraku za SAD je napokon službeno završio. Američki ministar obrane Leon Panetta spustio je u četvrtak u Bagdadu zadnji put američku ratnu zastavu i objavio kako je operacija gotova, a posljednji američki vojnici uskoro će napustiti zemlju predajući potpuno brigu o sigurnosti Iraka lokalnoj vojsci i policiji.

Od početka invazije i rušenja režima Sadama Huseina 2003. godine kroz američke borbene postrojbe u Iraku prošlo je oko milijun i pol američkih vojnika, a cijela je operacija američke porezne obveznike koštala oko trilijun dolara. Ipak, kako je ustvrdio Panetta spuštajući barjak, cijena plaćena krvlju i dolarima vrijedila je postignuća i slobode koju irački narod danas uživa. Slično je u srijedu ustvrdio i američki predsjednik Barack Obama, koji je pred vojnicima u Sjevernoj Karolini pozdravio njihova “izuzetna postignuća”.

– Irak napuštamo uzdignuta čela. Sve što su američke trupe napravile u Iraku, sve borbe i sva umiranja, cijela izgradnja partnerstva, sva pomoć koju smo pružili doveli su nas do ovog trenutka uspjeha – ustvrdio je Obama. Podijeljeni osjećaji Ipak, među Iračanima pogledi na odlazak američkih vojnika su pomiješani. Velika većina Iračana ne podržava prisutnost stranih vojnika na tlu svoje zemlje, ali nije im svejedno što će se dogoditi kada za nekoliko dana i posljednji američki marinac napusti zemlju.

– Tek sada će početi problemi. Teroristi će ponovno pojačati napade – kaže trgovac iz Bagdada Malik Abed. Da njegove riječi možda imaju uporišta, pokazuje i prizor iz Falluje, grada na jugu Iraka koji je tijekom intervencije najdulje odolijevao napadima koalicijskih snaga i koji se smatra jednim od najjačih uporišta simpatizera nekadašnjeg diktatora Sadama Huseina. Tamo su na ulici, u vrijeme dok je Panneta spuštao ratni stijeg s jarbola, ljudi na ulicama palili američke zastave slaveći odlazak stranih vojnika.

– Nitko im nije vjerovao kada su govorili da dolaze u Irak kako bi donijeli sigurnost i stabilnost, kada su govorili da dolaze kako bi izgradili našu zemlju. Sada odlaze iz Iraka ostavljajući iza sebe ruševine i tijela ubijenih Iračana – kaže Ahmed Aled.

Ključne riječi

Komentara 31

OB
-obrisani-
22:09 15.12.2011.

pa oni imaju tvornicu tog papira kojeg za sebe štancaju koliko žele a svi drugi miraju raditi i pišati krv za taj papir, tko uspostavi takovi sustav da su svi koji ne štancaju taj papir robovi

OB
-obrisani-
22:14 15.12.2011.

Svaki rat kosta. Hitler je svoj financirao sa kreditima koje su poslije otplacivani kradjom imovine i otimacinom u okupiranim zemljama. Amerika je svoj rat finansirala ne iz novaca poreznih obaveznika, vec iz kredita koje ce se tek oplacivati. Ali americki narod nije ni zasluzio bolju sudbinu. Milioni koji gledaju FOX News, CNN i slicno smece koje sebe nazivaju vijestima nikada ne mogu da dobiju pravu sliku svijeta. Kada americka vlada zeli da dobije podrsku za rat, njima je dovoljno nekoliko trenutaka propagande vjesto plasirane u medijima i neuki narod sve to proguta i spremni su da zrtvuju i vlastite zivote za takvu laz. Vecina americkog naroda uopce nema svijesti ni o sebi ni o ostatku svijeta pa njima troskovi za rat gotovo nista i ne znace. Vazno je da TV nije u krizi i da narod moze da zasjedne svako vece ispred TV aparata i uziva u svojim omiljenim programima koji im zatupljuju mozak!

07
0720
04:03 17.12.2011.

Prvo se naucite prevodit sa engleskog na hrvatski pa onda komentirajte,nije triliun nego bilijun ili tisicu milijardi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije