Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potrebno 30 potpisa

Suverenisti prikupljaju potpise za zakonsku zabranu pobačaja, vjeruju da će ovaj put uspjeti

Zagreb: Hrvoje Zekanović pozvao desne opcije na zajednički izlazak na lokalne izbore
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
02.02.2021.
u 12:10

Očekujem potporu kolega iz Domovinskog pokreta i Mosta od kojih su nam već neki dali potporu, kao i iz ostalih stranaka, HDZ-a i SDP-a i svih ostalih koji prihvaćaju tu znanstvenu činjenicu, rekao je Zekanović

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista započeo je s prikupljanjem zastupničkih potpisa za njihov prijedlog zakona o zaštiti života kako bi ga mogli uputiti u saborsku proceduru, izvijestio je u utorak predsjednik Kluba Hrvoje Zekanović.

Zekanović je podsjetio, na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, kako u prošlom sazivu nisu uspjeli s tom inicijativom, jer su od potrebnih 30 prikupili samo sedam potpisa. No, vjeruje da će ovaj put biti uspješniji, jer sada, na samom početku imaju već sedam potpisa, a vjeruju kako će ih u srijedu imati puno više kada započne plenarno zasjedanje.  

Pozivajući zastupnike da podrže njihovu inicijativu, podsjetio je kako je prema odluci Ustavnog suda iz 2017. ključno pitanje o kojem treba odlučiti Hrvatski sabor u zakonskom obliku - "kada počinje život?" Za znanstvenike o tome nema dileme, život treba šititi od njegovog začetka i Sabor zakonski mora regulirati znanstvenu činjenicu, smatra Zekanović.

Suprostavljena su, rekao je, dva svijeta - jedan koji se poziva na znanost, proliferi, koji žele štititi život pd negova začeća i drugi koji isključivo gleda sebe, hedonističkog svjetonazora koji će bez obzora na znanstvene činjenice pokušati raditi ono što ih je volja.

MI suverensiti smo za znanstevni pristup, za argumentiranu raspravu pa ako netko ima dilemu kada počinje život, idemo sučeliti stavove na znanstveni način i zaštititi život od začeća, poručio je Zekanović.

Naveo je kako u odluci Ustavnog suda iz 2017., stoji kako nema nikakvog razloga za prekid trudnoće zdravog ploda na zahtjev zdrave trudnice. Dodao je kako je Ustavni sud suprotstavio ustavnu odredbu o pravu na život s tezom, koja nema jednaku ustavnu težinu, a to je pravo na privatnost. 

To je bitka svih bitaka da se zaštiti život, odnosno da se prihvate znanstvene činjenice, kaže Zekanović.

Na pitanje je li za zabranu pobačaja u bilo kojem slučaju, Zekanović je odgovorio da svatko ljudsko biće ima pravo na život koji započinje začećem i štiti se do začeća do prirodne smrti. Ima samo jedan izuzetak u situaciji kada je ugrožen život majke i tada treba procijeniti što učiniti i to je iznimno rijetko, dodao je.   

Upitan o stavu Ustavnog suda da se razina stečenih prava ne može smanjivati, Zekanović je odgovorio kako je Ustavni sud rekao kako je u Ustavu zajamčeno pravo na život i da je to osnovno pravo na kojem sve počinje. Mi samo trebamo potvrditi znanstvenu činjenicu da život počinje začećem, naglasio je Zekanović.

Na pitanje treba li se zabrana pobačaja odnositi i na žrtve silovanja, Zekanović je rekao kako pobornici prava na abortus postavljaju ekstremne slučajeve, kao oporba zdravom razumu i znanosti. Sučelimo znanstvene činjenice, a ne govorimo o nekakvim kuriozitetima kojih gotovo da i nema, dodao je.    

Odgovarajući na upit na kojem temelju gradi optimizam da će inicijativa ovaj puta biti uspješna, Zekanović je rekao kako je prošli puta zakonski prijedlog podnio sam, jer nije imao klub, a danas ga čine četiri zastupnika. 

Očekujem potporu kolega iz Domovinskog pokreta i Mosta od kojih su nam već neki dali potporu, kao i iz ostalih stranaka, HDZ-a i SDP-a i svih ostalih koji prihvaćaju tu znanstvenu činjenicu, rekao je Zekanović. 

Poručio je kako je to nadstranačko i nadsvjetonazorsko pitanje te da je oduzimanje života nekome tko nema pravo glasa u majčinoj utrobi u 21. stoljeću neprihvatjivo.

VIDEO Nova ljevica održala konferenciju: 'Kaznena prijava protiv predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luke Burilovića'

Komentara 2

DU
Deleted user
14:54 02.02.2021.

Život uistinu započinje začećem i to su potvrdili svi medicinski fakulteti u Hrvatskoj i u svijetu. Dakle situacija je čista kao suza - nasilan prekid života je ubojstvo, htjeli to neki prikazati drugačije ili ne. Neshvatljivo je da će u većini razvijenih zemalja onaj tko namjerno uništi primjerice jaje zaštićenih gmazova ili ptica (čak nije niti bitno je li jaje oplođeno ili nije) biti procesuiran, a onaj tko namjerno ubije nerođeno dijete neće. Strašno.

DU
Deleted user
13:00 02.02.2021.

Kad je u prošlo u PL, zašto u doba potresa i pandemije ne bi prošlo i u HR. Još samo treba uvesti policijski sat i uskratiti mogućnost javnog okupljanja. Tada se otvara put da ženama uskrate pravo o samostalnom odlučivanju kao i mogućnosti organiziranja protesta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije