Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETI ŠTETOM

Sunčeva oluja mogla bi ugroziti opskrbu strujom na Zemlji

sunce (1)
NASA
24.01.2012.
u 22:28

Eventualno oštećenje satelita na Zemlji moglo bi izazvati probleme u komunikaciji, elektroopskrbi, ali i u zračnom prometu koji se odvija u blizini polova.

Čestice visoke energije koje je otpustila najjača Sunčeva oluja od 2005. trenutačno bombardiraju naš planet, a od njih bi najviše štete mogli imati sateliti i astronauti.

Eventualno oštećenje satelita na Zemlji moglo bi izazvati probleme u komunikaciji, elektroopskrbi, ali i u zračnom prometu koji se odvija u blizini polova. Nova geomagnetska oluja povezana je s prošlotjednom erupcijom dugotrajne Sunčeve baklje klase M, a uzrok joj je iznenadno izbacivanje magnetske energije koja se nalazi u Sunčevoj atmosferi. Počela je u utorak rano ujutro, a eventualne probleme na Zemlji mogla bi izazvati tijekom srijede.

Puno benigniji efekt koji će izazvati je mogućnost gledanja polarne svjetlosti s puno udaljenijih točaka nego što je uobičajeno. Iako je slična pojava 1989. u Kanadi milijune ljudi ostavila bez struje, američki stručnjaci ističu da će utjecaj ove oluje vjerojatno biti puno blaži.

Ključne riječi

Komentara 3

US
U sridu
22:59 24.01.2012.

Nesto se sprema,nema ovo veze sa suncevim a mozda ima veze sa necijim financijskim problemima.

OB
-obrisani-
09:00 25.01.2012.

rekoh ja nekoc sprema se veliko decimiranje stanovnistva ONI kazu ima nas previse i nemogu nas vise manipulirati---znaci treba nas brojcano smanjit i onda nastavlja Manipulacija delje,heehhehheheheh

DU
Dugopamti
11:38 25.01.2012.

Zemaljska politika ne utječe na pojave na Suncu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije