Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhodila profesoricu

Psihijatar: Nasrtljiva Amerikanka boluje od sumanutog poremećaja

Vanessa Raney
13.07.2017.
u 21:15

Protiv Vanesse Raney provest će se postupak kao protiv neubrojive osobe što znači da neće ići u zatvor ako sud utvrdi da je kriva

Američka državljanka Vanessa Raney (41), kojoj se na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu sudi jer je više od godinu dana uhodila i maltretirala svoju bivšu profesoricu s Filozofskog fakulteta Ivančicu Banković-Mandić i njezinu obitelj, boluje od sumanutog poremećaja i zbog toga nije mogla upravljati svojim postupcima niti shvatiti njihovo značenje.

Zaključio je to sudski vještak psihijatar koji je u svom nalazu naveo i to kako postoji veliki rizik da Amerikanka ponovi slično takvo djelo pa ju je potrebno smjestiti u liječiti u psihijatrijskoj ustanovi.

S obzirom na ovakav nalaz vještaka, zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo moralo je prilagoditi optužnicu pa će se protiv Raney na sudu provesti postupak kao protiv neubrojive osobe.

Trenutno u Remetincu

Tužiteljstvo je u izmijenjenoj optužnici zatražilo da sud utvrdi da je počinila kazneno djelo te da joj se zato odredi prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu što znači da se Raney ne može izreći zatvorska kazna. Američka državljanka, za kojom je mjesecima bila raspisana tjeralica, a SOA ju je čak proglasila sigurnosnom prijetnjom, još se uvijek nalazi u pritvoru u Remetincu, a maksimalan istražni zatvor ističe joj u subotu.

No, Raney najvjerojatnije ipak neće biti puštena na slobodu. Budući da joj se istražni zatvor, u predmetu zbog uhođenja bivše profesorice, više ne može produljiti, za očekivati je da će određivanje istražnog zatvora zatražiti osječko Županijsko državno odvjetništvo.

Branila se šutnjom

U Osijeku, naime, još uvijek u tijeku istraga zbog napada na policajca kojeg je Amerikanka ubola nožem kad su je u baranjskom mjestu Bilje pokušali uhititi. Dok su za njom tragali zagrebački policajci, Raney je Baranjom najvjerojatnije lutala danima, a prije nego što su je zaustavili osječki policajci, satima je sjedila u jednom lokalu.

Kod sebe nije imala dokumente i lažno se predstavila, a kad je s policajcima sjela u vozilo, jednom je zadala ubodnu ranu u vrat. Srećom, nije ga teže ozlijedila. Raney se, inače, optužnicom tereti da je više od godinu dana na ime bivše profesorice i članova njezine obitelji otvarala Facebook-profile s kojih je na službene stranice Filozofskog fakulteta ostavljala poruke i fotografije neprimjerenog i seksualnog sadržaja.

Osim toga, profesorici je slala na stotine SMS poruka s više različitih brojeva telefona, a pokušavala ju je i kontaktirati preko svih društvenih mreža. Na početku suđenja na Općinskom kaznenom sudu izjavila je da će se braniti šutnjom dok se spis ne prevede na engleski jezik, a sutkinji Jasni Zoretić Rendulić rekla je i da se protiv nje vodi još jedan kazneni postupak u SAD-u. Suđenje kao javnost prate i predstavnici američke ambasade.

Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

 

Komentara 8

NE
neda123
22:52 13.07.2017.

deportacija i neka se liječi u Americi, jer su tamo dobri specijalisti...

AR
Armagedon
09:19 14.07.2017.

nije ona toliko neubrojiva da ne zna što radi, što prije je deportirati u ameriku uz zabranu ulaska u Hrvatsku,

Avatar Maxich
Maxich
10:46 14.07.2017.

Nije ona neubrojiva. Ako je sposobna skrivati se, lažno se predstavljati i završiti u RH te i dalje maltretirati okolinu, NIJE NEUBROJIVA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije