Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLEMIČNA PRESUDA

Horvatinčić nije pokazivao nikakve emocije, a sud je povjerovao u - sinkopu

Tomislav Horvatinčić
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/6
13.10.2017.
u 22:40

Tomislav Horvatinčić na ponovljenom suđenju nepravomoćno je oslobođen optužbi da je skrivio nesreću u kojoj su 2011. poginuli supružnici Salpietro

Tomislav Horvatinčić nije pokazao nikakve emocije kada je čuo kako je oslobođen optužbi da je neizravnom namjerom ili iz nehata prouzročio pomorsku nesreću u kolovozu 2011. u kojoj su živote izgubili talijanski supružnici Marinella i Francisco Salpietro. Nepravomoćna je to presuda Županijskog suda u Šibeniku u ponovljenom postupku pred sudskim vijećem kojim je predsjedala sutkinja Maja Šupe.

Opsežna vještačenja

Obrazložila je kako tužiteljstvo nije nedvojbeno dokazalo tvrdnje iz optužnice da je pomorsku nesreću skrivio iz namjere, a nisu dokazali ni da je riječ o nehaju, pa se sud vodio načelom “in dubio pro reo”, odnosno da se u dvojbi odluči u korist optuženog. Sud je prihvatio navode obrane da je Horvatinčić doživio sinkopu, odnosno, kratki gubitak svijesti, zbog čega nije izbjegao talijansku jedrilicu te je došlo je do sudara.

Takav zaključak, istaknula je, izveden je nakon opsežnog, pomorskog i medicinskog vještačenja te saslušavanja svjedoka. 
– Optuženik u stanju sinkope nije mogao vladati svojim postupanjem niti svojom i voljom jer je bio bez svijesti – rekla je sutkinja Šupe.

Tomislav Horvatinčić
1/10

Navela je da po vještačkom nalazu radiologinje Horvatinčić pati od degenerativnih promjena u vratnoj kralježnici, a prema nalazu neurologinje te promjene mogu uzrokovati sinkopu, stanje bez svijesti koje može trajati od jedne sekunde do jedne minute. Sutkinja je citirala i sudsku vještakinju, forenzičku psihijatricu iz Klinike Vrapče: “Ako se prihvati da je doživio sinkopu, u tim su mu okolnostima intelektualne i voljne sposobnosti bile isključene jer je bez svijesti.”
– Po mišljenju ovog suda, to je razlog sudara dviju brodica te posljedica koje su nastale – zaključila je sutkinja Šupe.

Sud je Horvatinčića oslobodio i plaćanja sudskih troškova koji idu na teret državnog proračuna, a obitelj oštećenih odštetu može tražiti u privatnoj parnici.
– Još jednom želim izraziti sućut obitelji poginulih u nesreći, u kojoj sam, nažalost, i sam sudjelovao. Već sedam godina nosim i psihičke i zdravstvene tragove ove velike nesreće. Još jednom sućut, žaljenje, a pokušat ću na bilo koji način ublažiti ovu tragediju. Moji odvjetnici, a i ja sam, pokušat ćemo dovesti za stol obitelj poginulih i pokušat ćemo ublažiti ovu nesreću koliko se da – izjavio je novinarima Horvatinčić.

>> Hoće li Horvatinčić koristiti RTL-ovu seriju kao dokaz na sudu?

Tužiteljstvo najavilo žalbu

Nije htio komentirati izjavu sina žrtava koji tvrdi da im nikada nije nudio ekonomsko obeštećenje, a njegovi odvjetnici Branko Baica, Velimir Došen i Veljko Miljević rekli su kako su ih kontaktirali i ti kontakti još uvijek postoje. Tvrde kako su dostavili u spis pisma koje su upućivali i odgovori koje su dobivali.
– Čuli ste obrazloženje, sud je uložio izuzetan napor da obrazloži ovaj slučaj nakon gotovo sedam godina. Mi smo se trudili dokazati svoje teze, sud je prihvatio, a, po nama, optužba ničim nije dokazana. Ovakva presuda mogla se nazrijeti već iz odluke drugostupanjskog suda u Zadru koji je jednu stvar iz 50-ak stranica presude doveo u pitanje, a to je da je nije do kraja razriješeno pitanje subjektivnog odnosa okrivljenika u vrijeme počinjenja djela, tj. je li bila sinkopa ili ne i ako jest, kakve posljedice na ubrojivost optuženika ima – istaknuo je Došen.

Tužiteljstvo je najavilo žalbu na presudu.

Komentara 31

DU
Deleted user
22:52 13.10.2017.

Još nisam čuo da Sudovi oslobađaju serijske ubojice koji ponavljaju ista djela na tako prozirne fore. Imao je general Glasnović pravo prije nekih par dana, neke suce bi stvarno trebalo streljati. Kome krivo, kome pravo....ali sad vidimo na koga i što je mislio....😉

MA
MarinElStanić
23:04 13.10.2017.

Nije sud povjerovao u sinkopu, nego su suci podmićeni da zatvore oči i uši. Nos im valjda nikad nije ni smetao jer to je, očito, gamad nad gamadima. Sucima, zajedno s Horvatinčićem, želim da gore u paklu; na nebu ii na zemlji. Paklu vlastite savjesti

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
00:50 14.10.2017.

Dajte molim vas pa svi znamo ko drži pravosuđe, pa oni bi da mogu i pok franji sudili, generalima, zapovijednicima, ma svima ko je god pušku uzeo u ruke, al svojim vjernim pulenima ne, šta ste čoravi pa ovo jee očit primjer da druge i ne nabrajam, lignja, glavni i odgovorni komandant kompletnog hrvatskog pravosuđa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije