Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Za smrt malene Nikoll majka dobila 13, a otac 7 godina

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
04.05.2022.
u 10:42

– Za najteže kazneno djelo koje se jednom od optuženika stavlja na teret predviđena je kazna zatvora od tri do 15 godina, a za ostala kaznena djela od jedne do pet godina. Riječ ke o kaznenim djelima povrede djetetovih prava – dodao je jučer sudac.

Na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu objavljena je presuda u suđenju roditeljima malene Nikoll Dedić (2) iz Nove Gradiške koja je prošle godine tragično preminula na Uskrs zbog stravičnih ozljeda glave. Slučaj je zaprepastio Hrvatsku te su brojni stručnjaci i građani zatražili reforme socijalnog sustava kako se ova tragedija ne bi ponovila.

Sudac Slaven Vidmar rekao je da je prvooptužena Mirela Dedić dobila 13 godina zatvora, a drugooptuženi Danijel Dedić sedam godina.

VIDEO: Presuda roditeljima za smrt dvogodišnje Nikoll, snimao: Vedran Balen

– Optuženici su proglašeni krivim za sva kaznena djela koja su im stavljena na teret. Prvooptuženom je stavljeno na teret počinjenje kaznenih djela povreda dječjih prava. Za to kazneno djelo utvrđena je kazna u trajanju od 12 godina. Za kazneno djelo povrede djetetovih prava utvrđena joj je kazna u trajanju dvije godine i šest mjeseci. Osuđena je na jedinstvenu kaznu od 13 godina – kazao je sudac Slaven Vidmar.

Otac je proglašen krivim za oba kaznena djela koja su mu stavljena na teret. Za prvu je dobio 4 godine i 6 mjeseci, a za drugo 3 godine i 6 mjeseci. Jedinstvena je kazna sedam godina.

Sudac Vidmar kratko je kazao, s obzirom na to da im je određena zatvorska kazna duža od pet godina, da im je određen istražni zatvor.

– Svaka presuda u sebi nosi poruku u odnosu na okrivljenike i u odnosu na javnost – kazao je sudac i naveo da je to prvostupanjska odluka te da postoji pravo na žalbu.

– Vrlo brzo će oni dobiti rješenje u istražnom zatvoru. Presudu će dobiti u zakonskom roku. Budući da se radi i o predmetu u kojem je određen istražni zatvor, rokovi su kraći. Znači, nisu 30 dana, već pola od toga. Imaju pravo žalbe. O žalbi odlučuje Visoki kazneni sud – objasnio je sudac.

Ispred suda prije izricanja presude okupili su se i prosvjednici.

Važnost medicinske dokumentacije

Samo suđenje bilo je zatvoreno  za javnost, a u utorak ispitana su dva svjedoka te je bilo izneseno dopunsko vještačenje zagrebačke Klinike za dječje bolesti, nakon čega je sudac istrage Slaven Vidmar izvijestio javnost o suđenju.

– Danas je održana rasprava, završen je dokazni postupak te su održane završne riječi. Presuda će biti objavljena sutra u 10 sati – najavio je jučer sudac. Tijekom suđenja ispitano je ukupno 20-ak svjedoka te vještak, a pribavljena je i sva dokumentacija koju su stranke predlagale.

– Svi su dokazni prijedlozi usvojeni i provedeni. Sve što se čekalo, došlo je do današnje rasprave. Za najteže kazneno djelo koje se jednom od optuženika stavlja na teret predviđena je kazna zatvora od tri do 15 godina, a za ostala kaznena djela od jedne do pet godina. Radi se o kaznenim djelima povrede djetetovih prava – dodao je sudac.

Na pitanje je li pomogla dodatna medicinska dokumentacija koja je posljednjih dana zatražena, Vidmar je kazao: – Naravno, bila bi inače nekompletna. Dodao je kako ni objava presude, kao ni suđenje, neće biti otvoreno za javnost.

VIDEO: Dirljive poruke, svijeće i igračke na ogradi bolnice u Klaićevoj za preminulu djevojčicu

Komentara 16

TR
Tripoli
11:31 04.05.2022.

Steta je to slat u zatvor...i još k tome besplatno...prisilno delat,a zaradom plaćati uzine u školama i vrticima...

OL
oLo
11:36 04.05.2022.

I onda se protive abortusu? Za ovakve mostrume djeca nisu.

Avatar Zbregov
Zbregov
10:56 04.05.2022.

gdje su sad babe žabe i Skrnavka? da nam objasni šta je ovdje bio problem, tko je agresor, žrtva, tko je manjina, tko većina, tko je dominantan spol? i tako to....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije