Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
150 INŽENJERA NA TERENU

Štromar: Više od sedam tisuća objekata prijavljeno za analizu oštećenja

Predrag Štromar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
23.03.2020.
u 16:00

Napominje da je osim Grada Zagreba potresom pogođena i Krapinsko-zagorska županija, pa su tako statičari poslani i u Gornju i Donju Stubicu, a Štromar poziva i druge općine da se u slučaju oštećenja jave.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izvijestio je u ponedjeljak da je nakon potresa u Zagrebu za analizu oštećenja prijavljeno više od 7.000 objekata, a da se na terenu trenutno nalazi 150 inženjera građevine.

"Na terenu se trenutno nalazi 150 inženjera, a za analizu je prijavljeno više od sedam tisuća objekata", izjavio je Štromar novinarima ispred zgrade Ministarstva, kojoj je u potresu u manjoj mjeri oštećeno krovište.

Štromar je izvijestio da je Ministarstvo reagiralo odmah nakon potresa te uključilo inženjere građevine, konkretno statičare, da naprave analize svih oštećenih zgrada.

"Za koji dan će biti svi obiđeni i sve analize će biti napravljene", kaže Štromar, koji je pohvalio je i Hrvatsku komoru inženjera građevinarstva, koja je na volonterskoj osnovi ponudila svoje usluge.

Trenutno ne raspolaže konačnom informacijom o broju oštećenih objekata, već postoji internetska aplikacija na koju prijave još stižu. Štromar ističe i da će se nakon analize raditi trajna rješenja, a da trenutno postoje smještajni kapaciteti za sve građane koji ne mogu boraviti u oštećenim objektima.

Napominje da je osim Grada Zagreba potresom pogođena i Krapinsko-zagorska županija, pa su tako statičari poslani i u Gornju i Donju Stubicu, a Štromar poziva i druge općine da se u slučaju oštećenja jave.

Zahvalio je i Hrvatskoj komori arhitekata, koja je već poslala ponudu i pomoć za izradu projekata za obnovu oštećenh objekata.

Pet djelatnika Ministarstva u izolaciji

Kako je u ponedjeljak izvijestilo Ministarstvo, državni tajnik Danijel Meštrić pozitivan je na koronavirus nakon što je u petak 20. ožujka obavio testiranje.

Hospitaliziran je u bolnici u Varaždinu i ima blaže simptome. Ljudi koji su bili u kontaktu s njime su u samoizolaciji - njih ukupno pet iz Ministarstva.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i državni tajnik Uhlir nisu bili s njime u kontaktu, a kako je Štromar izjavio novinarima, od ljudi koji jesu, osim što su u izolaciji, nalaze se i pod pratnjom epidemiologa, čije naputke slušaju, pohvalivši i rad Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Štromar ne zna kako se Meštrić zarazio, no prema šturim informacijama kojim raspolaže, vjerojatno je bio s nekim u kontaktu 11. ožujka prilikom sastanka u Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije