Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA STRANAČKE AKTIVNOSTI

Stranačke donacije: HDZ od donatora dobio oko 51 tisuću eura

Njema?ka savezna banka provjerava milijune nov?anica ošte?enih u poplavi
Boris Roessler/DPA
08.07.2023.
u 09:12

U godinama kad nema izbora, a takva je i ova, stranke od donatora dobivaju znatno manje nego u izbornim godinama u kojima je HDZ znao dobiti i po 1, 9 milijuna kuna u šest mjeseci

U prvih pola godine HDZ je od donatora dobio oko 51 tisuću eura, pokazuje izvješće o donacijama koje je ta stranka objavila među prvima, a koje do 15. srpnja moraju objaviti sve političke stranke, nezavisni saborski zastupnici i vijećnici. Polugodišnja izvješća o donacijama stranke dostavljaju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

U usporedbi s prvom polovicom prošle godine, kada je dobio 14.000 eura, HDZ je ove godine od donatora dobio tri i pol puta više sredstava za financiranje redovite političke aktivnosti. Iako, u pravilu, ta stranka od donatora dobiva najviše, hoće li tako biti i ovoga puta vidjet će se kad svoja izvješća objave i druge, prije svega parlamentarne stranke koje to još nisu učinile.

Na popisu HDZ-ovih donatora 15 je pojedinaca i tvrtki, najviše su mu donirale tvrtke Radnik iz Križevaca (15.000 eura), Bistra iz Đurđevca i Doctype iz Zagreba, po 10.000 eura. Od poznatijih HDZ-ovaca na popisu je samo ime Tomislava Šute, predsjednika splitskog HDZ-a koji je donirao 500 eura. Radnička fronta Katarine Peović od pet je donatora dobila 640 eura, HSS od jednog 143 eura, a Pravedna Hrvatska Milana Vrkljana, također od jednog donatora, 270 eura.

VEZANI ČLANCI:

Bez donacija IDS, Fokus, Glas, SDSS...

Stranke IDS, Fokus, Glas, HDS, SDSS, Damir Bajs NL, koje su zastupljene u Hrvatskom saboru, izvijestile su da u prvih šest mjeseci nisu imale donacija.  S druge strane, dvije pravaške stranke, HČSP i HSP, koje nemaju svoje zastupnike u Saboru, od donatora su dobile 220, odnosno 365 eura.

U godinama kad nema izbora, a takva je i ova, stranke od donatora dobivaju znatno manje nego u izbornim godinama u kojima je HDZ znao dobiti i po 1, 9 milijuna kuna u šest mjeseci. Polugodišnja izvješća o donacijama stranke dostavljaju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) unosom u informacijski sustav, a DIP ih objavljuje prvog radnog dana nakon dostave.

Stranke, nezavisne zastupnike i vijećnike koji to ne učine do 15. srpnja, DIP će prijaviti Državnom odvjetništvu RH. U konačnici može im se dogoditi da budu kažnjeni popriličnim novčanim iznosima, stranke od 10.000 do čak 100.000 kuna, a nezavisni zastupnik odnosno vijećnik od 2.000 do 20.000 kuna, od ove godine, preračunato u eure.

VIDEO: Milanović obraćanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije