Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvojezičnost u vukovaru

Stožer: Očekujemo uskoro odgovor oko raspisivanje referenduma

Vlado Iljkić
Marko Mrkonjic/PIXSELL
12.02.2014.
u 14:27

– Prikupljeni potpisi su u sabor urudžbirani 13. prosinca prošle godine. Prema EU praksi, na koju se stalno pozivamo, u roku od 90 dana bi se trebao raspisati referendum što mi i očekujemo, rekao je Vlado Iljkić.

Iako već tjednima nema nikakvih informacija u vezi predanih prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara kažu kako očekuju skori odgovor.

– Prikupljeni potpisi su u sabor urudžbirani 13. prosinca prošle godine. Prema EU praksi, na koju se stalno pozivamo, u roku od 90 dana bi se trebao raspisati referendum što mi i očekujemo. Prema tom kriteriju konačan odgovor bi trebali dobiti do 13. ožujka. Problem je što ne znamo koliko nama potpisa za raspisivanje referenduma zapravo treba jer ministar Arsen Bauk je u nekoliko navrata davao različite informacije. Poslali smo mu i službeni dopis u kojem tražimo pojašnjenje ali još nismo dobili nikakav odgovor, rekao je Vlado Iljkić koji je u Stožeru zadužen za pravna pitanja.

Kaže i kako u zadnje vrijeme ponovno dolazi do napada na referendumsko pitanje koji su, po njemu, plod dezinformacija i nebuloza.

- Pravni sustav u Hrvatskoj prepoznaje tri načina ostvarivanja prava dvojezičnosti koja će se i dalje moći nesmetano koristiti. Međunarodni ugovori su iznad domaćeg Ustava i zakona, a i lokalne zajednice će, ako tako odluče, moći smanjiti cenzus za uvođenje dvojezičnosti. Pripadnici nacionalnih manjina ne trebaju se bojati provođenja referenduma. Neka ne slušaju razne udruge koje za ogromne novce priželjkuju katastrofično stanje za što dobivaju debele novce i o čemu pričaju po hotelima sa četiri zvjezdice i uz dnevnice, rekao je Iljkić.

On smatra da se manjinska prava u Vukovaru poštivaju na visokoj razini te da stanje nije niti iz blizu loše kako ga neki predstavljaju.

>> 'Razbio sam dvojezičnu ploču da pokažem da nas ima koji mislimo drugačije'

Komentara 12

CA
campa
15:27 12.02.2014.

Referendum je legitimno pravo svakog naroda u EU.Ovim referendumom se ne ugrožavaju pozitivni propisi EU što se pod svaku cijenu želi nametnuti.Zato podrška referendumu.Tako isto su govorili i za referendum o braku a Evropa je rekla da se neče mješati.

CV
crna vrana
15:38 12.02.2014.

Ne će se taj referendum tako brzo raspisati jer Bauk osobno provjerava svako ime i svaki OIB i JMBG. Ako bude potrebno ukljućit će i grafologa radi dokazivanja vjerodostojnosti potpisa. Između ostalog, Bauk je naručio previše ćiriličnih ploča i treba vremena dok se to sve porazbija , ha , ha ....

Avatar Idler 3
Idler 3
15:08 12.02.2014.

Ak netko ne zna kaj je demokracija nek pita Švicarce za savjet.....il su oni preveć "zaostali i zatucani" za naše pojmove !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije