Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvojezičnost

Stožer: Ni Srbi nisu za ćirilicu u Vukovaru

stožer konferncija
Foto: Branimir Bradarić
1/3
14.11.2013.
u 14:07

Tom prilikom Horvat je još jednom ponovio da su došli pred PP s namjerom da kamenjem razbiju ploču te kako je došlo do ozljeđivanja Pajčića i njegova privođenja

U povodu događanja ispred PP-a Vukovar, kada su Darko Pajčić i Robert Horvat oštetili postavljenu dvojezičnu ploču pri čemu je Pajčić teško ozlijeđen, a policajac lakše, konferenciju za novinare održao je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

Tom prilikom Horvat je još jednom ponovio kako su došli pred PP s namjerom da kamenjem razbiju ploču te kako je došlo do ozljeđivanja Pajčića i njegova privođenja. Potom je pozvao
branitelje, koji će doći u Vukovar 18. studenoga, da ne nasjedaju na provokacije.

– Ovdje se vodi prljav rat protiv branitelja i njihovih obitelji. Žalosno je što se i danas, kao i 1991. godine, za Vukovar bori šačica građana kojima je, izgleda, jedino stalo, istakao je Horvat pokazujući
fotografije događaja ispred PP-a na kojima se vidi kako Pajčić leži, a on se prepire s policajcima.

– Ni Srbi u Vukovaru ne traže ćirilicu. Razgovarao sam s mnogima od njih i oni to kažu. I njih prije svega interesiraju radna mjesta – rekao je član Stožera Dragutin Glasnović. Istaknuo je i da u Vukovaru nema sukoba Hrvata i Srba nego da se u gradu vodi sukob političkih stranaka preko leđa Vukovaraca. Dodao je da hrvatski branitelji ne ruše Vladu RH, ali da ne mogu otrpjeti neprimjeren odnos prema braniteljima i samome Vukovaru. Mišljenja je i da bi ćirilica lakše bila uvedena u cijelu Hrvatsku nego u sam Vukovar. Govoreći o nadolazećem 18. studenom, kada se očekuje dolazak velikog broja građana iz Hrvatske i inozemstva, Glasnović je rekao da se boji što bi se moglo dogoditi.

– Bojim se 18. studenog. Bit će ovdje veliki broj ljudi i teško je sve to kontrolirati. Uz brojne Vukovarce biti će ovdje i brojni građani iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. Ne smijemo zaboraviti ni one kojima je možda i u cilju da ovdje bude nereda – rekao je Glasnović.

Treba dodati da je konferenciju za novinare obilježio istup dijela članova Stožera prema okupljenim novinarima. Iako već mjesecima prate njihove aktivnosti, novinari su još jednom optuženi i izvrijeđani da ne rade dobro svoj posao, da objavljuju samo ono što njima i urednicima odgovara te kako im je bolje da uzmu kramp i motiku nego što se bave novinarstvom. Poslije toga su novinari
počeli napuštati prostoriju. Tada se umiješao Željko Maršić, također član Stožera, koji je zahtijevao od okupljenih da novinare ostave na miru i puste da rade svoj posao. Slične optužbe zabilježene su i u utorak, pred zgradom PP-a, kada novinari nisu mogli uzeti izjavu od glasnogovornika PU Domagoja Džigumovića.

>> Ostojić: Pajčić je sam pao, u krvi je imao 2,7 promila

Komentara 59

Avatar Finanz
Finanz
15:36 14.11.2013.

Kako je rekao Slobodan Prosperov Novak u emisiji HRTa "Pola ure kulture". Ćirilica, baš kao ni glagoljica, nikada nije bila problem u Hrvatskoj. Dok netko 1990. nije došao i ćirilicom napisao "Ово је Србија". Tada je nastao problem. "I traje do danas.

BI
billynik
18:46 14.11.2013.

Baš mi je žao novinara, oni mogu pisati što hoće ali protiv njih nitko ne smije ništa loše reći. I ovi iz Jutarnjeg sebe nazivaju novinarima.

BO
boris
14:59 14.11.2013.

tako je! Oni su uvijek bili naši sugrađani i pisali su latinicom kao što je normalno na ovim prostorima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije