Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODIČ KROZ TROŠKOVE

Što se sve mijenja u zdravstvu od 1. siječnja? Mnogima će porasti troškovi

Dubrovnik: Ministar Kujundžić u dubrovačkoj bolnici obavio nekoliko gastroskopija
Grgo Jelavic/PIXSELL
18.12.2023.
u 08:20

Privatne osiguravateljske kuće najavljuju povećanje cijena polica dodatnog zdravstvenog osiguranja za 30 posto od 1. siječnja, dok HZZO za sada ne planira povećanje cijena dopunskog osiguranja.

Unatoč reformskom paketu ministra Vilija Beroša koji je stupio na snagu prije godinu dana, sustav zdravstva u Hrvatskoj suočava se s nizom izazova. Problemi poput dugih lista čekanja, nestašice lijekova te dugova prema dobavljačima nisu nestali. Također, u idućoj godini pacijente bi mogli dočekati još neki izazovi. Prijeti im tako, primjerice, povećanje cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja, dok će oni bez dopunske police plaćati veću participaciju za određene zdravstvene usluge.

Zakonske izmjene predviđaju povećanje participacije od 2024. godine, obuhvaćajući različite zdravstvene usluge. Primjerice, participacija za bolničku zdravstvenu zaštitu po svakom danu raste s 3,01 na 4,01 posto proračunske osnovicu ili s 13,29 na 17,70 eura, piše Tportal. S druge strane, participacija što je plaćaju oni bez dopunskog osiguranja liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i za izdavanje lijeka po receptu dogodine se neće mijenjati i ostat će 1,32 eura.

Osiguranici će biti dužni sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite s 20 posto punog iznosa, pri čemu će najviši iznos participacije po računu biti ograničen na 120,26 posto proračunske osnovice. Proračunska osnovica za 2023. i 2024. godinu iznosi 441,44 eura. Trenutno je najviši iznos participacije 265,44 eura, a sukladno rastu postotka proračunske osnovice u sljedećoj godini, penje se na 580,88 eura.

Privatne osiguravateljske kuće najavljuju povećanje cijena polica dodatnog zdravstvenog osiguranja za 30 posto od 1. siječnja, dok HZZO za sada ne planira povećanje cijena dopunskog osiguranja.

VEZANI ČLANCI:

Za dio osiguranika s niskim primanjima dopunsko zdravstveno plaća država. Točnije, pravo na besplatno dopunsko osiguranje od 1. siječnja moći će ostvariti osiguranici ako im ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 379,49 eura te samci ako im prihod u prethodnoj kalendarskoj godini mjesečno nije veći od 475,12 eura, navodi Tportal.

VIDEO Plenković o Habijanu: 'On je ukopčan. Ne stavljamo nekoga tko ne prati igru'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije