Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objašnjenje

Poznati meteorolog objašnjava zašto je došlo do ekstremnih klimatskih promjena

Zagreb: Branko Grisogono, jedan od vode?ih hrvatskih klimatologa
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
13.09.2023.
u 12:15

Smatra kako je do klimatskih promjena došlo zbog ulaska energije u viši nivo,a više od 99% je kriv ljudski faktor. Promjene su vidljive i u činjenici da su lipanj i srpanj bili najtopliji "otkad postoje mjerenja".

Nakon što su veliko nevrijeme i bujice pogodile Libiju, Branko Grisogono, teorijski meteorolog, objasnio je kako nastaje takva vrsta nevremena.

"To je posebna vrsta ciklona, koja se pojavi nad Mediteranom zbog toplog mora i relativno slabog vjetra na visini. Nažalost, ova se dugo ljuljala, nije bilo vjetra po visini da je makne, nego je išla od Grčke, Turske pa do Sicilije", rekao je Grisogono za HRT. Libija nije bila spremna na ovakvu vremensku nepogodu, ali mogli su se pripremiti s obzirom da su postojale prognoze za oborinu.

Meteorolog je komentirao i pojam "superćelije". "To je najjači olujni oblak. Glavni olujni oblaci se zovu kumulonimbusi. Oni imaju nekoliko podjela, na jedinične, multićelijski. Ovaj superćelijski je poseban jer može izuzetno dugo živjeti. Razvija svoju vlastitu rotaciju. Dijeli se na dva dijela, puca i počne živjeti kao dvije neovisne ćelije. One najčešće proizvode jake pijavice i tornada, prouzročuju i poplave", rekao je.

Smatra kako je do klimatskih promjena došlo zbog ulaska energije u viši nivo,a više od 99% je kriv ljudski faktor. Promjene su vidljive i u činjenici da su lipanj i srpanj bili najtopliji "otkad postoje mjerenja". Velika količina vlage i raspoložive potencijalne energije, dovele su do oluja u Sloveniji i Italiji. Gore je bilo dovoljno hladnog zraka, a dolje vlažnog i toplog. To je kao da stavite poklopac na lonac, zavrije i iskipi.

POVEZANI ČLANCI:

Ovakve temperature će utjecati i na turističku sezonu koja će se rascijepiti na raniju i kasniju, a vjerojatno će se preseliti u planine i prema sjeveru. Poljoprivrednici će također osjetiti promjene, tlo će postati  povoljno za neke nove biljke, a nepovoljno za druge. Još jedan veliki problem u Hrvatskoj je otpad. Treba smanjiti bacanje hrane i asfaltiranje, a povećati sadnju biljaka. Za Hrvatsku je nezahvalno davati dulju sezonsku prognozu. Možemo očekivati 1-3 stupnja više temperature,a oborine će kasniti.

>> VIDEO Rusko Ministarstvo obrane potvrdilo je noćašnji napad krstarećim projektilima na Sevastopolj

Komentara 2

HO
homofobic
12:42 13.09.2023.

Neka on pogodi kakvo ce biti vrijeme kada danas navecer krene u setnju s psom.

SA
samader
09:52 13.09.2023.

Psihopati koriste manipulaciju vremenom kao oružje. Bitno da svjetinu špricaju već preko 20 godina preko kemtrejlova, i nikome to ne smeta, jer to rode prde. Guglajte Owning the Weather in 2025 , NATO dokument iz 1997 godine, pa vidite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije