Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Što je virus Zapadnog Nila i kako se prenosi? Bio je koban za glumicu Furlan

Oboljeli se liječe simptomatski i većina ih se oporavi bez trajnih posljedica
22. siječnja 2021. u 08:42 106960 prikaza
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Bolest Zapadnog Nila uzrokuje virus Zapadnog Nila (VZN), koji se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa. Virus se prenosi na ljude, kopitare i druge sisavce ubodom zaraženog komarca (vektora), ali se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac roda Culex, no i druge vrste komaraca mogu u nekim okolnostima prenijeti infekciju. Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se sam uzročnik, tj. virus, razmnožava, vektorima – komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama, objašnjeno je na stranicama HZJZ-a.

11.03.2016., Rijeka - U HNK Ivana pl. Zajca odrzana konferencija uoci premijere predstave 'Kasandra' redateljice Nade Kotovic.  Glumica Mira Furlan.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL u 66. godini Preminula proslavljena glumica Mira Furlan

Bolest se pojavljuje u ljetnim i jesenskim mjesecima. Na sezonsku pojavnost i kretanje ove bolesti na nekom području odnosno na epidemiološku situaciju utječu brojni čimbenici: brojnost i aktivnost vektora uzročnika bolesti ovisno o okolišnim i klimatološkim prilikama.

Infekcija virusom Zapadnog Nila u ljudi najčešće prolazi bez simptoma (u približno 70 – 80 posto slučajeva). U oko 20 posto slučajeva se bolest manifestira simptomima koji nalikuju na gripu kao što su, najčešće, povišena temperatura, glavobolja, slabost, bol u mišićima i zglobovima.

Video: Kako se riješiti komaraca

U oko jedan posto oboljelih može se razviti teža bolest zbog zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, uz simptome meningitisa ili encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga). Pod povećanim su rizikom od obolijevanja starije osobe koje već imaju kroničnu bolest (kao primjerice dijabetes, hipertenziju, kroničnu bubrežnu bolest) ili imunosuprimirane osobe (kao što su transplantirane osobe i dr.).

Tko bi rekao Komarci su dosadni, ali ih možete otjerati pomoću jednog prirodnog sastojka

Oboljeli se liječe simptomatski i većina ih se oporavi bez trajnih posljedica. Da bi se smanjio rizik od infekcije VZN-om, važno je provoditi mjere suzbijanja komaraca i njihovih legla, zbog čega podsjećamo na važnost osobne zaštite. Uz mjere suzbijanja komaraca, neophodno je da svaki pojedinac sudjeluje u borbi protiv komaraca.

Radi osobne zaštite od uboda komaraca preporučuje se da:

– zaštitite prozore i vrata mrežama protiv insekata

– upotrebljavate sredstva koja odbijaju komarce, tzv. repelente (prema uputama proizvođača)

– na području s mnogo komaraca nosite svijetlu odjeću dugih rukava i nogavica

– boravite u klimatiziranim prostorima kad je to moguće.

Slavna glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini života, a kako doznajemo iz izvora bliskih obitelji, glumica je već dulje vrijeme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Zbog teške bolesti posljednjih nekoliko mjeseci provela je u teškom stanju boreći se za život. Iako joj je u bolnici SAD-u pružena najbolja moguća liječnička skrb, bolest je, nažalost, bila jača.

 

Uplift.hr
ZLATA VRIJEDNI
Znate li tko su bili mentori Marku Zuckerbergu i Bill Gatesu?
Mirovina
E, DA SAM ZNAO...
Imamo li dva života?