Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 66. godini

Preminula proslavljena glumica Mira Furlan

11.03.2016., Rijeka - U HNK Ivana pl. Zajca odrzana konferencija uoci premijere predstave 'Kasandra' redateljice Nade Kotovic.  Glumica Mira Furlan.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.01.2021.
u 08:52

Rođena u Zagrebu 7. rujna 1955. godine

Preminula je proslavljena glumica Mira Furlan, tragična vijest podijeljena je na Instagram profilu "Radionice integracije". 

Kako doznajemo od izvora bliskih obitelji, glumica je već dulje vrijeme bolovala od bolesti Zapadnog Nila zbog virusa koji joj je prenio zaraženi komarac. Zbog teške bolesti posljednjih nekoliko mjeseci provela je u teškom stanju boreći se za život. Iako joj je u bolnici SAD-u pružena najbolja moguća liječnička skrb, bolest je, nažalost, bila jača.

Mira Furlan rođena je 7.  rujna 1955. u Zagrebu, gdje je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste je godine postala članica HNK u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga za koje je višestruko nagrađivana.

Nastupa i na televiziji; na filmu je počela nastupati 1982. u ''Kiklopu'' Antuna Vrdoljaka, a ubrzo je postala jedna od vodećih hrvatskih glumica, navodi Hrvatska enciklopedija. Uz kazališne i televizijske uloge, prosječno nastupa u tri do četiri filma godišnje. Značajnije uloge ostvarila je u filmovima ''U raljama života'' (R. Grlić, 1984), ''Otac na službenom putu'' (E. Kusturica, 1985), ''Za sreću je potrebno troje'' (R. Grlić, 1985) te u televizijskim dramama i serijama (''Putovanje u Vučja''k, 1986., ''Tuđinac'', 1990. E. Galića).

Od kraja 1980-ih pretežno radi u Beogradu, a 1991. odlazi u SAD, gdje nastupa u kazalištu (The Hudson Guild Theatre, Los Angeles), a od 1996. i na televiziji (TV film My Antonia, TV serija Babylon 5). Bila je članica The Actors Studia.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije