Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajni razgovori

Što je policija otkrila - Petek: Koliki je njegov dio? Sugovornik: Njegovih je 100.000 kuna

Barišić i Grgić
Foto: PIXSELL
1/6
19.09.2020.
u 12:02

Barišić se sumnjiči da je iz pozadine omogućio Peteku da dobije željeni posao i to tako što mu je preko posrednika unaprijed davao podatke za sastavljanje ponuda.

Je l' bi ti sutra mogel do našeg gradonačelnika otići između 9 i 11? - pita Krešo Petek Ljubomira Perušića, čovjeka čija mu je tvrtka prema sumnjama USKOK-a, poslužila da bi prikrio što je sve radio kako bi Petekova tvrtka Elektrocentar Petek dobila posao oko postavljanja javne rasvjete u Velikoj  Gorici.

- Budem zapisal... Iako mislio sam sutra ići do dvorca Oršić - odgovara mu Perušić.

- Ma pusti dvorac, uzmi te tri  firme... - sugerira mu Petek.

- Što, samo da mu se javim? - pita dalje Perušić.

- Da, uzmi i onog financijskog savjetnika ako ti treba. Ako ne, obavi to sam - daje mu upute Petek.

Njih su dvojica međi 13 osumnjičenih u aferi Janaf koje USKOK sumnjiči za namještanje javne nabave. I dok je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda njima dvojici te još osmero osumnjičenika već odredio istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, hoće li i Dražen Barišić završiti u Remetincu, znat će se danas. On i Vinko Grgić tijekom jutra su ispitivani na USKOK-u, a istražno ročište na sudu je zakazano za 14 sati.

Video - Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči više ljudi

 

Citirani razgovor jedan je u moru tajno snimljenih razgovora, a Barišić se sumnjiči da je iz pozadine omogućio Peteku da dobije željeni posao i to tako što mu je preko posrednika unaprijed davao podatke za sastavljanje ponuda. Petek je u posao obično ulazio s prijateljskim tvrtkama, a u priču oko javne rasvjete u Velikoj Gorici, na inicijativu Barišićevih podređenih uključen je i HBOR. Naime, tako je ta priča Veliku Goricu manje stajala, a sve detalje oko toga na zajedničkim ručkovima i kavama, kako se sumnja dogovaraju Barišić i Petek.

No Barišić se ponekad ne može naći s Petekom jer ima obaveza u  Saboru, a nakon što je Petek nazvao Perušića, Barišić je nazvao svog podređenog.

- D... hoćemo sutra u pol 10 kod mene? Doći će i Ljuban pa da vidimo na čemu smo? - pita Barišić, na što mu sugovornik odgovara: "Dobro".

Barišić se kasnije raspituje i je li Ljuban došao pa kaže sugovorniku da ga "sasluša jer Ljuban sada ima neke nove prijedloge".
Inače, taj posao nije išao glatko jer je natječaj rušen pa je Petek u jednom od tajno snimljenih razgovora zaključio da su "druge tvrtke ljubomorne na njega zbog onog u Gorici".

Osim s Barišićem, imao je on kontakata i s Vinkom Grgićem. No u toj priči se našao u problemu, jer je ispalo da ga je njegov partner krivo shvatio kad je govorio o poslovima, pa je na koncu Petek taj koji Grgiću, kako se sumnja, mora dati njegov financijski dio, što je po USKOK-u 100.000 kuna.

Video - Zoran Mataić, odvjetnik osumnjičenog Vinka Grgića dao izjavu za medije

 

Dogovaraju se da se nađu na parkiralištu iako to Grgiću nije po volji jer se boji da bi ga netko mogao vidjeti. Petek prvo zove Grgića da potvrdi dogovor i kaže mu da je krenuo i da će doći za minutu, a nakon toga zove svog sina te ga pita:

- Jesi li možda...?

- Evo par minuta sada ću ti donijeti...

U nekom sljedećem razgovoru, Petek zove svog partnera kojem poručuje da je "on svoj dio riješio".

Prije toga njih su dvojica, nakon što se Petek nekom prigodom  sreo s Grgićem, vodili razgovor u kojem Petek kaže:

- Danas sam malo ostao iznenađen. Tebi sam prošli tjedan platio  ono..., a on mi kaže  da očekuje od mene svoji dio.

- Pa tako smo se  dogovorili - kaže mu sugovornik.

- Ali ja sam ti platio 5%, nemam 10%  j.... - ljut je Petek.

- Ne znam kako bih ja njemu isto izvukao novce - opravdava se Petekov sugovornik.

- Boli me k... Ja to njemu moram platiti idući tjedan. Koliko je njegovo? - pita Petek.

- Njegovih je 100.000 kuna - odgovara mu sugovornik.

- Mislio sam da ti to budeš - kaže mu Petek.

- Kako? Da mu ja dam 100.000 kuna. Od čega? Pa dogovorili smo se da će te to vi - replicira mu sugovornik.

- U novom projektu, a ne u ovom u p... - ljut je Petek, koji je na koncu dobio željeni posao s reciklažnim dvorištem.

Komentara 18

KI
KidamNaLijevo
12:18 19.09.2020.

Zamislite. Samo zamislite narode da naša porezna dobije ovlasti kao američka i krene u češljanje plaćanja poreza a naročito odnos imovine i primanja. Zamislite. Kako bi se hrvatski dugovi smanjili da ne kažem nestali a proračun napunio. Zamislite.

KA
kaptol
12:58 19.09.2020.

Zanima me odkuda svi ovi razgovori odma dojdu do novinara.Po ovome nasi novinari vise znaju nego istrazitelji

SC
schwertransport
12:36 19.09.2020.

Tresla se brda rodio se miš.....jos jedanput!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije