Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORUPCIJSKA AFERA

Tko je tko u aferi Janaf i kakve su moguće političke posljedice

Foto: NFOTO/PIXSELL
1/2
19.09.2020.
u 07:00

Barišića je u saborskoj klupi zamijenio Mato Čičak, čime je HDZ sačuvao većinu od 76 ruku. Za Puljašića nije zatraženo pritvaranje

Sabor je jučer velikom većinom glasova udovoljio USKOK-ovu zahtjevu da se ukine zastupnički imunitet HDZ-ovcu Draženu Barišiću i SDP-ovcu Vinku Grgiću, čime je omogućeno pokretanje kaznenog postupka, ali i određivanje istražnog zatvora dvojici zastupnika. Barišić i Grgić su nedugo potom uhićeni te su tek čekali da budu ispitani u USKOK-u, a njihovi suosumnjičenici, koje ne štiti saborski imunitet, tu su proceduru prošli manje-više u četvrtak poslijepodne i u petak ujutro. Istražni zatvor USKOK je zatražio za njih 10, o čemu je kasno poslijepodne odlučivao sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, a da se brani sa slobode, puštena je jedino Iva Šuler iz Janafa.

Odbacili optužbe

Inače, šef uprave Janafa Dragan Kovačević ispitan je u USKOK-u u četvrtak navečer i, prema riječima njegova odvjetnika Ive Farčića, iznio je kratku obranu. S druge strane, Krešo Petek ispitan je u petak ujutro te je porekao ono za što ga se sumnjiči. Kako je priča sada postavljena, sumnjiče ga da je bio glavna osoba posljednje korupcijske priče koja je uzdrmala političku scenu. Petek je čelna osoba Elektrocentra Petek i USKOK ga sumnjiči da je nudio mito Kovačeviću i Grgiću kako bi se njegovoj tvrtki pogodovalo na javnim natječajima. Sumnjiči ga se da je Kovačeviću ponudio i predao 1,9 milijuna kuna mita, dok je Grgiću nudio 100.000 kuna mita. Pod povećalom istražitelja bili su gotovo godinu dana, tijekom kojih su tajno snimani i prisluškivani, a prema neslužbenim informacijama, kompromitirajućih tajno snimljenih razgovora je poveći broj.

1/8

Dvojici zastupnika koje se istražuje u aferi Janaf, ali i Darku Puljašiću, gradonačelniku Požege kojemu se sudi u drugom predmetu za subvencijsku prijevaru, Sabor je imunitet ukinuo velikom većinom glasova. Suzdržano je oko ukidanja Grgićeva i Puljašićeva imuniteta bilo dvoje zastupnika, a oko Barišićeva jedan zastupnik, no tko su oni nije objavljeno jer se od izbijanja epidemije glasa dijelom dizanjem ruku pa saborske službe nemaju uvjete da prikupe podatke o glasanju svakog zastupnika. Da zastupnici njegove stranke razmišljaju o tome da ostanu suzdržani, uoči glasanja otkrio je šef Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.

– Ne znamo želimo li sudjelovati u ovom igrokazu. Imali smo situacije s gospodinom Vidoševićem, Sanaderom i gospođom Rimac, ali te postupke nakon što iziđu iz Sabora nitko više ne prati – kazao je Škoro te zatražio stanku. Ipak, iz rezultata glasanja jasno je da je većina njegovih zastupnika podržala USKOK-ove zahtjeve.

Uoči glasanja o ukidanju imuniteta u mirovanje je stavljen Barišićev mandat. U saborskoj klupi zamijenio ga je Mato Čičak, čime je sačuvana minimalna HDZ-ova većina od 76 ruku. Ukidanje imuniteta Darku Puljašiću na tu većinu nema utjecaja jer za Puljašića nije zatraženo pritvaranje, nego samo nastavak kaznenog postupka koji se protiv njega pred sudom u Slavonskom Brodu vodi već 18 mjeseci.

Činjenicu da je u istom danu ukinut imunitet trojici saborskih zastupnika, od kojih su dvojica iz HDZ-a, dio je oporbe iskoristio kako bi upro prstom u premijera Andreja Plenkovića, kojega smatraju odgovornim jer je Barišića i Puljašića stavio na izborne liste.

VIDEO: Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči više ljudi

– Hoće li danas premijer snositi političku odgovornost jer se radi o ljudima koje je on prije nekoliko mjeseci delegirao na liste i postavio u Sabor – pitao je suverenist Hrvoje Zekanović i zaključio kako “ovo nije pobjeda, nego veliki poraz Andreja Plenkovića”.

Plenković je na te kritike uzvratio oporbenim zastupnicima da su se “pretvorili u frustrirane ucjenjivače”.

– Policija i DORH rade neovisno i tajno. Da smo znali za ovo, što mislite, bismo li stavili Barišića na listu – pitao je Plenković novinare koji su ga suočili s oporbenim kritikama i poručio kako “ne postoji nekakva magična kutija pomoću koje bi netko mogao znati što netko drugi radi”.

Za Puljašića je, međutim, u trenutku kada je stavljen na HDZ-ovu izbornu listu bilo poznato da se protiv njega vodi kazneni postupak, no na tu primjedbu premijer je odgovorio “to nije problem”.

– Sve što je vezano za njega nije vezano za njegov saborski mandat. Ovdje se ukidao imunitet samo zato što je postao saborski zastupnik. On se, koliko sam shvatio, veseli sudskom postupku kako bi dokazao da to što mu se stavlja na teret nije točno – rekao je premijer koji, očito, vjeruje u Puljašićevu nevinost.

‘Svijet pabirčenja i šuškanja’

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić istodobno se trudio demantirati teorije po kojima je Dragan Kovačević pod udarom USKOK-a jer HDZ na funkciju predsjednika uprave Janafa želi postaviti drugog čovjeka. Takvu konstrukciju, koju je u kamere iznio i šef Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, Katičić je na konferenciji za novinare nazvao neistinama i zlonamjernim špekulacijama.

1/28

– Izjave iz Domovinskog pokreta neutemeljene su i nemaju nikakva značaja za našu stranku – kazao je Katičić, upozoravajući da postoji procedura po kojoj se imenuju uprave trgovačkih društava u državnom vlasništvu.

Plenković je, pak, Škorine optužbe nazvao nebulozama.

– Živimo u svijetu pabirčenja i šuškanja. Vidio sam određene linkove na kojima se vide nebuloze koje izgovaraju pojedini saborski zastupnici, pogotovo Mosta i Domovinskog pokreta, koji su na izbore išli da bi poslije izbora imali ucjenjivački kapacitet, što je njihov jedini domet – kazao je Plenković.

Na pitanje hoće li Kovačević biti smijenjen s pozicije u Janafu, premijer je rekao da će “sagledati situaciju”. Janaf je, podsjetio je, društvo koje kotira na burzi i država mu nije jedini vlasnik.

– Sve što bi se eventualno kasnije zbivalo, zbivat će se u odgovarajućoj proceduri – kazao je premijer.

Komentara 51

SL
slavenZadravec
07:25 19.09.2020.

Kada će im blokirati imovinu da se ne bi dogodilo izvlačenje / spsašavanje ukradenog kao u slučaju Todorićevih?

NE
Neno123
08:39 19.09.2020.

Pored ovakvog Pravosuđa Hrvatska je Raj za Kriminalce.HDZ i SPD to obilato koriste. Njih ne zanima budućnost naše Dijece i Hrvatske, samo osobni ciljevi

Avatar Uhljeb25
Uhljeb25
07:51 19.09.2020.

Za one koji neznaju petek je lokalni Šerif iz grada Ivanić. Vlasnik je cijelog mjesta i ljudi koji tamo žive. A svaki njegov sin je ubio po jednu osobu u prometu, naravno bez ikakvih posljedica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije