Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gomila zakona

Što će ministri obaviti prije odmora – priprema zakona pa na more

'19.06.2012., Ulica Vilka Novaka, Varazdin - Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak nakon sastanka u gradskoj vijecnici s gradskim i zupanijskim celnicima posjetio je POS naselje u izgradnji gdje ih je
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
1/10
Autor
Ivanka Toma
19.07.2012.
u 13:00

Ranko Ostojić prije dopusta stvorit će preduvjete za postavljanje novih šefova u policiji, a Mirando Mrsić dovršit će poslove sa sindikatima.

Nakon proslave Oluje, od 5. kolovoza, Vlada ide na kolektivni godišnji odmor koji će trajati deset radnih dana i zaključiti ga blagdanom Velike Gospe. Premda većina ministara govori da neće imati pravi godišnji, svi se ipak trude prije ljetne stanke dovršiti najvažnije projekte iz resora. Tako će ministar policije Ranko Ostojić prije dopusta stvoriti preduvjete za postavljanje novih šefova u policiji, a ministar rada dovršiti poslove sa sindikatima. Odmor će većina provesti na Jadranu ili u obiteljskim kućama ili u apartmanima u koje, poput ministra zdravlja, godinama odlaze.

Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih
M. Opačić održat će sastanak Povjerenstva o financiranju udruga, otvoriti javnu raspravu o Zakonu o djelatnosti socijalne skrbi, a Vladi dostaviti prijedlog izmjena Zakona o dječjem doplatku. Treba pojednostaviti papirologiju potrebnu za ostvarivanje dječjeg doplatka. Dovršava se i Zakon o dadiljama koji u rujnu treba ići u saborsku proceduru.

Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava
Mrsić je uvjeren da će do 5. kolovoza dovršiti razgovore sa sindikatima – bilo da se postigne dogovor, bilo da se do rješenja i sudbine kolektivnih ugovora dođe arbitražom.

Dovršit će se svi pravilnici i drugi provedbeni akti za Zakon o reprezentativnosti.

Idućeg se tjedna otvara javna rasprava o Zakonu o zaštiti na radu. Trajat će dva mjeseca, a cilj je da se propis prihvati do kraja godine. U ostala tri radna tjedna Mrsić će dovršiti Zakon o minimalnoj plaći. Ona će se, kaže ministar, određivati prema realnim kriterijima, u dogovoru sa socijalnim partnerima, a njezin će iznos Vlada odrediti na jesen s donošenjem proračuna.

Rajko Ostojić, ministar zdravlja
Javna rasprava o Nacionalnoj strategiji hrvatskog zdravstva zaključit će se 20. srpnja i prije odlaska na odmor definirat će se sadržaj ovoga dokumenta. Definirat će se mreža zdravstvenih ustanova, a u rujnu ide u proceduru prihvaćanja. Uoči odlaska na odmor treba početi raditi sustav e-naručivanja.

Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta
Iz Jovanovićeva resora izlazi nekoliko uredbi važnih za studente i srednjoškolce. Riječ je o subvencijama za redovite studente na javnim sveučilištima – besplatnom studiranju za one koji redovito polažu ispite. Za to će se u tri godine iz proračuna izdvojiti 800 milijuna kuna. Druga je odluka sufinanciranje troškova prijevoza za srednjoškolce. Jovanović će imenovati nacionalni strateški tim za izradu strategije razvoja odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije do 2020. godine. U ministarstvu će se izraditi curriculum građanskog i zdravstvenog odgoja u školama koji se uvodi od jeseni. Objavit će javni poziv za imenovanje članova Upravnog odbora Zaklade za znanost, preko koje će se financirati svi projekti.

Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova
MUP će raspisati natječaje za načelnike policijskih uprava i načelnike policijskih postaja te formirati povjerenstvo koje će predlagati nove policijske šefove.

U iduća dva tjedna osmislit će se kampanja koja bi građane trebala uputiti u to kako trebaju registrirati boravište. U Zagrebu će se produljiti radno vrijeme i povećati broj službenika koji rade na izdavanju osobnih dokumenata kako bi se smanjile gužve u Petrinjskoj.

Slavko Linić, ministar financija
Ministar financija u iduća će tri tjedna dovršiti tri velika posla. Donosi smjernice za 2013., 2014. i 2015. godinu koje će biti podloga za pripremu proračuna za 2013,. godinu. Dovršit će Zakon o fiskalizaciji i prijedlog zakona o potrošačkim kreditima.

Orsat Miljenić, ministar pravosuđa
Dovršen je zakon kojim se regulira registar pedofila i Vlada ga treba prihvati, dok će se prije dopusta prijedlozi izmjena Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku slati na mišljenje. U istom je statusu (prikupljanja mišljenja) i Zakon o probaciji. Prije godišnjeg ministar će formirati nekoliko radnih skupina koje trebaju donijeti Zakon o lobiranju, izmjene Zakona o sudovima i Zakona o javnim bilježnicima.

Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova
Ovoga vikenda u Bruxellesu ima sastanak s regionalnim tajnikom o pelješkom mostu. Ispitat će mogućnosti da se novac za njegovu gradnju osiguraju iz fondova EU. U Zagrebu ugostit će glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja
Donosi Uredbu o naknadi za legalizaciju bespravne gradnje, a u Umagu će položiti kamen temeljac za POS-ovu zgradu. Priprema kampanju za legalizaciju bespravne gradnje koja će početi na jesen.

Komentara 2

OB
-obrisani-
14:50 19.07.2012.

Koji zakoni za koga? Skandali se samo nizu Drugovi su nelegalno postavili mladog Novokmeta za direktora HRT Po zakonu je trebao imati najmanje 10 godina iskustva na rukovodecem radnom mjestu a partiski postavljeni mladac ima samo 3 godine iskustva. Drugoviovi iz kukuriku kokosinjca se ne drze zakona a traze da se drugi u zemlji drze

NI
Nikanor
17:08 19.07.2012.

Posebno me zainteresirao ovaj mandrilo od ministra policije koji je već do sada napravio takve stravične kadrovske poteze, postaviviši totale amatere i diletante na ključne pozicije, da ga je trebalo još prije nekoliko mjeseci izbaciti iz MUP-a i zabraniti mu da prolazi ulicama u kojima se nalaze prostorije policije. Tim više što problem te ta umišljene seljačine nije što nema pojma o polsu kojim se bavi, nego što si umišlja da zna ! I onda još oko sebe rasporedi još veće blesane nego što je to sam,, pa onda i sam misli kako je sposoban i pametan. A ako ga već nisu maknuli radi "personalne" politike trebali su ga sada sterati, kada je dopustio da imamo "gostujuću" policiju iz Srbije i Crne Gore u patrolama u turističkim mjestima sa našim policajcima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije