Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZDRŽAVANJE

Stjepanu Tuđmanu prijeti zatvor zbog neplaćanja alimentacije

16.02.2009.
u 20:51

Stjepanu Tuđmanu zbog neplaćanja alimentacije za izvanbračnog sina prijeti odlazak u zatvor na pola godine! Zagrebački kazneni sud za maloljetnike odlučivat će u ožujku hoće li opozvati uvjetnu presudu kojom je u prosincu 2006. Stjepanu Tuđmanu pravomoćno izrečena uvjetna osuda od šest mjeseci uz rok kušnje od tri godine zbog neredovitog neplaćanja alimentacije od 2000 kuna, kazao nam je glasnogovrnik suda Dražen Kevrić.

Nema opoziva
Ako je podmirio sva dugovanja prema djetetu, kako tvrdi odvjetnik S. Tuđmana, tada presuda vjerojatno neće biti opozvana. Lani u rujnu dječakova je majka Antonija Vlatković pokrenula zahtjev za opoziv presude jer otac ne plaća puni iznos uzdržavanja za sina koji mu je sud odredio. Nakon što je zatražila opoziv presude, Stjepan Tuđman podnio je tužbu zagrebačkom Općinskom građanskom sudu u kojoj traži da mu se smanji alimentacija od 2000 kuna, potvrdila nam je glasnogovornica suda Nives Šimunović.

Napominjemo da su 2007. povećani iznosi mjesečnih prosječnih potreba djece o kojima sudovi trebaju voditi računa pri određivanju alimentacija, pa tako predškolskom djetetu treba 1500 kuna, a školskom, kakav je i sin Stjepana Tuđmana, 1700 kuna. Svoj zahtjev za smanjenje alimentacije Stjepan Tuđman obrazložio je izmijenjenim okolnostima poslovanja njegova trgovačkog društva Domovina holding d.o.o., odnosno lošim poslovanjem poduzeća.

Antonija Vlatković tvrdi da je u rujnu zatražila da se S. Tuđmanu opozove presuda jer je od svibnja 2008. prestao plaćati alimentaciju od 2000 kuna za njihovo dijete.

– Nakon pravomoćne presude, kojom mu je izrečena uvjetna osuda zbog neplaćanja alimentacije, podmirio je sve dugove za 2006., uredno je plaćao alimentaciju u 2007. godini, no od svibnja 2008. prestao je redovito plaćati alimentaciju te je umjesto 2000 kuna isplaćivao za dijete svakog drugog mjeseca po 1000 kuna – kaže Antonija Vlatković.

To je minimalac
Iako je opoziv presude zatražila u rujnu, kaže, ročište je bilo zakazano tek tri mjeseca poslije, a pogodilo ju je to što je nitko nije pozvao u sudnicu da bude nazočna ispitivanju Stjepana Tuđmana, nego je ostala stajati na hodniku. Kaže da je Stjepan Tuđman svog sina povremeno viđao do kraja 2006. godine, no tada je prestao, a ni ostatak obitelji Tuđman ne viđa dijete.

– Prije presude kojom je uvjetno osuđen zbog neplaćanja alimentacije nije plaćao ništa za dijete, osim u prvih godinu dana njegova života, a sada za dijete plaća po 1000 kuna svaka dva mjeseca i još je zatražio da mu se smanji iznos alimentacije s dvije tisuće kuna jer mu poduzeće loše posluje! Očito želi za dijete plaćati minimalac od tisuću kuna. Muči me što sud još nije pribavio dokumentaciju o njegovu poslovanju iako je moja odvjetnica imala tu dokumentaciju, a iz nje je jasno da on i te kako dobro posluje – kaže A. Vlatković. No, odvjetnik Stjepana Tuđmana Hrvoje Mišetić tvrdi drukčije:

– Stjepan Tuđman neće ići u zatvor jer uredno plaća alimentaciju od 2000 kuna i sve je dugove za dijete podmirio. Kada je točno podmirio dugove, ne želim govoriti, kao što ne želimo obrazlagati zašto je zatražio smanjenje alimentacije ispod 2000 kn. Zato što više ne može plaćati taj iznos, a o detaljima ne želimo govoriti, time će se baviti sud.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije