Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stiže novi Zakon o radu: Za rad od kuće trebat će obostrani pristanak, i radnika i poslodavca

Izradit će se novi i moderniji zakon koji će uključivati rad na daljinu, dopunski i platformski rad, rad na izdvojenome mjestu
24. lipnja 2021. u 06:37 14 komentara 11204 prikaza
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci. Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, dakle za godinu dana, a prvi sastanak tek je početak predstojećeg maratona.

Prosvjedi u Grčkoj Fleksibilno radno vrijeme Grci će jedan dan raditi 12, drugi dan 4 sata. Što očekuje hrvatske radnike?

Nakon sastanka Jelić je kazao da je rasprava bila konstruktivna i konkretna te su dogovorili metodologiju po kojoj će raditi. U svakom slučaju, neće se ići na izmjene postojećeg Zakona o radu, nego će se izraditi novi moderniji zakon u koji će se ugraditi novosti koje su se pojavile kod rada na daljinu, rada na izdvojenome mjestu, dopunskog rada te platformskog rada koji je dosta popularan. No, čim će se donositi novi zakon, vjerojatno će se otvoriti sve stare i bolne teme koje su i poslodavci i sindikati isticali kod svih dosadašnjih otvaranja “radničkog ustava”.

Kako će sve točno izgledati još je prerano reći jer će se pojedine teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

– Dojam je kako se na početku ističu različiti stavovi, no mi ćemo ih nastojati približiti kvalitetnom raspravom. Mi kao predlagač zakona imamo završnu riječ, ali ništa nećemo raditi preko noći i preko koljena – obećao je državni tajnik ministra rada.

TURISTIČKE SEZONA Makarski ugostitelj otkrio zašto želi sezonce iz Srbije: 'Javljaju nam se iz Rumunjske i Bugarske ali...'

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić.

Sindikalist Krešimir Sever također je kazao kako je iza njih lakši sastanak na kojemu nisu ulazili u neke od teških tema koje će se otvoriti kasnije, kroz pregovore. Poslodavci su sudjelovali u radu radne grupe online.

Snađite se Ovo je jako često pitanje na razgovoru za posao, ali mnogi ne znaju što odgovoriti: Evo savjeta

Kad je riječ o dosadašnjoj praksi rada od kuće, Sever je u razgovoru s novinarima kazao da je bilo problema. Radnici su, kaže, jednostrano upućeni na rad od kuće, neki se žale da su im poslodavci skidali dane godišnjeg odmora, nisu priznavali troškove, nije se poštovalo radno vrijeme i očekivalo se od radnika da je stalno raspoloživ za posao.

– Previše se ispreplelo privatno i radno, zato to treba regulirati – kazao je Sever.

Kad je riječ o radu na određeno, Sever iščitava da bi poslodavci htjeli dobar dio nesigurnosti iz postojećeg oblika rada na određeno prebaciti u rad na neodređeno, ali sindikati na to neće pristati. Kategorički su i protiv širenja dodatnog rada, što bi bilo štetno za zdravlje radnika. 

>> Pogledajte i ovaj video: Radite od kuće? Znate li da su neki predmeti na radnom stolu prljaviji od zahodske školjke!

OPTUŽENA TROJICA POLICAJCA
Presretačima zaustavljali vozače pa im skuplje naplaćivali kazne. Za manju kaznu tražili i besplatne mobitele
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
 • robil:

  Hoće bit i za radnike 6+6 ko za govna?

 • Bongozg:

  Nije slučajno da pregovori kreću u ljeto, jer će ljudi manje pratiti ovakve teme. Počinje se sa prijedlozima za rad na daljinu, a prave promjene će biti lakše otpuštanje i manja prava radnika.

 • Avatar Hazl113
  Hazl113:

  Sve je to istina. Poslodavac ti ne plaća troškove, traži od tebe da budeš dostupan i izvan radnog vremena, i to ide sve njemu u korist. Me mora ti platiti putne troškove, struju, vodu, WC papir, itd.