Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Makarski ugostitelj otkrio zašto želi sezonce iz Srbije: 'Javljaju nam se iz Rumunjske i Bugarske ali...'

2019. je Hrvatsku posjetilo pet puta više turista nego što ima stanovnika. Hrvatski turizam je tada vapio za sezonskim radnicima iz inozemstva. Nakon prošlog "nenormalnog" ljeta, Hrvatska opet treba "sezonce" iz Srbije
16. lipnja 2021. u 14:42 19 komentara 5034 prikaza
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Beograđanin Aleksandar Simić je profesionalni kuhar i već dva desetljća radi po čitavom svijetu. Ovo radno ljeto je odlučio provesti u Promajni kod Makarske. I za sada mu se čini da je to bila odlična odluka.

„Poslodavac je odličan i za sada nemam niti jednu zamjerku. Sve što smo se dogovorili je ispoštovao“, priča Aleksandar za DW dok se po predivnom sunčanom danu lagano šetamo obalom. „Kuhinja je suvremena i ekipa s kojom radim je dobra i kvalitetna. Većina ih je iz Beograda".

Aleksandar i ekipa pritom nisu ni prvi, a sigurno ni zadnji srpski "sezonci" na hrvatskoj obali. U lipnju 2019., kada je svijet još bio "normalan", a pandemija nigdje na vidiku su se u hrvatskim medijima mogli čitati bombastični naslovi tipa: „Srpski sezonci ´okupirali´ Hrvatsku!" U zadnjoj „normalnoj" godini prije pandemije je hrvatskom gospodarstvu bilo potrebno preko 30 tisuća sezonaca. Dobro je krenulo i u 2020.: u prva dva mjeseca je Hrvatska tražila gotovo 11 tisuća sezonskih radnika. No onda je i Hrvatsku pandemija zaključala i shodno tome znatno smanjila radne migracije.

Kuhar Aleksandar Simić

 | Autor : DW Foto: DW

Svi se nadaju da će ovo ljeto biti opet koliko-toliko "normalno". To se vidi i po oglasima na internetu: opet se traže kuhari, konobari i hotelsko osoblje za sezonski rad.

Hrvoje Tomas, voditelj restorana u kojem radi Aleksandar, kaže da se čitava Europska unija suočava s deficitom radne snage i da se zbog toga poslodavci sve više okreću prema istočnoj Europi. „I mi smo uzeli taj primjer i uzimamo ljude koji znaju raditi posao, a nisu još uvijek otišli na zapadno tržište", priča nam Hrvoje.

U potrazi za boljim uvjetima života i rada na zapadno tržište je iz Hrvatske je u zadnjih godina prije izbijanja pandemije odlazilo oko 40.000 ljudi godišnje – uglavnom u Njemačku. Prema podacima studije koju je objavila Hrvatska narodna banka Hrvatsku je u periodu između 2013. - 2016. napustilo oko 230.000 ljudi.  Sve to je, bez sumnje, i jedan od razloga što u Hrvatsku dolazi raditi veliki broj sezonaca iz BiH, Srbije, Albanije i s Kosova.

Iako su se za posao, kako nam pričaju u Promajni, javljali i radnici iz Rumunjske i Bugarske, u Aleksandrovom restoranu su se odlučili za ekipu iz Srbije. „Poznaju kuhinju, a i lakše je komunicirati s njima što se tiče poslovanja nego s drugim državljanima s istočnog tržišta EU-a", objašnjava voditelj restorana Hrvoje Tomas.

Split: Policijska kontrola na Bačvicama RENATA RAŠOVIĆ Kome treba sramotni start turističke sezone s pretučenim gostima?

Aleksandar je u svakom slučaju zadovoljan. Kaže da su ga na hrvatskoj obali dobro primili i sretan je što ponovno može raditi posao koji voli. Prošla godina mu je,ispričao je za DW, bila najgora u karijeri.

„Koronavirus je napravio baš veliki problem što se ugostiteljstva tiče. Vidjet ćemo što će biti ove godine. Konačno je sve otvoreno, pa ćemo vidjeti", kaže Aleksandar. U restoranu u Promajni su, u svakom slučaju, spremni za sezonu i nadaju se da će turisti ovoga ljeta ponovno "navaliti" u Hrvatsku. 

VIDEO Prošetali smo Pelješkim mostom: Hrvatska bi mogla biti spojena već za 30-tak dana

Otkriva astrologinja
Nikada nisu zadovoljni: Ovi horoskopski znakovi prigovaraju i za najmanje sitnice
Sara Lončarić
DIZAJNERSKO IZDANJE UNIFORME
Neudobna poslovna odjeća stvar je prošlosti - 'feel good' je poslodavcima nova praksa
  • Gefufna:

    Pa srbi su ok sve dok ih nema puno, cim ih se nadje vise od 5 na jednom mjestu, proglase " vekovna srpska ognjista" i krenu sa bedastocama

  • Pucvala_premium.2:

    Ja imam tetovazu iz domovinskog rata , kako ja mogu ocekivat da mi neki konobar ne pljune u pice ili da mi kuhar ne stavi misomor u hranu , jel se ja moram plasiti hodat po Hrvatskoj , zbog necije ... prikaži još! pohlepe , hvala odoh na Tenerife

  • Tutlek1234:

    Zato jer im domaći radnici neće raditi kao robovi za crkavicu. Zato što su gazde čast iznimkama seljoberi sa tri srednje i žele robove, a ne radnike .... Eto zašto????