Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPUSTI

Stečajni zakon nije izglasan po Ustavu

01.08.2013., Zagreb - Mislav Kolakusic, sudac Trgovackog suda.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
07.09.2015.
u 17:00

Riječ je o tzv. organskom zakonu, za koji je trebala glasovati apsolutna većina svih zastupnika u Saboru, a donesen je relativnom većinom kao obični zakon

Stečajni zakon, koji je 1. rujna stupio na snagu, nije donesen kako to Ustav nalaže, tvrdi i sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić, specijaliziran za stečajno pravo. Jer, riječ je o tzv. organskom zakonu za koji je stoga trebala glasovati apsolutna većina svih zastupnika u Hrvatskom saboru, dakle 76 od 151 zastupnika. A zakon je donesen kao da je riječ o običnom zakonu, relativnom većinom nazočnih zastupnika sa 74 glasa. Nedostajala su još dva glasa. Tako je svojedobno Zakonu o ravnopravnosti spolova nedostajao jedan glas pa ga je Ustavni sud ukinuo. Ustav propisuje da zakoni "kojima se razrađuju Ustavom utvrđena ljudska prava i temeljne slobode, izborni sustav, ustrojstvo, djelokrug i način rada državnih tijela te ustrojstvo i djelokrug lokalne i područne (regionalne) samouprave Hrvatski sabor donosi većinom glasova svih zastupnika".

Ovisi o cilju i svrsi zakona

Je li neki zakon organski ovisi o njegovu sadržaju, cilju i svrsi, a to se ispituje "u slučaju sumnje – zasebno u svakom konkretnom slučaju", kako to piše u jednom od već standardnih pristupa Ustavnog suda. Ustavni sud je, zaključivši prethodno da je riječ o organskim zakonima, zbog nedovoljnog broja zastupničkih glasova ukinuo zakone o pravu na pristup informacijama, o medijima, o javnom okupljanju, o pučkom pravobranitelju, prekršajni i kazneni zakon. S druge strane, za Zakon o pomilovanjima, Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći, Zakon o radu, Obiteljski zakon, Zakon o parničnom postupku pa i Zakon o izvlaštenju zaključili su da nisu organski, već obični zakoni pa ih nisu ukidali. Pri tomu su se ogradili kako "gotovo i nema zakona koji u određenom broju svojih odredaba barem dijelom ne razrađuje neko od ljudskih prava ili temeljnih sloboda. Sukladno tome, svaki ili gotovo svaki zakon izglasan u Hrvatskom saboru mogao bi se svrstati među organske zakone. Takva široka ustavna interpretacija, međutim, u cijelosti bi izbrisala razliku između "običnog" (ordinarnog) zakona i organskog zakona, što očito nije bio cilj ustavotvorca", obrazloženje je Ustavnog suda. Stoga, organskim se treba smatrati onaj zakon "kojemu su temeljni predmet uređenja pojedino ili pojedina Ustavom utvrđena osobna i politička prava i slobode čovjeka". Sadržaj tih prava (članak 3. Ustava), pravno je zaštićen na nacionalnoj i međunarodnoj razini, za razliku od gospodarskih, socijalnih i kulturnih prava, pristup je ustavnih sudaca.

– Ne mogu zamisliti organskiji zakon od Stečajnog zakona kojim se ograničavaju poduzetničke slobode, oduzima pravo vlasništva... i stoga smatram da nije donesen s potrebnom većinom glasova – kaže sudac Kolakušić.

Ustavni sud će odlučiti

Doc. dr. sc. Goran Vojković na svojoj je web stranici objavio prijedlog o ocjeni ustavnosti koji je podnio. U njemu zaključuje: "Ukratko, Stečajnim zakonom bitno se zadire u osobna prava, u prava radnika, u prava organiziranja u političke, vjerske i druge zajednice, a i činjenica proglašenja stečaja bitni je element određenih kaznenih djela (biće kaznenog djela) – što sve navodi na zaključak kako je Stečajni zakon organski zakon te se mora donijeti većinom svih zastupnika." O tomu odlučuje Ustavni sud.

>>Radnicima tri plaće, 19.000 blokiranih tvrtki ide u stečaj

>>'Osobni bankrot' najesen ide u Sabor

Komentara 7

DA
Djeca_Arbata
19:16 07.09.2015.

Po kojem je zakonu TŽV Gredelj otišao u stečaj? Zašto nakon tri godine ništa se nije pomaklo s mjesta nego stečajni postupak i dalje traje i vjerojatno će trajati još desetak godina? Zašto radnici koji su dobili otkaz nisu dobili otpremnine?....Molim odgovor suca Mislava Kolakušića iako znam da on sa svime time nema nikakve veze...

Avatar Benedikta
Benedikta
20:16 07.09.2015.

Da li je s ovima na vlasti išta po ustavu?!

Avatar Benedikta
Benedikta
20:17 07.09.2015.

Ovi ne poštuju vrhovni zakon naše države!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije