Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Radnicima tri plaće, 19.000 blokiranih tvrtki ide u stečaj

Orsat Miljenić, Ministarstvo unutarnjih poslova
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
01.09.2015.
u 08:58

Fina prodaje nekretnine u stečaju kroz četiri dražbe u roku od godinu dana, sve informacije o stečaju na e-oglasnoj ploči sudova

Država se obvezala da će radnicima blokiranih tvrtki od ovog mjeseca isplatiti tri minimalne plaće, a ako tvrtka u tom razdoblju ne stane na noge, poslat će je u stečaj. S prvim danom rujna stupaju na snagu dva zakona koji to reguliraju, izmijenjeni Stečajni i Zakon o osiguranju potraživanja radnika.

S današnjim će danom početi i automatsko slanje u stečaj blokiranih tvrtki. Prema unaprijed zadanim rokovima, prvo će u stečaj oko 15.000 blokiranih tvrtki koje nemaju nijednog zaposlenog, a dug im je veći od 14 milijardi kuna. Nakon pola godine u stečaj će i dugogodišnji dužnici koji imaju jednog i više zaposlenih radnika, a prema podacima Fine, oko 10.000 radnika zaposleno je u tvrtkama koje su blokirane dulje od 120 dana. Stečaj će obrisati 19 tisuća blokiranih koji duguju 19 milijardi kuna!

Kriterij duljine blokade

Kako ne bi preopteretili sudove, ministar pravosuđa Orsat Miljenić kaže da će tvrtke ulaziti u stečaj po kriteriju duljine blokade, a počet će se objavljivati i imena tvrtki koje su u blokadi duljoj od 120 dana. – Pravodobno i strože pokretanje stečajnih postupaka potrebno je kako bi se ojačala kultura ispunjavanja poslovnih obveza i odgovornosti – ističe Miljenić. Sve informacije vezane uz stečajeve nalazit će se na e-oglasnoj ploči sudova, a novost je vraćanje stečajnog plana, odnosno mogućnosti nastavka obavljanja djelatnosti dužnika i nakon pokretanja stečaja.

Stečajni zakon promjene donosi i pri prodaji imovine u stečaju u najviše četiri kruga, a koji se moraju odviti u roku od godine dana. Prodaju nekretnina provodit će Fina elektroničkom javnom dražbom, a nekretnina se ne može prodati na prvoj dražbi ispod tri četvrtine utvrđene vrijednosti nekretnine, na drugoj taj prag pada na jednu polovinu, a na trećoj na jednu četvrtinu utvrđene vrijednosti, dok se na četvrtoj prodaje po početnoj cijeni od jedne kune.

– Očekujem da će to ubrzati stečajne postupke jer sam imao slučajeve da sam morao raspisivati i po 30 javnih dražbi za jedne te iste nekretnine. Moglo bi sve ispasti dobro, naravno uz uvjet da svi u postupku poštuju zakon. Vrijeme će pokazati je li provediv u praksi – kaže stečajni upravitelj Stanko Makar iz Ludbrega. Cilj, dodaje, ne bi smjela biti prodaja nekretnina za jednu kunu jer se time vjerovnici neće namiriti. Među rekorderima po broju raspisanih javnih dražbi je MTČ Tvornica rublja iz Čakovca, čije se nekretnine neuspješno nude od siječnja 2012. godine, kad im je početna cijena bila veća od 37 milijuna kuna, a prije nekoliko dana, na 29. javnoj dražbi, ponuđene su za manje od tri milijuna i opet nisu dobile kupca.

>>Je li TOZ planski i bez potrebe poslan u stečaj?

>>U kampanji nitko ne spominje Finu koja bez suda provodi ovrhe

Komentara 34

Avatar tituš
tituš
09:33 01.09.2015.

Kada i kako je tvrtka bez iti jednog zaposlenika nakupila u prosjeku 1 milijun kuna duga i kome je dužna??

ZA
zagabria1
09:11 01.09.2015.

Kao i obično opet su zakoni nedorečeni. Meni država i preko 100 tvrtki duguju preko 500,000 Kn a ja drugima dugujem 20,000 Kn koje ne mogu platiti zbog dugovanja meni. Zašto ja moram u stečaj a drugi su krivi. Zašto se država radije ne pobrine da mi plate drugi a ne da me gura u stečaj treba selit odavde

CI
cicibela
09:38 01.09.2015.

Zapravo, otpisuju državne dugove, a one firme kojima država duguje gone u stečaj i otimaju im nekretnine. Zgodan zakon!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije