Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA ANALIZA

Srbi usporedili cijenu mesa pa pobjesnili: 'Hrvati su bogatiji, a plaćaju ga i dva puta manje'

Hladno jutro u Splitu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
30.01.2024.
u 13:51

Prema objavljenim podacima, cijene mesa u Srbiji već su dugo visoke, dok su potrošači u Hrvatskoj u povoljnijoj situaciji, jer su gotovo sve vrste mesa kod nas jeftinije.

Srpski portal Nova.rs nedavno je objavila članak u kojima je detaljno analizirao razlike u cijenama mesa između Hrvatske i Srbije. "Kako nas deru na cijenama mesa: U ovoj susjednoj zemlji, bogatijoj od naše, plaćaju ga i dva puta manje" naslov je teksta u kojemu su analizirane cijene u dva velika lanca supermarketa u Srbiji i Hrvatskoj, pri čemu su korišteni pakirani proizvodi.

Prema objavljenim podacima, cijene mesa u Srbiji već su dugo visoke, dok su potrošači u Hrvatskoj u povoljnijoj situaciji, jer su gotovo sve vrste mesa kod nas jeftinije. Jedna od najznačajnijih razlika koja je primijećena odnosi se na cijenu pakiranog miješanog mljevenog mesa, koje u Srbiji iznosi čak 11,09 po kilogramu. Nasuprot tome, istu količinu mljevenog mesa u jednom hrvatskom supermarketu možete kupiti za oko 5,52 eura.

Analizirane su i cijene već pripremljenih i pakiranih ćevapa. Kilogram ćevapa u Srbiji košta 6,70 eura, dok potrošači u Hrvatskoj za istu količinu plaćaju oko 5,87 eura. Kada je riječ o svinjskom mesu, cijene su također značajno različite. Na primjer, svinjski file u Srbiji košta oko 11,69 eura po kilogramu, dok je u Hrvatskoj cijena za istu vrstu mesa značajno niža - oko 7,25 eura.

Osim svinjetine, provjerene su i cijene piletine. Kilogram pilećeg filea u Srbiji košta 6,83 eura, dok je u Hrvatskoj cijena za istu količinu oko 7,55 eura, što je jedna od rijetkih vrsta mesa koja je skuplja u Hrvatskoj. Nadalje, za kilogram bataka i karabataka u Srbiji se izdvaja oko 4,44 eura, dok je ista količina mesa u Hrvatskoj jeftinija za 1,71 euro.

VEZANI ČLANCI:

Mljeveno pureće meso u Srbiji košta 10,24 eura po kilogramu, dok je cijena u Hrvatskoj, piše Nova.rs, oko 9,18 eura.

Junetina je, ističu srpski mediji, skupa u Srbiji, a u Hrvatskoj košta još više. Susjedi kilogram buta plaćaju i po 10,24 eura, dok u Hrvatskoj ista vrsta mesa košta oko 13,93 eura. S druge strane, kilogram mljevenog junećeg mesa u Srbiji košta oko 10,41 euro, dok Hrvati istu količinu plaćaju oko 8,87 eura.

VIDEO Prvi Advent s eurom, pogledajte kakve su cijene bile u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
15:05 30.01.2024.

Ne treba biti Einstein da shvatiš da je Hrvatska bogata zemlja EU -a za razliku od zemlje trećeg svijeta što i svi relevantni podaci pokazuju.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
17:20 30.01.2024.

Zato Srbija će u odnosu na ekonomsku snagu zemlje imati proporcionalno više novca za odbranu nego većina evropskih članica NATO koje nisu dostigle preporučenih 2% BDP. Netko sve to mora da plati, makar kroz cijenu mesa.

DU
Deleted user
15:52 30.01.2024.

Mnogi srbi kupuju u Hrvatskoj meso i toče gorivo jer je u Hrvatskoj osjetno jeftinija a gorivo je 30 eurocenti jeftinije po litri a prosječna plaća duplo veća u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije