Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKNADE

Srbi traže odštetu zbog uskrate mirovina od ‘91.

Milorad Pupovac
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
01.05.2014.
u 19:30

Na popisu ih je 22 tisuće
, procjene govore da je to u novcu i nekoliko milijardi kuna

Potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac danas je u Vukovaru još jednom aktualizirao zahtjev umirovljenika iz nekad okupiranih hrvatskih područja za naknadu štete od 1991. do 1998. godine, kad im se mirovine, zbog ratnih zbivanja, nisu isplaćivale.

Spremni na dogovor

– Ti su ljudi svjesni ekonomske situacije i stoga su spremni na dogovor. Riječ je uglavnom o pripadnicima srpske nacionalne manjine koji su desetljećima radili i izdvajali za mirovine, zaradili ih, a onda ostali bez njih – objasnio je Pupovac. Uskoro bi trebao biti održan sastanak i s predstavnicima novoimenovane srbijanske vlade kojima će također biti predstavljen taj problem, a od hrvatske se Vlade traži pronalaženje načina za odštetu.

– Ljudima je cilj da obje strane budu zadovoljne i da se problem napokon riješi na obostrano zadovoljstvo – rekao je Pupovac.

Predstavnici umirovljeničkih udruga kažu da već godinama pokušavaju pronaći način za rješenje tog problema, ali dosad nisu uspijevali ostvariti svoja prava. Prema njihovim evidencijama, na popisu je oko 22.000 oštećenih umirovljenika, no govori se i o većem broju. Kažu da zasad ne mogu govoriti o kolikom je iznosu koji potražuju riječ, ali neke procjene govore o stotinama milijuna kuna pa čak i nekoliko milijardi kuna.

Nasljedno pravo

– Želimo da nam se isplati novac za razdoblje od 1995. do 1998. godine, kad su mirovine mogle biti isplaćivane jer su se hrvatske institucije vratile na okupirana područja, a nisu isplaćene. Za preostale godine spremni smo na dogovor. Pristali bismo na novčanu naknadu, ali i na naknadu u vrijednosnim papirima. Dionice ne želimo. Tražimo također i da se mirovine mogu isplatiti supružniku ili djeci – rekao je Branko Đukić, predsjednik Udruge financijski oštećenih umirovljenika 1991.– 1998.

O Pupovčevim izjavama oglasili su se iz HZMO-a.

"Republika Hrvatska u skladu s važećim propisima do 31. prosinca 1998. isplatila je zaostatke neisplaćenih mirovina za najviše do 3 godine unatrag od tada podnesenog zahtjeva, a 1 godinu unatrag ako je takav zahtjev bio podnesen prema sada važećim propisima, dakle nakon 1. siječnja 1999. svim korisnicima koji su podnijeli takav zahtjev. Pravnu osnovu propisanog načina isplate mirovina unatrag potvrdile su presude Upravnog suda RH, Ustavnog suda RH, kao i Odluka Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Poznat nam je zahtjev Udruge oštećenih umirovljenika iz Vukovara i o tome je u više navrata unatrag desetak godina vođen razgovor i s predstavnicima Udruge i s predstavnicima Vlade Republike Srbije. Potrebno je istaknuti da je mirovina osobno pravo i ostvaruje se temeljem podnesenog zahtjeva te se treba rješavati u skladu sa zakonima Republike Hrvatske", poručili su iz HZMO-a.

Komentara 198

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
19:41 01.05.2014.

Ahaha....da ne bi još da im damo i terorističke mirovine?

CA
campa
19:48 01.05.2014.

Ja također tražim odštetu zbog paleži i otimačine koje su počinile srpske pobunjeničke snage .Također tražim od pobunjenih srba i njihovih sljedbenika da me obeštete zbog gubitaka koje sam protrpio zbog nedostupnosti od 1991 do akcije "Oluja".Da li će see Pupovac zauzeti i za moje interese ili su moji interesi kao Hrvata neosnovani.

AL
albanBskenderaj
19:34 01.05.2014.

Ako se to ostvari,koliki postotak ide Pupovcu za učinjeni rad?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije