Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Milijun stanovnika manje do 2049., ali mirovine 9000 kuna

Izdvajanjem 200 kuna mjesečno tijekom 30 godina osigurava se doživotna renta od 850 kuna
30. travnja 2014. u 08:00 22 komentara 3618 prikaza
Zagreb
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Prosječna mirovina od 5119 kn u 2017. i čak 8963 kn u 2040. – nije znanstvena fantastika nego projekcija ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića koju je objavio prezentirajući razvoj mirovinskog sustava od 2014. do 2050. na Večernjakovoj konferenciji “Zdrava i sigurna budućnost – kako je osigurati?”.

Ukamaćivanje II. stupa

Pretpostavke o isplatama iz obaju stupova o kojima današnji umirovljenici mogu samo sanjati zasnivaju se na efektu ukamaćivanja uplata u II. stup, prema kojem bi osiguranik sa 40 godina staža koji u mirovinu odlazi sa 65 godina ostvario ako je zarađivao prosječnu plaću. Računa se na godišnji neto prinos od pet posto u mirovinskom fondu. Istina, u toj će nas budućnosti blagostanja, uz nepoznanicu troškova života, biti puno manje nego sad: pozivajući se na Državni zavod za statistiku, Željko Jukić, direktor sektora za životna i osobna osiguranja u Croatia osiguranju, iznio je podatak o samo 3,7 milijuna stanovnika 2051. godine, milijun manje nego danas. S obzirom na to da su ti podaci poznati i ministru, zanimljivo je da smatra kako ćemo negdje na pola puta, oko 2030., imati dva milijuna zaposlenih. Ministar računa i na veću odgovornost građana za vlastitu financijsku sigurnost, no to će teško postići uz ukidanje poticaja, ne motivira li osobna ulaganja poreznim olakšicama.

Bitka za poticaje

Osiguravatelji računaju da će male mirovine utjecati na rast životnih osiguranja. Izračun Željka Jukića pokazao je da se i malim izdvajanjima, od svega 100 ili 200 kn mjesečno kroz 30 godina, može uštedjeti od 35 do 70 tisuća kn čijom isplatom kroz doživotnu mjesečnu rentu osiguranik dobiva 425, odnosno 850 kn.

 ukidaju se poticaji? Dobrovoljno mirovinsko osiguranje bez stimulacije?

– Životno osiguranje nije samo osiguravateljni proizvod, takva dugoročna štednja blagotvorno djeluje na stabilizaciju financijskog sustava – kaže Jukić.

Slična je situacija i s dobrovoljnim mirovinskim osiguranjem za koje je država najavila ukidanje poticaja. Veronika Šapina Pezelj, direktorica Croatia osiguranje dobrovoljnog mirovinskog društva, izračunala je da, računajući poticaje, izdvajanjem samo 100 kn tijekom 30 godina ulagač dobiva jednokratnu isplatu od 27.384 kn i 279 kn doživotne rente, a izdvaja li 200 kn, isplaćuju mu 54.768 kn te još 569 kn rente.

>> Mrsić: Zadaća nam je postići da mirovina bude najmanje 60 posto plaće

VIP izdvaja za Vas

 • kresimirn:

  ... mirovinu odlazi sa 65 godina ostvario ako je zarađivao prosječnu plaću.... 350.000 nezaposlenih, pitaj mrsica koliko je neprijavljenih na burzi, onda oni koji ne primaju place, oni 75% koji rade za minimalac.....e sad ili sam ja blesav, ili je ... prikaži još!e netko opasno retardiran

 • Avatar Vuglec
  Vuglec:

  Kolko košta kila magle Mrsiću?

 • Avatar suludisumar
  suludisumar:

  Hm, ne mogu vjerovati da čovjek koji želi ukinuti drugi stup i natrpati ga u generacijsku socijalu, koji ukida poticaje za treči, koji stalno želi ljudima uzeti nešto što je njihov privatni novac može laprdati ovakve gluposti. Njegov model je ... prikaži još! " ne lipši magarče do zelene trave", no međutim samo teškim budaletinama u Hrvatskoj ovakva obečanja djeluju polunormalno. Svi drugi su na svojoj koži osjetili svijetlu budućnost i samo prdnu na ovakva obečanja i projekcije i zaokruže na izborima manje bedastog.