Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBIČAJI Vjerski obredi za pravoslavne vjernike na karlovačkom području

Srbi povratnici krstit će se u rijeci Korani

hrv-izd02-txt.jpg
import
19.01.2006.
u 20:38

Petnaestak Srba povratnika na području Karlovca nedavno je kršteno. Prema riječima paroha kolarićko-vojnićkog jereja Miroslava Babića, sve je počelo nakon razgovora i uz blagoslov vladike, episkopa gornjokarlovačkoga gospodina Gerasima, sa željom da se za što više ljudi u ovom ratom opustošenom kraju i u poznijim godinama za krštenje otvori put prema vjeri.

Posljedice rata
Nažalost, još osjećamo posljedice koje je ostavio ovaj nesretni rat, ali i deseci godina komunizma koji je sustavno gušio vjeru. Kad sam prije pet godina došao u parohiju, zatekao sam mnogo nekrštene djece od šest ili sedam godina, ali i starijih nekrštenih mladića.

Istodobno svjesni da većina tih obitelji teško spaja kraj s krajem i živi na rubu egzistencije, odlučili smo organizirati krštenje za njih 15, a sve smo obavili bez naknade. Naša humanitarna organizacija Čovjekoljublje bez ikakvih predrasuda, prije svega želeći tim napaćenim ljudima pomoći u životu, osigurala im je darove kaže jerej Babić.

O najavama novih krštenja, koja bi se obavila u rijeci Korani, rekao je tek kako će pokušati sličan obred organizirati na ljeto uz blagoslov vladike. No, hoće li se krštenje obaviti na Korani ili nekoj od obližnjih rječica preuranjeno je govoriti. U kolarićko-vojnićkoj parohiji tridesetak je vjernika koje bi trebalo krstiti, a među njima ima i petnaestogodišnjaka. O svemu će se više znati nakon blagoslova kuća koji je za tamošnje pravoslavne vjernike krenuo jučer, na blagdan Bogojavljenja.

Korana nije rijeka Jordan, a njih mogu uspoređivati samo oni koji nemaju dovoljnu širinu razmišljanja i vjere. U Jordanu se Hristos krstio i iako se krštenjem s njim sjedinjavamo, ne možemo to poistovjetiti, nego se samo nadati da ćemo s jednim malim dijelom, jednom kapljom slijediti njegov put - kaže jerej.

Važnija priprema
Stoga bih želio da se o svemu ne govori kao o masovnom krštenju u Korani jer je sasvim realna mogućnost da za ljude krštenje organiziramo u našoj crkvi Vaznesenja Gospodnjega. Puno važnije je obaviti pripremu za jedan tako važan čin kako bi vjernici uz krštenje i sjedinjavanje s Hristom i nakon toga ostali uz njega. To će svima biti najveća nagrada zaključio je jerej Babić.


Bogati se krste u Jordanu

Krštenje u većim grupama poznato je u pravoslavnoj vjeri, a nazivaju ga sabornim krštenjem. Ipak, većina pravoslavnih krštenja, oko 80 posto, obavlja se u crkvama.
Uz krštenja u rijekama, a u nekim našim primorskim mjestima i u moru, neki imućniji pravoslvni vjernici dosljedno prate Kristov put, pa organiziraju putovanja i krštenja u rijeci Jordan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije