Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obred predvodio Papa Franjo

VIDEO Svećenici i vjernici pljeskom i molitvom ispratili lijes s tijelom pape emeritusa Benedikta XVI.

Funeral of former Pope Benedict at the Vatican
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS
1/40
05.01.2023.
u 11:02

Misa zadušnica održavla se ispred bazilike Svetog Petra, a uz dekana Kardinalskog zbora kardinala Giovannija Battista Rea na oltaru misu je slavilo više od 120 kardinala, 400 biskupa i gotovo četiri tisuće svećenika kao i brojni ekumenski predstavnici. Na kraju euharistijskog slavlja lijes pape emeritusa vraćen je u Baziliku, a zatim u Vatikanske špilje zbog pokopa.

Papa Franjo predvodio je sprovodni obred pape emeritusa Benedikta XVI. Događaj je to kakvog još nije bilo u dvotisućljetnoj povijesti Katoličke Crkve. Njime je završena nesvakidašnja kohabitacija dvojice papa. U skladu sa željama pokojnog pape emeritusa Benedikta XVI., sprovod, popratni obredi i ceremonije bili su obilježeni jednostavnošću koja je karakterizirala život tog "poniznog sluge u vinogradu Gospodnjem".

Tijek događaja: 

10:46 Unosi se lijes na mjesto ukopa kroz Baziliku sv. Petra, gdje će tijelo biti sahranjeno u kripti. Za to vrijeme pjeva se Marijin hvalospjev veličanja. 

10:42 Nakon sv. Mise, posljednje preporuke i oproštaja lijes će biti pokopan u Bazilici sv. Petra.

10:37 Posljednje riječi pape emeritusa Benedikta XVI. čuo je medicinski tehničar. Svega nekoliko sati prije nego li je preminuo papa emeritus tihim glasom na talijanskom je rekao 'Gospodine, volim te'. 

10:05 Papa Franjo pročitao je homiliju za svog prethodnika koja sadrži niz citata preminulog pape Benedikta. Završio ju je riječima: 'Benedikte, vjerni prijatelju Isusov, neka tvoja radost bude potpuna kad čuješ njegov glas, sada i zauvijek.'

10:00 U tijeku je pokajnički čin liturgijskog slavlja, oproštaja od pape emeritusa Benedikta XVI. na kojem sudjeluje više od 100 tisuća vjernika, 120 kardinala, 400 biskupa i gotovo 4 tisuće svećenika. U euharistiji sudjeluju i hrvatski biskupi među koljima je kardinal Josip Bozanić, nadbiskupi Želimir Puljić i Mate Uzinić te biskupi Škvorčević i Huzjak

Među vjernicima prisutni su i hrvatski hodočasnici, a od u Vatikanu na ispraćaju je Marijana Petir, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

9:42 Tisuće vjernika stigle su na Trg svetog Petra kako bi prisustvovali obredu. Mjere osiguranja izrazito su velike, na samom događaju Vatikanu pomaže još dodatnih tisuću policajaca iz Italije, a iznad Vatikana zatvoren je i zračni prostor. 

9:30 Počeo je sprovodni obred pape emeritusa Benedikta XVI. kojeg predvodi papa Franjo. Na tisuće ljudi pristiglo je na pogrebpape emeritusa koji je prije gotovo deset godina šokirao svijet kada se odrekao papinske službe.

9:17 Mnoštvo je okupljeno na trgu ispred bazilike Svetog Petra u Vatikanu, a uskoro će početi i obred koji predvodi papa Franjo. 

Dvanaest nosača je uz zvukove zvona iznijelo drveni lijes Benedikta XVI. iz Bazilike svetog Petra, položivši ga pred tisućama vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra uoči ispraćaja pape emeritusa. U tom se trenutku na trgu prolomio se pljesak, u znak poštovanja prema papi emeritusu. 


Papa emeritus preminuo je 31. prosinca

Misa zadušnica održat će se ispred bazilike Svetog Petra, a uz dekana Kardinalskog zbora kardinala Giovannija Battista Rea na oltaru će misu slaviti više od 120 kardinala, 400 biskupa i gotovo četiri tisuće svećenika kao i brojni ekumenski predstavnici. Na kraju euharistijskog slavlja lijes pape emeritusa bit će vraćen u Baziliku, a zatim u Vatikanske špilje zbog pokopa.

Bivši papa Benedikt XVI. umro je 31. prosinca 2022. godine, u dobi od 95 godina. Ured Svetog oca objavio je kako je papa emeritus preminuo na svom imanju gdje je proveo posljednjih devet godina nakon umirovljenja 2013. godine. Rođen je kao Joseph Alois Ratzinger na Veliku subotu, 16. travnja 1927., u Marktl am Innu, okrug Altötting, u Njemačkoj. Roditelji su mu bili žandarmerijski časnik Joseph Ratzinger i pekareva kći Maria Ratzinger. 

Obitelj Ratzingerovih bila je izrazito religiozna. Molilo se prije svakog objeda, išlo svaki dan na misu, osim kada to nisu dopuštale školske obveze, a nedjeljom su svi zajedno išli na veliku misu. Nakon što je otac otišao u mirovinu, često se zajednički molila krunica. Crkva je u djetinjstvu Josepha Ratzingera, u vremenu u kojemu je živio živjela u simbiozi s seljačkim načinom života, pa je rođenje i smrt, svadba i bolest, sjetva i žetva, sve bilo okruženo vjerom. 

S više od 78 godina starosti, Joseph Ratzinger najstariji je papa koji je bio izabran u zadnjih 275 godina, poslije pape Klementa XII. Benedikt XVI. osmi je Nijemac koji je izabran za papu, a zadnji prije njega bio je bio nizozemsko-njemački Adrian VI. (1522.-1523.), dok je zadnji papa s imenom Benedikt bio je Benedikt XV. koji je služio od 1914. do 1922. godine. Samovoljno je odstupio s papinske službe 2013. godine kao drugi papa u povijesti Crkve koji je to učinio i postao papom emeritusom ili papom u miru.

Komentara 34

DU
Deleted user
10:02 05.01.2023.

Slava Bogu na visini, a mir ljudima, miljenicima njegovim!

BU
Bukva2
09:49 05.01.2023.

"Kardinali su izabrali mene, jednostavnog i poniznog radnika u Gospodinovu vinogradu. " Evo, sve jasno, sve jasno. Dobar čovjek, dobar papa, ma to se može vidjeti na čovjeku, zbilja dobar čovjek. Jednostavno u njegovoj pojavi, njegovom nježnom i plahom govoru,u, osmjehu, u njegovim očima koje kao da prodiru u tvoju nutrinu i čitaju ti dušu, ma svetost je zračila iz njega i jednostavno nisam mogao ostati ravnodušan. Baš mi nedostaje, baš mi nedostaje. Sada je na još boljem mjestu, najboljem mjestu. Sada je s Gospodinom i veseli se, najsretniji je. Nikada te neću zaboraviti, sa nama si zauvjek, volim te moj dragi papa Benedikt XVI. 🙏

PO
poluvodič
11:29 05.01.2023.

Nemam ništa protiv ateista, i sam Ratzi je pisao o tome kako i vjernik i ateist imaju velike sličnosti u životnim kušnjama i životu opcenito, ali nažalost većina ateista ima neku određenu averziju i mržnju i agresivnost prema crkvi, totalno neopravdano. I nije riječ o pedofiliji, nego nešto puno dublje što im ne da mira. Ne znam zašto tolika mržnja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije