Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPREZENTATIVNI SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBI

SPH: Jagić si prisvaja zasluge, a nije pregovarao

Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
1/2
26.08.2023.
u 09:50

Odluka Vlade o isplati dodatka na plaće mogao bi biti uvod u sindikalni rat

Odluka Vlade o isplati dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima u visini od 5 do 10 posto, kojom je obuhvaćeno 29.000 zaposlenih u državnoj službi: policijski službenici, pravosudni policajci, službenici Carine i Porezne uprave te službenici koji ne ostvaruju nikakav dodatak na plaću, po svemu sudeći mogao bi biti uvod u novi "rat" na sindikalnoj sceni. Zaključak je to koji se nameće nakon priopćenja koja su odaslala dva sindikata, nakon što je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade govorio o isplati tih dodataka.

Ističu reprezentativnost

Nedugo nakon sjednice Vlade Sindikat policije Hrvatske (SPH) na čijem je čelu Dubravko Jagić poslao je priopćenje u kojem je navedeno da je SPH "izborio povećanje plaće najugroženijim zaposlenicima državne uprave". Ističe se i da je SPH reprezentativni i najbrojniji sindikat državnih službi, a potom se navode njegove zasluge za isplatu dodataka, koji će biti isplaćeni već u rujnu. 

- Uložili smo velike napore i tijekom ljetnih mjeseci na više sastanaka i usuglašavanja razgovarali s predstavnicima Vlade RH, prvenstveno s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova te s ministrima uprave i pravosuđa i financija o tom povećanju i drago nam je da možemo reći da smo zaposlenima u državnoj upravi s najnižom plaćom omogućili barem malo lakši svakodnevni život, do donošenja Zakona o plaćama. Kao i posljednja povećanja od 100, 80 i 60 eura koja smo temeljem memoranduma o razumijevanju osigurali za 219.000 zaposlenih u državnoj službi, i to povećanje bit će uključeno u nove platne razrede, tako da nakon ove najnovije odluke Vlade možemo reći da su oni najugroženiji, s najnižim plaćama u sustavu, dobili predujam par mjeseci ranije u odnosu na ostale - stoji među ostalim u priopćenju SPH.

VEZANI ČLANCI:

Nije dugo trebalo čekati da se o istoj stvari oglasi i Sindikat pravosudne policije Hrvatske (SPPH), koji ne spada u reprezentativne sindikate, a čiji su prosvjed i najava štrajka, kao i dvomjesečni štrajk koji je organizirao Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN), doista zaslužni za spomenuto povećanje plaća od 60, 80 i 100 eura. Jer Vlada je tu odluku donijela isti dan kada je SDLSN stupio u štrajk. 

"Radi objektivnog informiranja javnosti, Vlada RH odlučila je za 10% i 5% povećati primanja i dijelu državnih službenika i namještenika, među kojima su pravosudni policajci i zaposlenici zatvorskog sustava, koje zastupa SPPH. Nakon prosvjeda nismo išli u štrajk, ali smo kontinuirano razgovarali s resornim ministrom o povećanju primanja zaposlenih na najlošije plaćenim radnim mjestima do donošenja Zakona o plaćama. Nažalost, ponovno pojedini sindikati, u ovom slučaju SPH, obmanjuju javnost da je nešto dogovoreno, kao i što prisvajaju zasluge za dodatak od 100, 80 i 60 eura, a nisu uopće sudjelovali u ostvarivanju toga. Iako su reprezentativni sindikat, nisu pridonijeli da se povećaju prava, osim što prisvajaju zasluge malih sindikata koji nešto izbore pa to prezentiraju kao svoju zaslugu. U ovom je slučaju SPPH pregovarao i dogovorio za svoje članove navedeno povećanje", navodi se u priopćenju SPPH.

Nisu podržali štrajk

SPH nije podržavao štrajk zaposlenih u pravosuđu, te je prijetio da će i on pokrenuti štrajk ako Vlada udovolji zahtjevima SDLSN-a. Dvomjesečni štrajk je okončan, no nisu riješeni problemi, pa tako zagrebački Županijski sud početak jesenske "sezone" suđenja dočekuje s manjkom zapisničara. Nedostaje ih šest, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se uopće rasprave organizirati, jer ako nema zapisničara, nema ni rasprave.

VIDEO Horor uvjeti na najvećem sudu u Hrvatskoj, pogledajte s čime se sve 'bore' službenici u pravosuđu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije