Naslovnica Vijesti Svijet

SPD u istočnoj Njemačkoj glasao protiv velike koalicije

Mi nećemo biti sluge vlade Crnih koja traži deportacije ili izbjegličke logore, rekao je lokalni izaslanik Florian Luedke noseći bedž "NoGroKo" (Ne Velikoj koaliciji)
13. siječnja 2018. u 20:58 3 komentara 518 prikaza
Foto: Kay Nietfeld/DPA/Pixsell

Socijaldemokrati u istočnoj njemačkoj državni Saskoj-Anhalt odbacili su mogućnost da njihova stranka uđe u novu koaliciju s konzervativnim blokom koji vodi kancelarka Angela Merkel.

Sučeljavanje: Angela Merkel i Martin Schulz Dogovorili se Velika koalicija kompromisa u Njemačkoj

Glasanje na stranačkoj konvenciji dogodilo se dan pošto su se konzervativni blok CDU/CSU i vodstvo SPD-a dogovorili da će početi službene pregovore o sastavljanju velike koalicije (GroKo) kojom bi 63-godišnja Merkel počela svoji četvrti premijerski mandat.

Međutim, dogovor dviju tradicionalnih stranaka trebaju potvrditi članovi SPD-a na kongresu u Bonnu 21. siječnja prije početka službenih pregovora. 

Merkel planira novu vladu sastaviti do travnja. 

Njemačka savezna pokrajina Saska-Anhalt, u kojoj SPD tradicionalno nema snažnu potporu, poslat će samo šest svojih delegata na kongres u Bonnu gdje će se okupiti ukupno 600 izaslanika. 

Na stranačkoj konvenciji održanoj u subotu u Wernigerodeu, članovi su podržali prijedlog Jusosa, mladeži SPD-a i glasali su s 52 prema 51 i četiri suzdržana glasa protiv nove velike koalicije.

"Mi Jusos nećemo biti sluge vlade Crnih (boja konzervativnog bloka) koja traži deportacije ili izbjegličke logore", rekao je Florian Luedke, lokalni izaslanik Jusosa noseći bedž "NoGroKo" (Ne Velikoj koaliciji).

SPD je u dva mandata vladao u velikoj koaliciji s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) kancelarke Merkel i njezinom sestrinskom strankom Kršćansko-socijalnom unijom (CSU).

Jusos smatra da je ponavljanje GroKo političko samoubojstvo SPD-a što su pokazali parlamentarni izbori u rujnu na kojima je stranka ostvarila najlošiji poslijeratni izborni rezultat. 

Trbuhom za kruhom Petrinjska obitelj nakon godine provedene u Njemačkoj: 'Žao mi je što to nismo napravili i ranije' nova praksa Radni tjedan 28 sati. Utopija ili stvarnost? MALI BIZNIS DIVOVI Top 10 mjesta u Njemačkoj u kojima je najunosnije živjeti, München je tek 5.
 • domolub:

  rugala se nama kako trebamo dugo za sastavit novu vladu .a evo i njoj sad ha ha haaaa

 • ante_pustinjak:

  sad će to nama jozo automehaničar juratović sve fino izanalizirat i objasnit kako je to zapravo njegov šef schulze alkoholičar bez mature zapravo mislio ulazeći u tu koaliciju: ne na dobro svoga naroda nego na dobro svoje partije i daljnji davež europe!

 • Avatar pop košić
  pop košić:

  Njemačke političke stranke se ne prodaju za par kila janjetine,ono što obećaju biračima to i provedu. Nijemci su politički pismeni i pamte barem od izbora do izbora svako predizborno obećanje.