Naslovnica Vijesti Svijet

Velika koalicija kompromisa u Njemačkoj

Čelnici demokršćana i socijaldemokrata jednoglasno ustanovili polazne točke za koalicijske pregovore – demokršćani su popustili glede europske politike, poljoprivrede i klime, a socijaldemokrati glede ograničavanja broja migranata
13. siječnja 2018. u 10:00 4 komentara 586 prikaza
Sučeljavanje: Angela Merkel i Martin Schulz
Foto: Reuters/PIXSELL

Njemačka kancelarka Angela Merkel ipak je jučer dogovorila početak pregovora o formiranju vlade s opozicijskim SPD-om Martina Schulza, nakon 24-satnog neprestanog pregovaranja.

nova praksa Radni tjedan 28 sati. Utopija ili stvarnost?

Dogodilo se to unatoč nagađanjima da pregovore neće biti moguće nastaviti zbog nepremostivih razlika. Jasno je da je vijest o nastavku pregovora o obnavljanju velike koalicije CDU-a, njihova partnera CSU-a te SPD-a donijela val optimizma i u Bruxellesu i Parizu, u kojem će Emmanuel Macron moći nastaviti sa svojom idejom snažne Europe pod vodstvom dviju velikih nacija. Jer, o ulozi Njemačke ovise i tempo pregovora o Brexitu, i reforma eurozone i diplomatske inicijative EU.

Euro najjači u tri godine

Vijest o nastavku pregovora osjetila se i u gospodarstvu, euro je narastao na najviši tečaj u posljednje tri godine, skočio je 0,7 posto istog dana te došao do 1,212 dolara za euro po tečaju na londonskoj burzi. Isto tako, vraća se povjerenje u Njemačku Angele Merkel kao jednog od velikih svjetskih igrača. Čini se da je upravo u tome Merkel vidjela glavnu opasnost u produljenu krize vezane za sastavljanje vlade navodeći da je imala osjećaj da svijet Njemačku neće čekati, pogotovo ne Europa koja treba novi moment.
U nacrtu sporazuma koji se sastoji od 28 stranica izražen je komplementaran interes s Macronovom Francuskom u smislu jačanja Europe. Zanimljiva je i vanjskopolitička točka koja se obraća Saudijskoj Arabiji. Ta je zemlja najveći kupac njemačkog oružja, no aktivno je uključena u rat u Jemenu, a sporazum sadrži obvezu prema kojoj se takvim zemljama oružje neće prodavati. Zanimljivo je da se Njemačka ne namjerava tako lako odreći Turske, u sporazumu je i točka o ubrzavanju pregovora o uključivanju te zemlje u Europsku uniju. Osim slabljenja vanjskopolitičke pozicije, Angelu Merkel na ideju o ubrzanom obnavljanju koalicije sa SPD-om nagnao je neuvjerljiv nastup na prošlim izborima nakon kojeg je uslijedila i propast pregovora o trostrukoj koaliciji sa Zelenima i liberalnim FDP-om. Svakako ovdje treba ubrojiti i neočekivano dobar rezultat krajnje desnice zbog kojeg se Merkel ipak nije odlučila na nove izbore nakon kojih bi joj položaj mogao biti još i slabiji.

Schulz ipak popustio

U ovoj je konstelaciji SPD ipak gubitnik jer se cijela retorika Martina Schulza nakon stupanja na čelo te socijaldemokratske stranke temeljila na tome da SPD u takvoj koaliciji realno gubi na važnosti, a Njemačka zapravo ostaje bez prave opozicije. Takvoj konstrukciji u prilog govore i rezultati jesenjih izbora od uspostave demokratske Njemačke 1949. godine. Tako se s velikim zanimanjem, ali i strepnjom očekuje kongres stranke 21. siječnja na kojem opetovana velika koalicija mora biti ratificirana. Ako tako bude, nova bi se koalicijska vlada mogla formirati oko Uskrsa.

Osim vanjskopolitičke mjere povezane s Jemenom, tu je domaća porezna mjera koja bi trebala omogućiti olakšice građanima od desetak milijardi eura do 2021. te poticanje potrošnje u građevinarstvu, obrazovanju i znanstvenim istraživanjima. U nacrtu je sporazuma i ukidanje poreza solidarnosti uvedenog 1990. godine nakon ujedinjenja dvije Njemačke. Za gospodarstvo je zanimljiva i točka po kojoj do 2030. godine 65 posto energije u Njemačkoj mora dolaziti iz obnovljivih izvora. Također zanimljivo, u nacrtu je i točka s obvezom smanjenja emisija ugljikova dioksida za 55 posto do 2030. godine.

Recep Tayyip Erdogan RJEŠAVANJE PROBLEMA Erdogan želi sastanak u četiri oka s kancelarkom Merkel Pregovori Njemačka će imati vladu tek oko Uskrsa Umorna kancelarka Utrka za nasljednika Angele Merkel

Što je dogovoreno?

Demokršćanski CDU/CSU uspio je slomiti socijaldemokrate iz SPD-a i nametnuti gornju granicu za izbjeglice od 180.000 do 200.000 godišnje. SPD je bio protiv ograničenja. CDU/CSU uspjeli su ograničiti i dolazak obitelji migranata koji su sami došli u Njemačku na tisuću mjesečno.

Socijaldemokrati su odustali i od svoje nakane da se porezna stopa za one koji zarađuju najviše podigne s 42 na 45 posto. Ukinut će se i porez solidarnosti uveden 1990. godine nakon ujedinjenja dvije Njemačke, odobriti deset milijardi eura olakšica za građane u sljedeće tri godine.

Nacrt koalicijskog sporazuma predviđa i podcrtavanje ciljeva za 2020., 2030. i 2050. godinu. Obveza je i smanjiti nivo ugljikova dioksida za 55 posto do 2030. godine. Do te godine 65 posto energije mora dolaziti iz obnovljivih izvora. To je bio uvjet SPD-a za novu veliku koaliciju.

Predviđena je potpuna zabrana genetički modificiranih biljaka na tlu Njemačke. Također, sistematično i znatno ograničavat će se korištenje pesticida glifosata s ciljem potpunog prestanka upotrebe sredstava za zaštitu biljaka koji sadrže glifosat. I to je bio uvjet SPD-a.

  • Avatar močuga
    močuga:

    Tako nešto možemo i u Hrvatskoj uskoro očekivati od hdz-a i sdp-a....da se opet dvije stranke sastave u jednu partiju. 😉 Sve, samo ne daj vlast, svoje sitne interese i sinekurice.... Sve će oni to učiniti pod nekom jeftinom izlikom ... prikaži još! da to čine za dobrobit svih nas u Hrvatskoj.... Pljuc

  • spica:

    Eto ove izbore merklaca je dobila nažalost povjerenje građana a komunisti su kažnjeni s najgorim izborima u povijesti i najmanje glasova i ta merklaca im daje priliku da mogu opet nešto odlučivati.