Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Socijalna radnica na Pagu pogriješila, ide na disciplinski sud

- Nadzorom je utvrđeno kako dvije od tri nadzirane socijalne radnice, koje su vodile navedenu obitelj, nisu napravile stručni propust, dok jedna socijalna radnica  jest, javljaju iz Komore
09. travnja 2019. u 22:46 2 komentara 1298 prikaza
Istraga slučaja na Pagu
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Jedna je socijalna radnica pogriješila u postupanju s obitelji Rođak na Pagu, propustivši poduzeti potrebne mjere za obitelji u riziku kako bi se zaštitila djeca, i zbog toga se protiv nje pokreće disciplinski postupak. Utvrdio je to izvanredni stručni nadzor Hrvatske komore socijalnih radnika pokrenut nakon strašnog slučaja 28. veljače, kada je 54-godišnji Josip Rođak svoje četvero djece bacio s balkona. 

Monstrum s Paga Bacio djecu s balkona Monstrumu s Paga produljen pritvor. Postoji opasnost da opet pokuša ubiti djecu

- Nadzorom je utvrđeno kako dvije od tri nadzirane socijalne radnice, koje su vodile navedenu obitelj, nisu napravile stručni propust, dok jedna socijalna radnica  jest. Propust se odnosi na primjene metoda i postupaka socijalnog rada  u radu s obiteljima koje su u riziku, utemeljenih na suvremenim  spoznajama znanosti i prakse, kao i u primjeni pozitivnih popisa  vezano u zaštitu prava i dobrobiti djeteta - stoji u priopćenju kojeg potpisuje Antun Ilijaš, predsjednik Komore. socijalnih radnika. 

Povjerenstvo za stručni nadzor Komore socijalnu radnicu predlaže pokretanje postupka pri Disciplinskom sudu HKSR-a. 
Komora socijalnih radnika dosad nije imala običaj javno objavljivati rezultate stručnih nalaza, ali riječ je o slučaju bez presedana koji je potresao javnost i potaknuo niz kritika prema sustavu socijalne skrbi. 

Monstrum s Paga Bacio djecu s balkona Žena svjedočila preko videolinka da ne bude u prostoriji sa suprugom monstrumom

- Komora ovime pokazuje kako se ne odriče odgovornosti u događajima u  kojima postoje propusti naših članova, kada su oni utvrđeni stručnom  procjenom, te ćemo i dalje ustrajno raditi na utvrđivanju svih  otežavajućih uvjeta u kojima se mogući propusti događaju i o tome  obavještavati javnost - ističu iz Komore, te poručuju:

“Svjesni interesa javnosti za navedeni propust, obavještavamo kako HKSR dosljedno radi sukladno propisima koji uređuju pravila stručnog nadzora, te kako u skladu s njima nije moguće davati daljnje izjave tijekom cjelokupnog postupka do njegovog dovršetka pravomoćnim rješenjem, a u kojem postupku djelatnica ima pravo prigovora kao i  pravo na tajnost identiteta.

Svako daljnje inzistiranje na identitetu djelatnice predstavlja kršenje njenih prava na obranu i bitno pridonosi daljnjim otežavajućim okolnostima u njenom radu s korisnicima.

tužna žena Ljudska sudbina Jedan dan u centru za socijalnu skrb: 'Suprug je napastovao kćer dok sam bila u bolnici'

Još jednom apeliramo na sve stručnjake iz sustava socijalne skrbi, kao i ostale s kojima međuresorno surađujemo, kao i građane, njihove inicijative te cjelokupnu javnost, da se suzdrže od paušalnih i neutemeljenih ocjena koje unaprijed pretpostavljaju krivnju  socijalnih radnika bez dokaza, jer je HKSR, uz ostale ovlasti, stručno tijelo osnovano u svrhu stručnog nadzora nad radom ovlaštenih socijalnih radnika.

Podrška socijalnim radnicima u ostvarenju njihovih zahtjeva za manjom  birokracijom, više vremena u radu s korisnicima, boljim prostornim  uvjetima rada, usklađivanjem broja korisnika s europskim standardima i  zapošljavanjem stručnih radnika sukladno postojećim propisima, ujedno  predstavlja podršku naprednom, boljem, pravovremenom i učinkovitijem sustavu zaštite žrtava bilo kojeg oblika nasilja.

Samim time podrška  je usmjerena i postizanju uređenijeg i sigurnijeg društva, čemu teže svi zaposlenici sustava socijalne skrbi”.

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • Avatar antimaterija
    antimaterija:

    Sve neuređene države svijeta cijelu krivnju očajno lošeg sustava (resora) prebacuju na jednu malu i beznačajnu osobu koja je po prirodi stvari u takvom sustavu abnormalno preopterećena i koja najmanje može utjecati na kvalitetu cijelokupnog sustava. Balkan!

  • Deleted user:

    Jao, glupa texta. A (jos) gluplje li Komore... Svoje pogreske svaljuju na nemu trecu osobu. Pravi balkanci. Bas