Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BACIO DJECU S BALKONA

Socijalna radnica na Pagu pogriješila, ide na disciplinski sud

Istraga slučaja na Pagu
Foto: Dino Stanin/Pixsell
09.04.2019.
u 22:46

- Nadzorom je utvrđeno kako dvije od tri nadzirane socijalne radnice, koje su vodile navedenu obitelj, nisu napravile stručni propust, dok jedna socijalna radnica  jest, javljaju iz Komore

Jedna je socijalna radnica pogriješila u postupanju s obitelji Rođak na Pagu, propustivši poduzeti potrebne mjere za obitelji u riziku kako bi se zaštitila djeca, i zbog toga se protiv nje pokreće disciplinski postupak. Utvrdio je to izvanredni stručni nadzor Hrvatske komore socijalnih radnika pokrenut nakon strašnog slučaja 28. veljače, kada je 54-godišnji Josip Rođak svoje četvero djece bacio s balkona. 

- Nadzorom je utvrđeno kako dvije od tri nadzirane socijalne radnice, koje su vodile navedenu obitelj, nisu napravile stručni propust, dok jedna socijalna radnica  jest. Propust se odnosi na primjene metoda i postupaka socijalnog rada  u radu s obiteljima koje su u riziku, utemeljenih na suvremenim  spoznajama znanosti i prakse, kao i u primjeni pozitivnih popisa  vezano u zaštitu prava i dobrobiti djeteta - stoji u priopćenju kojeg potpisuje Antun Ilijaš, predsjednik Komore. socijalnih radnika. 

Povjerenstvo za stručni nadzor Komore socijalnu radnicu predlaže pokretanje postupka pri Disciplinskom sudu HKSR-a. 
Komora socijalnih radnika dosad nije imala običaj javno objavljivati rezultate stručnih nalaza, ali riječ je o slučaju bez presedana koji je potresao javnost i potaknuo niz kritika prema sustavu socijalne skrbi. 

- Komora ovime pokazuje kako se ne odriče odgovornosti u događajima u  kojima postoje propusti naših članova, kada su oni utvrđeni stručnom  procjenom, te ćemo i dalje ustrajno raditi na utvrđivanju svih  otežavajućih uvjeta u kojima se mogući propusti događaju i o tome  obavještavati javnost - ističu iz Komore, te poručuju:

“Svjesni interesa javnosti za navedeni propust, obavještavamo kako HKSR dosljedno radi sukladno propisima koji uređuju pravila stručnog nadzora, te kako u skladu s njima nije moguće davati daljnje izjave tijekom cjelokupnog postupka do njegovog dovršetka pravomoćnim rješenjem, a u kojem postupku djelatnica ima pravo prigovora kao i  pravo na tajnost identiteta.

Svako daljnje inzistiranje na identitetu djelatnice predstavlja kršenje njenih prava na obranu i bitno pridonosi daljnjim otežavajućim okolnostima u njenom radu s korisnicima.

Još jednom apeliramo na sve stručnjake iz sustava socijalne skrbi, kao i ostale s kojima međuresorno surađujemo, kao i građane, njihove inicijative te cjelokupnu javnost, da se suzdrže od paušalnih i neutemeljenih ocjena koje unaprijed pretpostavljaju krivnju  socijalnih radnika bez dokaza, jer je HKSR, uz ostale ovlasti, stručno tijelo osnovano u svrhu stručnog nadzora nad radom ovlaštenih socijalnih radnika.

Podrška socijalnim radnicima u ostvarenju njihovih zahtjeva za manjom  birokracijom, više vremena u radu s korisnicima, boljim prostornim  uvjetima rada, usklađivanjem broja korisnika s europskim standardima i  zapošljavanjem stručnih radnika sukladno postojećim propisima, ujedno  predstavlja podršku naprednom, boljem, pravovremenom i učinkovitijem sustavu zaštite žrtava bilo kojeg oblika nasilja.

Samim time podrška  je usmjerena i postizanju uređenijeg i sigurnijeg društva, čemu teže svi zaposlenici sustava socijalne skrbi”.

Komentara 2

Avatar antimaterija
antimaterija
00:31 10.04.2019.

Sve neuređene države svijeta cijelu krivnju očajno lošeg sustava (resora) prebacuju na jednu malu i beznačajnu osobu koja je po prirodi stvari u takvom sustavu abnormalno preopterećena i koja najmanje može utjecati na kvalitetu cijelokupnog sustava. Balkan!

DU
Deleted user
00:08 10.04.2019.

Jao, glupa texta. A (jos) gluplje li Komore... Svoje pogreske svaljuju na nemu trecu osobu. Pravi balkanci. Bas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije