Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon napada na djelatnice CZS-a

Socijalna radnica: Djevojka je branila svoju braću i sestre koje je majka dala u udomiteljsku obitelj

Kotoriba: Prva željeznička pruga u Hrvatskoj
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
29.11.2021.
u 19:52

Maloljetnica je nedužna žrtva zastarjelog, rigidnog sustava koji ju ne vidi, kaže socijalna radnica Renata Sever

Nakon napada maloljetnice na dvije djelatnice Centra za socijalnu skrb prošlog petka u Kotoribi, socijalna radnica Renata Sever je u ime Društva socijalnih radnika Međimurske županija istaknula da je to peti napad  na stručne radnice i radnike  centara za socijalnu skrb u posljednjih pet godina, te da su se gotovo svi ti slučajevi se dogodili  u radu socijalne službe s obiteljima u riziku iz romskih naselja.

"U petak je, tokom, naizgled rutinskog smještaja djece u udomiteljsku obitelj, reagiralo maloljetno dijete iz iste obitelji. Za smještaj djece je zahtjev dala majka, svjesna da ne može brinuti o njima. Dijete koje je branilo svoju braću, odrastalo je u uvjetima ekstremnog siromaštva, izloženo situacijama nasilja u obitelji, zlouporabe opojnih sredstava, vatrenom oružju, nasilnim načinima rješavanja sukoba i izolirano, bez ikakve zaštite i pomoći. Bila je uključena u školski sustav koji ne prepoznaje njenu različitost, a onda i kažnjena od sustava socijalne skrbi koji još manje prepoznaje njenu ranjivost i njene stvarne potrebe. Maloljetnica je branila svoju mlađu braću i sestre od odvajanja. Reagirala je na izrazitu nepravdu koju je doživjela, a to je da joj se uskraćuje život sa vlastitom obitelji", napominje R. Sever. 

VIDEO Incident u Međimurju: Maloljetnica (16) sjekirom nasrnula na socijalne radnice, oštetila službeno vozilo

Centri za socijalnu skrb na području Međimurske županije rade, dodaje, podjednako sa svim obiteljima u riziku. U takvom načinu rada se ponovo ogleda nepravda prema tim obiteljima i romskoj zajednici, a onda i stručnim radnicima, jer, raditi s obiteljima u kojima se ekstremno siromaštvo prenosi generacijama, na identičan način kao sa svim ostalima, ignorirajući stvarne potrebe tih obitelji, predstavlja, smatra, strukturalno nasilje.

"Nepravda prema ovoj obitelji i svim drugima u kojima se javlja međugeneracijski prijenos siromaštva,  jest u tome što sustav socijalne skrbi nema kapaciteta da radi s korisnicima na tome da oni postignu stvarnu kvalitetnu promjenu u svojim životima. Od roditelja, kao što je majka ove maloljetnice, se očekuje da u neadekvatnim stambenim uvjetima, bez osnovne infrastrukture, bez obrazovanja, bez dovoljno novaca, bez prilike da stekne  potrebne roditeljske vještine dovoljno dobro brine o djeci. I ona to mora, a alternativa je i da odluči da djeca odrastaju u drugoj obitelji ili domu. Pruža joj se pomoć u vidu mjera obiteljsko pravne zaštite – mjere usmjerene podršci i pomoći, koje bi trebale učiniti da roditelj izađe iz začaranog kruga siromaštva i deprivacije, neobrazovanosti i vlastitih traumi i poteškoća – što je nemoguće", zaključuje.

Kako bi se postigla kvalitetna promjena u životima ovih obitelji ili bar malo ublažili rizici, potrebno je, smatra, puno više stručnih radnika koji će raditi na terenu, puno više kvalitetnih domova i udomiteljskih obitelji za smještaj djece, i to tako da smještaji budu privremeni i da se djeca resocijaliziraju te da istovremeno bude pružena odgovarajuća pomoć obitelji da se djeca mogu vratiti. Treba, nadalje, osigurati pružanje materijalne pomoći obiteljima, ali i savjetodavne i mentorske radi racionalnog trošenja naknada ii stvaranja uvjeta da se uključe u tržište rada, na način primjeren njihovim sposobnostima.

"Nužno da se svi dionici u lokalnoj zajednici prepoznaju svoj interes u smanjivanju rizika u romskim naseljima  – jer sve je jasnije da dosadašnji zastarjeli sustav socijalne skrbi, kao i postupanja ostalih dionika – a to je način rada s obiteljima u riziku koji je „ parceliziran samo na vlastite zakonske ovlasti i nadležnosti“ pojedinih dionika kao i „selektivnu gluhoću„ kad su u pitanju ove obitelji u riziku – dovodi do novih gubitaka i žrtava. Maloljetnica, počiniteljica ovog djela nije „maloljetni delikvent“ – ona je nedužna žrtva zastarjelog, rigidnog  sustava koji ju ne vidi. Svi smo svjesni da su napadnute kolegice u tom trenutku otjelovile sustav koji ignorira  djecu i na koje se sručio sav jad i nemoć, ali i očajni poziv u pomoć", zaključuje R. Sever.

 

Komentara 25

DU
Deleted user
21:01 29.11.2021.

Romi su diskriminirana grupa u većini zemalja. Na žalost veoma ćesto sami se dovode u takav položaj a nerado im se pruža pomoć. Mnogo lakše ih je tisnuti u ponor negoli izvaditi. Malo ko u njima vudi ljude i ljdsku dušu.

FJ
franz joseph
09:57 30.11.2021.

Tužna je njihova sudbina. Problem je nerazumjevanja jedni drugih u oba smijera. Romi ne razumiju da se trebaju integrirati, a mi ne razumijemo da im trebamo pomoci u integraciji. Uglavnom, upali su u zacarani krug koji se prenosi sa generacije na generaciju i tesko je iz njega izici.

MI
mislimdakleznam
01:57 30.11.2021.

Treba knjigu pogledati malo dalje od korica. Da, u ovom slučaju heroj, a ne zločinac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije