Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Povratak na članak

Snježana Kordić: Srpsko-hrvatski jezik nema veze s Jugoslavijom

Znak je provincijalizma kad hrvatski akademici ne uzimaju u obzir kriterij razumljivosti, rekla je lingvistica
Objava 25. svibnja 2014. 34516 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 445
 • vječna.istina:

  zašto je gospodična kao primjere uzela njemački i engleski jezik (u austriji i njemačkoj, odnosno u americi i engleskoj), a nije spomenula primjerice švedski i danski koji su praktički isti jezici, ali nikome ne pada na pamet poistovjećivati ih? nadalje, ... prikaži još! ako je razumljivost kriterij istojezičnosti - znači li to da jezik iz naše Bednje, primjerice, nije hrvatski jezik jer ga 99,9% hrvata ne razumije?! svašta... i onda je to lingvist(ica)!

  9 15:32 25. 5. 2014.
 • bakulušić:

  Kakav voditelj takva mu i gošća. Danas je hrvatsku javnost trebalo poštediti i umjesto navedene emisije pustiti glazbu ili nešto što odgovara današnjim zbivanjima. Politikanstvu i jugoslavenskim nadmudrivanjima zaista danas ne bi smjelo biti mjesta. Ovo je hrvatska država i ... prikaži još! službeni jezik je hrvatski. Da li on liči još nekom jeziku i kojem to neka gospođa i gospodin rasprave uz kavu. Recimo kod gospodina Radmana ali bez kamera Hrvatske radio-televizije. Ovo nam zaista nije potrebno, Osobito ne danas.

  4 14:39 25. 5. 2014.
 • Avatar zrakomlat59
  zrakomlat59:

  Kordićka bezočno laže ili nije toliko pametna koliko se prikazuje. Razlog zbog kojeg se Nijemci Austrijanci i Švicarci razumiju jest taj što su "Hochdeutsch" učili u školi pa kada se sretnu onda se njime ispomažu kako bi pomogli sporazumijevanje. Oni ... prikaži još! koji poznaju samo materinje verzije se skoro pa nikako nerazumiju, otprilike kao mi i Rusi.

  5 14:41 25. 5. 2014.
 • crna vrana:

  Bartol Kašić preveo je cijelo Sveto pismo (na hrvatski jezik, na štokavsko narječje ijekavskog govora, latinicom, Dubrovnik, 1630.). Je li ova jezična unitaristkinja ikad čula za Bartola Kašića i njegovo djelo, dok lamantira o jednom , k tomu "srpsko-hrvatskom " ... prikaži još! jeziku. Da je čula proglasila bi ga jezičnim puristom ili čak nacionalistom, štoli !? Koje li blasfemije Majko Božja bistrička !

  4 15:40 25. 5. 2014.
 • Avatar Django
  Django:

  Uh, al se zapetljala na temi ćirilice. Sama sebi u jednoj rečenici tri puta uskočila u usta. Ne možeš sat vremena govoriti bedastoće a da ne staneš na krivu nogu :-))

  14:59 25. 5. 2014.
 • patria:

  Ma to je ona logika ako nema hrvatskog jezika, onda nema niti hrvatskoga naroda, pa prema tome ako hrvatski jezik i Hrvati kao individualan narod uopće niti ne postoje, onda ne treba biti niti toliko omražene Hrvatske. Jednostavna računica jugoslavenskih ... prikaži još! nacionalista, samo je onda problem u tome što im kao jedina alternativa u konačnici može ostati samo srpski jezik i srpska nacionalna pripadnost, jer Srbi se svoga jezika i nacije nikada neće odreći makar i tisuću puta to isto bili spremni negirati drugima. I tako se u konačnici svaki hravatski jugounitaristički nacionalizam nužno svodi na filosrbizam i antikroatizam.

  5 15:32 25. 5. 2014.
 • Avatar Eddie
  Eddie:

  Baba čak tvrdi da su jezici i narodi bivše države bili podjednako zastupljeni, a znamo da su vojska, milicija i diplomacija bili isključivo u srpskim rukama, dakle, najvažnije poluge jedne države.

  3 15:28 25. 5. 2014.
 • Avatar MilaneseBolognese
  MilaneseBolognese:

  Znam da je moj jezik hrvatski, a ostali neka ga zovu kako god žele! Ne znam kako to da nije spomenuta njezina tvrdnja da je hrvatski jezik isti kao srpski i da je zbog većeg broja govornika srpskog jezika opravdano ... prikaži još! taj jezik zvati srpskim. Samo mi nije jasno kakav je to jezik srpski, bez namjere da ikog vrijeđam, koji nema svoju književnost prije 19.st, i koji je bio jezik na govornoj razini svinjara i ratara dok je hrvatski jezik imao već 500 godina prebogatu renesansnu i baroknu književnost i sad je taj hrvataki jezik koji ima rječnik od 16., a gramatiku od 17. stoljeća zapravo srpski jezik, onaj isti jezik svinjara i ratara??

  1 15:51 25. 5. 2014.
 • Deleted user:

  Prestrašno. Ovo je otvoreni, školski primjer agresije ne-vojnim sredstvima. Prelili su čašu. Dosta je bilo

  2 15:38 25. 5. 2014.
 • Avatar MilaneseBolognese
  MilaneseBolognese:

  Gošća kojoj bi bila primjerenija emisija "Na rubu znanosti" nas uči kako je purizam loš, po čemu je loše ako umjesto nekih engleskih riječi koje valjda 90% prosječnih građana ne razumije kao što je outsourcing, PR manager, i sl. koristimo ... prikaži još! odgovarajuće hrvatske riječi, je li to fašizam ako želimo učiniti stvari razumljivijim i jasnijim!?

  2 15:45 25. 5. 2014.
 • crna vrana:

  Sama činjenica koji su to komentatori ,koji podržavaju Kordićevu i njezin unitaristički jezični pristup , negirajući samobitnost hrvatskog jezika , najrječitije govori o kakvoj se velikosrpskoj podvali radi. Cilj joj je zatiranje hrvatskog jezičnog imena , jezičnog standarda, pravopisa, jezične ... prikaži još!e norme, sve na tragu Memoranduma 2 SANU-a od pokušaju destabilizacije hrvatske države . Remetilački faktor ne miruje !

  2 16:50 25. 5. 2014.
 • voda:

  Problem je Kordićke što se poziva na njemački ili engleski jezik. Stvarno čudno da se u Austriji ili Istočnom rajhu govori njemački. To bi bilo isto kao da se čudimo što se na Kosovu govori albanski. Recimo, norvežani govore istim ... prikaži još! jezikom kao i danci, imaju čak i njihov pravopis pa je jezik ipak norveški. Slično je s Islandom i Švedskom. To su sve vrlo slični jezici koji su se razvili iz iste osnove ali se ne zovu danskonorveškošvedskoislandski jezik.

  2 15:42 25. 5. 2014.
 • Rizlman:

  Koja smješna baba i koje smješne teze? Tko je to uopće pustio iz zrakoplova? Ima li ona putovnicu? Je li samovoz koji ju je prevozio iz zrakoplovne luke do studija plaćen novcem poreskih obveznika? I tko uopće razumije što ova ... prikaži još!a baba priča kad se ni sama ne može odlučiti na kojem jeziku govori?

  3 15:15 25. 5. 2014.
 • nije_to_samobor:

  Kordićka - jezični četnik!!

  1 15:50 25. 5. 2014.
 • konj.kiki:

  Neka ona i Stanković zovu svoj pogani jezik kako hoće a nas neka ostave na miru i naš Hrvatski.

  16:53 25. 5. 2014.
 • crna vrana:

  Anacionalni apatridi -jugonostalgičari, u pravilu srpske provenijencije (dakle ne isključivo Srbi ), uporno vrše atak na samobitnost hrvatskog jezika, nastojeći ga ukalupiti u "srpsko-hrvatski" , kojeg bi onda na poslijetku nazvali po brojnijoj naciji-srpskim. Ta jezična unitarizacija se uvijek manifestirala ... prikaži još! kao srbizacija hrvatskog, kroz medije i školski sustav. Od nesretne 1918. od kad smo ugurani u Jugoslaviju, tu tamnicu hrvatskog naroda , zatiranje hrvatskog jezika , posebice njegova imena (čuli ste Kordićku- "naš jezik"), kao bitne odrednice nacionalnog identiteta, ne prestaje ni do dana današnjeg , kad nam na javnoj dalekovidnici, jedan Stanković dovodi Kordićku dopuštajući joj vrijeđati hrvatske akademike jezikoslovce . O tempora , o mores ! Bartol Kašić nek nam svima bude argument kad s takvim unitarističkim nasrtajima na hrvatski jezik imamo posla !

  1 16:22 25. 5. 2014.
 • Avatar MilaneseBolognese
  MilaneseBolognese:

  Oni u svojem jeziku nemaju niti za hlače vlastitu riječ nego su ju trebali uzeti iz talijanskog i posrbiti - pantalone. Ta činjenica sve govori o tome kakav je to jezik i na kojoj razini razvijenosti je bilo to društvo.

  2 16:29 25. 5. 2014.
 • apolon:

  Ovo o čemu lamentira S. Kordić tj. vezu purizma , "nacionalizma" i jezika osobno smo mnogi od nas kao prvo negativno iskustvo JUGO-nacionalizma doživjeli upravo u tkz-JNA, o čemu svjedoči ovaj događaj u bivšoj JNA prije tri dekade.... naime na ... prikaži još!ivšoj JNA prije tri dekade.... naime na upit kako to govorim pojedine riječi...odgovorih... da je to Hrvatski književni jezik ... kako Hrvatski dreknu on...čiji je bio Vuk Karadžić?????? Da, vaš odgovorih ali naš, Bartol Kašić je bio jezikoslovac davno prije Vuka! Nikad čuo...odgovara moj "brat" jugosloven! Osjetih tada da nastavak dijaloga nema nikakvog smisla...upravo kao i danas sa jugo-nostalgičarima...njih doslovno, treba pomesti sa političke scene!!!

  1 17:16 25. 5. 2014.
 • HR4ever:

  Drugarice Kordic....posto su po vama jezici isti,to znaci da Srbi govore Hrvatski.....

  1 16:39 25. 5. 2014.
 • Avatar northkoreatimes
  northkoreatimes:

  Ajoj što doživišmo u slobodnoj Hrvatskoj !

  17:35 25. 5. 2014.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.