Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NP Paklenica

Snimljena rijetka i strogo zaštićena životinjska vrsta

Europska divlja mačka u Nacionalnom parku Paklenica
Foto: Screenshot Facebook
23.10.2018.
u 13:00

Europska divlja mačka toliko je plaha da su fotografije i snimke nje vrlo rijetke, a rasprostranjena je po Europi, zapadnoj Aziji i Africi

Na Facebook stranici Nacionalnog parka Paklenica snimljena je plaha i vrlo rijetka, strogo zaštićena životinjska vrsta - europska divlja mačka (lat. Felis silvestris). U trenutku fotografiranja zbunjeno je gledala u kameru, a onda dalje odlutala u divljinu. 

Ova životinjska vrsta sitna je i dlakava divljač unutar porodice mačaka koja je široko rasprostranjena po Europi, zapadnoj Aziji i Africi, a na teritoriju Hrvatske može se naći na gotovo svim staništima. Nešto je drugačija od obične mačke od koje je veća, ali i risa od kojeg je manja. Ima snažnije zube i kandže od obične mačke, deblje krzno, znatno veću glavu, specifičnih osam crnih krugova na repu i uvijek crne ‘jastučiće’ na šapama.

Živi samotnjački, a lovi glodavce, ptice i druge manje životinje i odlično se snalazi u mraku. Divlja mačka je u katalogu strogo zaštićenih životinjskih vrsta Agencije za zaštitu okoliša i uglavnom uspješno izbjegava naseljena mjesta. Iako se nekad u potrazi za hranom zna približiti ljudima, ipak se rijetko može vidjeti i odmah bježi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije