Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imala bi trideset i osam

Smrt koja je potresla Hrvatsku: Anđeli je bilo samo 17 kad je nestala, potraga je trajala tjednima

Novine ubojstvo Anđele Bešlić
Foto: VL
1/3
04.04.2023.
u 10:58

Optuženik za ubojstvo srednjoškolke, premješten je u kaznionicu poluotvorenog tipa, a za 12 mjeseci bit će slobodan čovjek

Samo par stotina metara od roditeljskog doma, 3. ožujka 2002., ubijena je 17-godišnja Sinjanka, Anđela Bešlić. Te se kobne noći vraćala s koncerta Zabranjenog pušenja, no kući nije stigla. Nestanak mlade djevojke na noge je podigao čitavu Cetinsku krajinu, a potraga je trajala nekoliko tjedana. Na žalost, Anđela nije pronađena živa. Njeno mrtvo tijelo, bačeno u žbunje, pronašao je prolaznik. Nekoliko dana kasnije, policiji se prijavio vlasnik lokalnog radija, Ivan Bulj. Obiteljski čovjek i Anđelin susjed, priznao je ubojstvo, no, kako uz njega tada nije bio odvjetnik, to se priznanje nije moglo koristiti na suđenju, a Bulj ga više nikada nije ponovio. Nakon mučnog procesa, presudom Županijskog suda u Splitu, koja je preinačena i potvrđena presudom Vrhovnog suda, Ivan Bulj je osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora, u trajanju od 22 godine, te će za 12 mjeseci biti slobodan čovjek.

Te je večeri, 3. ožujka 2002., 17-godišnja Anđela Bešlić bila na koncertu Zabranjenog pušenja, u Sinju. Oko tri sata ujutro, vraćala se kući, u obližnji Suhač. Dok je hodala mračnom cestom, nadomak njene obiteljske kuće, našla se oči u oči sa svojim ubojicom. Njen 39-godišnji susjed, Ivan Bulj, namamio ju je u svoj "renault 4". Unatoč njezinu protivljenju, skrenuo je s ceste i odvezao ju na nepristupačan predio, Vidovo, nedaleko od mjesta Suhač, u kojem je živjela.

Te kobne noći, Anđela je izudarana tupim predmetom, najviše po glavi, a od zadobivenih je ozljeda preminula. Tijelo ubijene djevojke potom je odvučeno niz padinu i bačeno u usjek, gdje ga je ubojica, kako bi ga sakrio, prekrio suhim, hrastovim granama. Bila je to tragedija koju je Anđela proživjela sama te je mnoge, mučne detalje iz te kobne noći odnijela sa sobom u smrt. Drugi dio tragedije proživljavala je njena obitelj, nakon što su shvatili da se njihova Anđela, s koncerta, nije vratila kući.

Vijest o nestanku srednjoškolke potresla je čitavu Cetinsku krajinu. Počela je potraga, koja je trajala tjednima. Nakon nešto više od mjesec dana, slučajni je prolaznik, 6. travnja, u nepristupačnom kamenjaru, ispod hrpe granja, uočio truplo mlade djevojke. Posmrtni ostaci bili su u lošem stanju pa su Anđelu identificirali pomoću otiska prsta. Mjesto na kom je pronađeno njeno tijelo bilo je tek par stotina metara udaljeno od njene obiteljske kuće, ali i od kuće Ivana Bulja, u kojoj je živio sa suprugom i troje djece.

Otac je slijedio trag, a on je vodio do jednog čovjeka

Očajan, zbog nestanka kćeri, još za vrijeme policijske potrage i Anđelin je otac, uz pomoć nekoliko svojih prijatelja, organizirao paralelnu istragu. Sve informacije, do kojih je tada dolazio, upućivale su na jednu osobu - njihovog susjeda, obiteljskog čovjeka, demokršćanskog političara i vlasnika lokalnog radija, Ivana Bulja.

U strahu da će ga netko, iz osvete ubiti, nakon pronalaska Anđelinog tijela, Bulj se sam prijavio u policijsku postaju. Bilo je to gotovo 40 dana nakon djevojčina nestanka i četiri dana nakon što je nađeno njezino tijelo. Prije odlaska na policiju, pozdravio se sa suprugom, rekao joj da poljubi i čuva njihovo troje djece, a svom je kolegi prepustio vođenje Radio Sinja.

Priznanje je izrekao samo jednom i nikada više

Ispitivanje, koje je uslijedilo, bilo je dugotrajno, ali Bulj je, na kraju, priznao zločin i ispričao detalje. No, uz njega tada nije bio odvjetnik te se njegovo priznanje nije moglo koristiti na suđenju, a on ga više nikad nije ponovio. Foto-dokumentaciju očevida nije želio gledati, a po iskazima svjedoka, kada je pronađeno Anđelino tijelo, povraćao je i govorio da za njega više nema mjesta u Sinju.

Nakon što je Bulj uhićen, njegova se supruga, s djecom, preselila u rodnu Požegu. Na sudu je oborila njegov alibi. On je, naime, tvrdio da je u vrijeme ubojstva bio sa suprugom, u posjetu prijateljima, no ona je na sudu izjavila da je bila kod kuće, s djecom, dok je njen suprug bio vani.

Oslobođen je krivnje za silovanje

U mučnom sudskom procesu koji je, zbog maloljetnosti žrtve, bio zatvoren za javnost, tužiteljstvo je, u optužnici, tvrdilo kako je Bulj nesretnu djevojku i silovao. No, kako je od noći ubojstva, pa do pronalaska tijela, prošlo previše vremena, truplo je bilo u lošem stanju, te je bilo teško dokazati seksualno nasilje, kao razlog otmice i ubojstva. Sudsko vijeće je, stoga, odustalo od tog dijela optužnice te je Bulj oslobođen krivnje za silovanje, jer nije bilo dokaza. Za teško ubojstvo maloljetne osobe, na Županijskom sudu u Splitu, Ivan Bulj je osuđen na 27 godina zatvora, no, Vrhovni sud Republike Hrvatske je tu kaznu smanjio na 22 godine. Nakon što je osuđen, Bulj je dao intervju novinaru Globusa tvrdeći da je nevin. Za svoje je zatvaranje krivio policiju, svjedoke i suca istrage.

Novine ubojstvo Anđele Bešlić
1/3

Pavao Bulj je bio oslobođen krivnje

Uz Ivana Bulja optužen je bio i njegov rođak, Pavle Bulj, koji je oslobođen krivnje, jer je dokazano kako se, zbog imobilizirane noge, te noći nije mogao normalno kretati. Nakon što je pravomoćno oslobođen pokrenuo je parnicu protiv države tražeći isplatu tri milijuna kuna, zbog neosnovanog pritvaranja, zbog čega je iza rešetaka proveo 27 mjeseci. Početkom 2012. nepravomoćno mu je dosuđeno 580 tisuća kuna odštete, a osam godina kasnije, 26. veljače 2020., u napuštenom prostoru, kod trajektne luke, 63-godišnji Pavao Bulj pronađen je mrtav. Iz policije su priopćili da na tijelu nema tragova nasilne smrti niti bilo kakvih elemenata kaznenog djela.

Slobodu čeka u kaznionici poluotvorenog tipa

Za godinu dana, 10. travnja 2024., Ivan Bulj će biti slobodan čovjek. Ovih smo dana doznali da više nije u „strogom zatvoru“, nego u kaznionici poluotvorenog tipa. Naime, kako bismo provjerili ima li promjena, po pitanju datuma njegova izlaska na slobodu, kontaktirali smo Županijski sud u Sisku, nadležan za Kaznionicu u Glini, gdje je Bulj, sve do nedavno, odsluživao kaznu. No, od sutkinje izvršenja, Melite Avedić, dobili smo odgovor:

„S obzirom da se zatvorenik Ivan Bulj više ne nalazi na izdržavanju kazne dugotrajnog zatvora u Kaznionici u Glini, već u Kaznionici u Turopolju, za sve detaljnije informacije potrebno je obratiti se Kaznionici u Turopolju“. Za tu je pak Kaznionicu nadležan Županijski sud u Velikoj Gorici. Kontaktirali smo ih, no s informacijom da je Bulj, od nedavno, u Kaznionici u Turopolju nisu još svi bili upoznati. Ipak, provjerena je i točna, kao i podatak da na slobodu izlazi 10. travnja, sljedeće godine.

Do tada, Bulj će preostalih 12 mjeseci kazne, odslužiti u mnogo ugodnijem okruženju. Za razliku od Kaznionice u Glini, koja je, prema stupnju sigurnosti i ograničenju slobode kretanja, zatvorenog tipa, kaznionica u Turopolju, u koju je nedavno premješten, poluotvorenog je tipa.

Resocijalizacija u „zatvoru bez zidova“

Već i sam pogled na kompleks otkriva da nema visokih, zatvorskih zidina, žičanih ograda, strogo čuvanih ćelija.... Kaznionica, koja je od Velike Gorice udaljena 13 kilometara, proteže se na 120 hektara površine na kojima su oranice, jezera, ribnjaci te 10-ak objekata različitih namjena. Zatvorenici se bave poljoprivredom i stočarstvom. Po čitavom se kompleksu kreću slobodno, a ako ga napuste, to se ne naziva bijegom iz zatvora, nego samovoljnim udaljavanjem. Većina ih je u Kaznionici po prvi puta, uglavnom zbog imovinskih delikata. No ima i onih koji su prethodno odslužili dugogodišnje zatvorske kazne, u Lepoglavi i Glini, te su potom prebačeni u jednu od tri kaznionice poluotvorenog tipa, kako bi se, prije puštanja na slobodu, resocijalizirali.

S obzorom na novi Zakon o izvršavanju kazne zatvora, do podataka o zatvorenicima gotovo je nemoguće doći te se čini da je zatvorenicima lakše izaći iz Kaznionice, no što je novinarima ući u njen sustav. Ipak, jedno je neupitno - 60-godišnji Ivan Bulj dogodine će, iz Kaznionice u Turopolju izaći kao slobodan čovjek te će nastaviti živjeti. Da mladi život Anđele Bešlić nije nasilno prekinut te 2002., sedamnaesti joj rođendan ne bi bio i posljednji – ove bi godine proslavila svoj trideset i osmi.

VIDEO: Suđenje braći Mamić i suoptuženicima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije