Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prigožinovi vojnici

Član grupe Wagner vratio se kući nakon Ukrajine: Nekoliko dana poslije osumnjičen za ubojstvo

FILE PHOTO: Wagner private military group centre opens in St Petersburg
Foto: IGOR RUSSAK/REUTERS
1/4
31.03.2023.
u 22:05

Osuđivani ubojica koji je iz zatvora pušten kako bi se pridružio grupi Wagner i borio se u Ukrajini uhićen je nekoliko dana nakon povratka u Rusiju zbog sumnje da je ubio ženu starije životne dobi

.Ivan Rossomakin je već počinio više kaznenih djela, a 2020. godine je zbog ubojstva osuđen na deset godina zatvora. Prošle godine je pušten kako bi se borio u grupi Wagner. Zatvorenicima je u sklopu regrutacijske kampanje vođe Wagnera, Jevgenija Prigožina, u zamjenu za službu u grupi obećana bila sloboda i ukidanje kazne.  Rossomakin je u Ukrajini odradio svoj šestomjesečni ugovor nakon čega se vratio u Kirovsku oblast, sjeveroistočno od Moskve, iz koje potječe. Prema navodima njegovih sumještana u Novom Burecu, odmah su počeli izbijati problemi. Proveo je i pet dana u pritvoru zbog višestrukih prijetnji. Mještani su organizirali sastanak mjesnog vijeća kako bi raspravili problem koji je za njih predstavljala njihova prisutnost.

.Galina Sapožnikova, stanovnica Novog Bureca, kazala je kako je viđen naoružan vilama, sjekirom i nožem dok je prijetio da će sve pobiti. Vadim Varankin, zapovjednik lokalne policije, rekao je na sastanku mjesnog vijeća kako su upoznati sa "problematičnom naravi" Rossomakina i da "rješavaju" situaciju. Međutim, prije nego što je rješenje problema stiglo, Rossomakin je uhićen zbog sumnje da je ubio stariju mještanku. Za sada nije formalno optužen. Prigožin je komentirao slučaj i rekao kako će grupa Wagner pomoći policiji pri postupanju sa svojim bivšim osobljem. "Ukoliko se osoba ponaša agresivno, provokativno ili ako postoji ikakav rizik, osobito ako je riječ o bivšem zatvoreniku, morate nam to dojaviti. Poslat ćemo skupinu koja će ga pokupiti i poslati natrag na bojišnicu. To je mjesto gdje može i treba izbaciti svoju agresivnost", rekao je Prigožin. 

U veljači je vođa grupe rekao kako više neće regrutirati zatvorenike. Ipak, otvorena je mogućnost da se regrutacija po zatvorima nastavila u organizaciji Ministarstva obrane. Grupa Wagner igrala je i nastavlja igrati vrlo važnu ulogu u ratu u Ukrajini, a posljedično je dovela pod svijetlo reflektora svog vođe Prigožina. Vojnici grupe su dali značajni doprinos zauzimanju Soledara u siječnju, što je tada bio prvi ruski uspjeh unutar nekoliko mjeseci borbi. Ipak, nerijetke su svađe i napetosti između Wagnera i postrojbi ruskog Ministarstva obrane, a svaka strana nastoji prisvojiti što veće zasluge za vojne aktivnosti. Prigožin je u više navrata kritizirao vodstvo ruske vojske, a za smrt svojih boraca okrivio je nesposobnost vojnog zapovjedništva da osigura dovoljne količine streljiva prenosi CNN.

VIDEO: Plenković u Ukrajini

Komentara 7

DU
Deleted user
22:57 31.03.2023.

Što ih se više vrati u Moskvu,to bolje.

Avatar El Indio
El Indio
00:08 01.04.2023.

To sad nisu kriminalci vec heroji rusije

DU
Deleted user
01:17 01.04.2023.

u hrvatskoj je nakon rata bilo 15000 samoubojstava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije