Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIČA VANJE (43)

Smokva mu zapela u grlu pa završio u komi: 'Institucije su digle ruke, ali ja ne želim'

Dnevnik Nove TV
20.11.2023.
u 08:27

Ovu situaciju komentirala je Marina Raguž, neurokirurginja KB-a Dubrava koja je potvrdila da takve poruke mogu stimulirati mozak pacijenata, a u Hrvatskoj ima slučajeva sličnih Vanjinom

Obitelj Gudac cijeli život se srušio kad je suprug Vanja (43) završio u komi nakon što je pojeo smokvu koja mu je zapela u grlu, zbog čega mu je mozak ostao bez kisika. Samo nekoliko sati nakon što je zaprimljen u bolnicu osoblje ga je pronašlo na podu WC-a. 

– Prvih 15 dana njegova stanja u toj komi bilo je prestrašno. Stalno su nam doktori govorili da neće preživjeti, ali nakon toga su pitali kada ćemo ga ga uzeti kući. Kao da je komad namještaja – kazala je njegova majka za Dnevnik Nove TV

– Svakodnevno odlazim do njega, puštam mu pjesme, pozdrave i želje za brzi oporavak koje dobijem od nepoznatih ljudi. Najveća mi je nagrada treptaj i stisak ruke. Institucije su od Vanje digle ruke, ja ne želim. Htjela bih zamoliti sve koji su pri volji, koji su čuli Vanjinu priču da nam, ako mogu, slobodno pošalju poruku. Može to biti čitanje priče, može to biti samo pozdrav. Vanja odlično reagira na to, a to je sve što mu mi sada možemo pružiti – ispričala je Tatjana Popović Naglić.

Ovu situaciju komentirala je Marina Raguž, neurokirurginja KB-a Dubrava koja je potvrdila da takve poruke mogu stimulirati mozak pacijenata, a u Hrvatskoj ima slučajeva sličnih Vanjinom.

– Nažalost, u postoji nekoliko bizarnih slučajeva, a najbizarniji su se dogodili kod djece. Imali smo kandidata kojeg smo razmatrali za dubokomozgovnu stimulaciju – to je bilo dijete koje se ugušilo pikulom. Imamo pacijenta, isto se radi o djetetu, koje je puhalo balon i ugušilo se – kazala je, dodajući kako su ovom metodom dosad probudili oko 30 posto ispitanika, no pacijent mora zadovoljiti određene uvjete. 

POVEZANI ČLANCI:

– Oni nisu palijativni, nisu onkološki i nisu poslijeoperativni. Tako da zapravo ovaj problem nije adekvatno riješen. Bilo bi dobro osnovati jedan veliki neurorehabilitacijski centar koji će takvim pacijentima omogućiti adekvatnu skrb i u kojima će se moći provoditi eksperimentalne metode liječenja – poručila je. 

>> VIDEO Na Vindonovoj farmi purana počelo eutanaziranje i odvoz Agroproteinkinim kamionima

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Aurel
Aurel
09:31 20.11.2023.

"Nažalost, u postoji nekoliko bizarnih slučajeva.." - u postoji???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije