Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČESTI POSTUPAK

Platio 75.000 eura: Španjolski iznajmljivač kažnjen zbog onog što i hrvatski vlasnici apartmana rade

U Šibenik stigao The World – najve?i privatni kruzer na svijetu
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
21.06.2023.
u 09:48

Hrvatski iznajmljivači dužni su koristiti sustav eVisitor u koji moraju upisati osobne podatke gostiju

Španjolska agencija za zaštitu osobnih podataka nedavno je kaznila iznajmljivača turističkog smještaja jer je zatražio obostranu kopiju dokumenata osobe koja će boraviti u smještaju. Kazna koju je vlasnik morao platiti iznosila je vrtoglavih 75 tisuća eura.

Turist je smještaj rezervirao putem interneta, pri čemu je ostavio sve potrebne podatke, no od njega je dodatno traženo da pošalje obostrane kopije dokumenata svih osoba koje namjeravaju boraviti u prostoru. Iznajmljivač je prijavljen Agenciji koja mu je odredila kaznu od 25 tisuća eura zbog toga što je uzeo više podataka nego što je potrebno za iznajmljivanje apartmana te s još 50 tisuća jer gosti nisu transparentno obaviješteni o postupku.

S obzirom na to da se radi o relativno čestom postupku i u Hrvatskoj, N1 je istražio kako izbjeći probleme s rezervacijom smještaja.

Naime, hrvatski iznajmljivači dužni su koristiti sustav eVisitor u koji moraju upisati ime, prezime, mjesto i datum rođenja, državljanstvo, vrstu i broj isprave o identitetu, prebivalište ili boravište te adresu, datum i vrijeme dolaska u objekt, predviđeni i stvarni datum i vrijeme odlaska iz objekta, spol i broj prijave. Osobni podaci preuzimaju se iz osobnog dokumenta, a ako gost odbije dati uvid u isprave, iznajmljivač je dužan odbiti uslugu.

POVEZANI ČLANCI:

Ipak, što se tiče kopiranja dokumenata, iznajmljivač to nema pravo učiniti bez osobnog pristanka turista. Ako napravi kopiju bez izričite privole, počinio je prekršaj.

Odvjetnica Inga Ilin, s kojom je razgovarao N1, kaže da bi poslovanje trebalo uskladiti sa zakonskom regulativom o obradi i zaštiti osobnih podataka. "Ovo ne znači uskladiti svoje poslovanje samo forme radi, kako je to većina učinila kopiranjem ili kupnjom određenih ‘špranci’ i čuvanjem te dokumentacije za slučaj nadzora. Potrebno je doista uložiti u zaštitu osobnih podataka", smatra ona.

Ključem usklađenosti ocijenila je edukaciju osoblja koje dolazi u doticaj s podacima. "I čistačica koja čisti apartman vrlo lako može doći u doticaj s osobnim podacima te je potrebno i nju educirati o tome kako s njima postupati", naglašava odvjetnica.

Kako bi ovaj proces olakšali iznajmljivačima, Agencija za zaštitu osobnih podataka organizira edukacije za pomoć u usklađivanju sa zakonskom regulativom.

VIDEO Dođu iz New Yorka pa ovdje traže McDonalds i Starbucks, ali kući idu s licitarima i igračkama

Komentara 2

PO
poluvodič
11:43 21.06.2023.

Radio sam u jednom njemačkom hotelu 5 godina, dokumente smo uzimali samo sumnjivim likovima, procjena tko je sumnjiv je bila proizvoljna. Uslikas osobnu s prednje strane i doviđenja.

DU
Deleted user
11:02 21.06.2023.

Zanimljivo kako tzv gpdr u slučaju iznajmljivača godinama nije bitan i nitko ne vodi brigu o tome. A u slučaju oštećenika udruge Franak odjednom je gpdr u njihovom interesu postao najvažniji i važniji od njihovih potraživanja od banaka. Kako to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije