Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenski ustavni sud odbacio žalbu Agrokora: Zapljena dionica Mercatora bila zakonita

Time je odluka o zapljeni dionica kojom se zapravo onemogućuje prijenos Mercatora na grupu Fortenova postala pravomoćna
05. lipnja 2020. u 18:34 5 komentara 1177 prikaza
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Slovenski ustavni sud odbacio je žalbu Agrokora na odluku prekršajnog suda u Ljubljani prema kojoj je odluka slovenskog regulatora za tržišno natjecanje o zapljeni dionica Mercatora kao sredstvu naplate kazne od 53,9 milijuna eura bila zakonita.

Mercator KAZNA ZBOG POČINJENOG PREKRŠAJA Postane li odluka o Mercatoru pravomoćna, dionice idu na dražbu?

Mercator je na tu odluku suda podnio ustavnu pritužbu, no ustavni suci su je jednoglasno odbili, utvrdivši da za žalbu ustavnom sudu nema pravne osnove.

Time je odluka o zapljeni dionica kojom se zapravo onemogućuje prijenos Mercatora na grupu Fortenova, sljednicu posrnulog koncerna, postala pravomoćna, prenose slovenski mediji u petak.

Kako je navedeno u priopćenju ustavnog suda, Agrokor je uz žalbu na odluku prekršajnog suda podnio i prijedlog za početak ocjene ustavnosti zakonskog propisa temeljem kojega je izvršena zapljena dionica u svrhu naplate prekršajne kazne.

Agrokor DRUGOSTUPANJSKA PRESUDA Agrokoru odbijena žalba, moraju platiti 15,2 milijuna eura

"Zakon ne omogućava da stranka u žalbenom postupku podnosi inicijativu za početak postupka za ocjenu ustavnosti propisa. U slučaju da bi ustavni sud smatrao kako se zakonske odredbe koje se osporavaju temelje na protuustavnim i nezakonitim propisima, onda bi ocjenu njihove ustavnosti proveo po svojoj službenoj dužnosti", navodi se u presudi ustavnog suda, prenijeli su slovenski mediji.

Prekršajni sud u Ljubljani je Agrokoru za slovenske prilike, ali i prema ranijoj praksi državnog regulatora Agencije za tržišno natjecanje (AVK), izrekao neuobičajeno visoku kaznu zbog preuzimanja manje tvrtke Costella koja ima svega milijun eura prihoda godišnje.

Agrokorova uprava tada je ustvrdila da je kazna donesena čak tri godine nakon što je operacija kupnje te tvrtke provedena, još u vrijeme kad je Agrokor vodio Ivica Todorić, o čemu nova uprava koncerna ništa nije znala.

Fabris Peruško Dionice zaplijenila Slovenija Slučaj Mercator: Tvrtka će raditi sama bez jasnog utjecaja vlasnika

Do zapljene dionica došlo je potkraj prošle godine, u vrijeme zahlađenja odnosa između slovenskog ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka i čelnih ljudi Fortenove.

Počivalšek, koji je ministar za gospodarstvo i u sadašnjoj vladi, tada je inzistirao da se prijenos dionica Mercatora s Agrokora na Fortenovu provede uz produljenje sporazuma sa slovenskim dobavljačima, s time da oni dobiju privilegiran položaj na policama trgovačkog lanca.

Čelništvo Fortenove tada je odbilo potpisati takav sporazum, a Fortenova je tada Europskoj komisiji prijavila Počivalšeka zbog utjecaja na tržište, što je dodatno ohladilo odnose uprave Fortenove i slovenske strane.

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • reborn:

    Slovenci opet rješavaju stvari na svoj uobičajeni način... Ranije je to bilo pljačka štediša ljubljanske banke (za što su na kraju izgubili spor), zatim brisanje iz registra građana ako se nisu izjašnjavali da su slovenske nacionalnosti (te s time vezani ... prikaži još! gubitak građanskih prava), zatim okupacija svete Gere i posezanje za drugim dijelovima hrvatskog teritorija, a sada - nacionalizacija privatne imovine zapakirana u obliku bezobrazno visoke kazne. U Sloveniji ništa novo...

  • antiekstremist:

    Slovenci se ooet zaigrali. Koliko puta su dobili po nosu i još im nije dosta.

  • Deleted user:

    Ako ovo završi na međunarodnom sudu još bi mogli proglasiti slovenski sud mafijaškim zar im opet to treba a toliko su toga izgubili